Ook organisaties moeten opereren in een VUCA-wereld. Denk aan factoren als de onzekere geo-politieke situatie, de snelle opkomst van the internet of things, aangescherpte wet- en regelgeving, of de krachtige, onvoorspelbare en bij vlagen angstige publieke opinie met social media als katalysator.
Hoe daar effectief mee omgaan? Traditioneel risicomanagement schiet hierbij tekort. Risicogestuurd werken is een terug naar de essentie vorm van omgaan met onzekerheid en bijbehorende risico’s. Het heeft als bedoeling om ondanks al die beweeglijkheid, onzekerheid, complexiteit en meerduidigheid tóch je organisatiedoelen te kunnen realiseren. Door de realiteit van onzekerheid diep in de ogen te kijken, door te accepteren dat de wereld slechts gedeeltelijk maakbaar is, en vooral door scherpe keuzes te durven maken, ondanks onzekerheid. Vragen stellen helpt daarbij. Daarom geef ik je drie reflectievragen, om mee te beginnen:
1. Wat is nu de belangrijkste verandering voor de organisatie waarin / waarvoor je werkt?
2. Wat is onzeker in de oorzaken en / of gevolgen van die verandering?
3. Hoe wordt momenteel omgegaan met die onzekerheden?
Niet weten is het nieuwe weten. Het krijgen van antwoorden begint met het stellen van vragen.
Dr. ir. Martin van Staveren MBA is gepromoveerd op het implementeren van risicomanagement in organisaties. Vanuit zijn adviesbureau VSRM adviseert hij publieke, private en projectorganisaties over effectiever omgaan met onzekerheid. In 2015 verscheen Van Staverens eerste managementboek over de omgang met risico's: Risicogestuurd werken in de praktijk.
Over Martin van Staveren
Martin van Staveren is adviseur, auteur, docent en spreker. Hij ontwikkelde het gedachtegoed voor risicoleiderschap. Met zijn bureau VSRM helpt hij organisaties doelgericht om te gaan met risico’s én kansen in complexe situaties. Eerder schreef hij onder andere Risicogestuurd werken (2015), Risicoleiderschap (2018) en Iedereen Risicoleider (2020).