In Ongeschreven regels geven we teams, managers en coaches praktische handvatten om teams te helpen groeien in zelfstandigheid en in hun samenwerkingsvaardigheden. In elk team zijn ongeschreven regels: deze beschrijven welk gedrag in het team of in de organisatie geaccepteerd wordt en welk gedrag niet. Ongeschreven regels zijn voor een groot deel bepalend voor hoe een team functioneert.
Zo hebben veel organisaties de ongeschreven regel “bij ons is het heel gebruikelijk om onvoorbereid naar een vergadering te komen. Niemand zegt daar wat van”. Vervolgens lijden mensen onder werkdruk en storen ze zich aan de slechte besluitvorming of duur van een vergadering.
In het boek beschrijven we zes praktische stappen om tot succesvol en duurzaam samenwerkingsgedrag te komen:
1. De bovenstroom op orde
2. Overeenstemming over de huidige situatie
3. Focus kiezen
4. Belemmeringen wegnemen en afscheid nemen
5. Iedereen verantwoordelijk maken
6. Onderhouden
Tijdens de tweede stap kom je over het algemeen veel hobbels tegen. Deze stap krijgt vaak, onterecht, te weinig aandacht. Daar besteden we in ons boek veel aandacht aan. In stap 2 gaan we met teams samen op zoek naar patronen die belemmerend werken voor de ontwikkeling en het succes van het team, ofwel de ongeschreven regels. Onuitgesproken zaken, blinde vlekken, emoties en groepsdruk zorgen ervoor dat de teamontwikkeling achterblijft of stagneert. Je leert hoe je deze (vaak spannende) zaken effectief herkent en boven tafel krijgt en hoe je samen met de teamleden verandering brengt in patronen die niet werken.
We geven je tips om ervoor te zorgen dat iedereen in het team zich verantwoordelijk voelt voor de huidige patronen en zich inzet voor verandering. Daardoor zal de verandering beter beklijven.
Om het gesprek over ongeschreven regels makkelijker te maken en voor iedereen sneller herkenbaar te maken, gebruiken we onze beproefde methodiek: het teamcultuurmodel. Wij beschrijven vier teamculturen en hun ongeschreven regels.
De verschillende teamculturen zijn voor teams herkenbaar en zorgen regelmatig voor hilariteit. Dat maakt dat het gesprek luchtig blijft. Tegelijkertijd helpt dit model om het gesprek te voeren over de huidige en de gewenste situatie in het team ten opzichte van de teamresultaten.
Ons boek Ongeschreven regels is een praktisch boek dat de lezer meeneemt in ons gedachtegoed. De toepasbaarheid staat centraal, ook hoe je op een luie manier interventies pleegt om maximaal resultaat te halen. In onze vorige boek Groepsdruk hebben we ons vooral gericht op de groepsdynamica en het observeren van groepsgedrag. Met dit nieuwe boek in de hand zijn alle betrokkenen bij een team (leidinggevenden en teamleden maar ook bijvoorbeeld teamcoaches) in staat om hardnekkige patronen in teams te herkennen, bespreekbaar te maken en te veranderen wat nodig is.
Annemieke Figee en Léonie van Rijn zijn beide psycholoog, teamcoach. Samen vormen zij Firijn. Ze spreken regelmatig op congressen over hun methodiek om hardnekkige patronen in organisaties bespreekbaar te maken en te veranderen. Ze begeleiden organisaties op weg naar betere resultaten, door te werken aan succesvol samenwerkingsgedrag. Daarnaast trainen ze managers en coaches om teams naar succesvol samenwerkingsgedrag te coachen. Ze zijn de auteurs van Ongeschreven regels.
Over Annemieke Figee
Annemieke Figee is psycholoog en teamcoach. Samen met Léonie van Rijn ontwikkelde zij het Spel der ongeschreven regels en schreef ze drie boeken: Groepsdruk, Ongeschreven regels en Samenwerken voor gevorderden.
Over Léonie van Rijn
Léonie van Rijn is psycholoog en teamcoach bij Firijn.