Procesregie kun je inzetten wanneer een situatie te complex is voor projectmanagement. Maar naast processen en organisatie komt het vooral aan op samenwerken, vertrouwen en creativiteit. Over de meer ‘zachte’ kant van procesregie gaat het nieuwe boek Procesinterventies. De boekpresentatie is dan ook regelmatig heel persoonlijk en inspirerend door voorbeelden en muziek tussendoor.
Luisteren
Allereerst gaat Van Oosterhout in op de huidige trends. Zoals onderzoek waaruit blijkt dat de oer die letterlijk bestellingen herhaalt 74% meer fooi krijgt. We willen gehoord worden, concludeert Van Oosterhout hieruit. Waar je níet teveel naar moet luisteren, zijn overigens de stemmen in je hoofd. ‘In feite onze bewuste en meestal onbewuste grondprogramma.’ Zo vertelt de managementauteur dat ze is opgegroeid met het idee ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.’ Sindskort realiseert ze dat het stemmetje dat dergelijke boodschappen proclameert, haar aan het mindfucken is.
Mindfucking
‘Wees je er van bewust dat mindfucken niet waar is.’ De term komt van coach Kathleen Osborne, die ook aanwezig is bij de boekpresentatie. ‘Wat wil je eigenlijk niet voelen?’ vraagt Dees van Oosterhout haar publiek. Terug naar procesinterventies, na het noemen van de systeemanalyse komen de competities van de procesregisseur aan de orde. Die moet een balans vinden in tegenpolen als sturen & loslaten, intuïtie & ratio. ‘Waar zit je eerste kracht? Gebruik die en geef aandacht aan de tegenpool of zoek iemand naast je die je aanvult.’
Kringen
Tot slot krijgen de deelnemers wat achtergrond over de cases uit het boek. In kringen vertellen verschillende mensen over hun gebruik van procesregie. Anne-Marie van den Bos vertelt bijvoorbeeld hoe een verhaal mensen binnen ProRail verbond op een cruciaal moment en mensen aansprak op hun emotie. Kathleen Osborne gaat verder op persoonlijk verbinden. Ten slotte overhandigt Van Oosterhout een exemplaar van haar nieuwe boek aan Marion Gout-van Sinderen, CEO van ProRail.