Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Zijnsgericht coachen - naar meer diepgang in coaching

Hoe kunnen mensen leren om te komen tot handelen vanuit Zijn? In ons nieuwe boek Zijnsgericht coachen beschrijven we daarvoor een concrete methodiek, gericht op bewustzijnsontwikkeling.

Fred Korthagen | 12 januari 2018 | 2-3 minuten leestijd

Centraal staat het leren handelen vanuit het authentieke zelf, voorbij aangeleerde overlevingspatronen, die meestal te herleiden zijn tot fight-, flight- en freezepatronen. De aanpak helpt mensen een stevig anker in zichzelf te vinden, waarnaar steeds opnieuw teruggekeerd kan worden, in allerlei omstandigheden. Zij gaan dan keuzes maken die echt bij hen passen, in werk, studie of privéleven, wat leidt tot een verdiepte bijdrage aan de omgeving.

Praktijk en wetenschap

Het boek Zijnsgericht coachen is ontstaan vanuit jarenlange praktijkervaringen met coaching en de vele cursussen die wij gegeven hebben aan coaches, docenten en leidinggevenden. Het boek biedt daardoor concrete handvatten en vele voorbeelden en oefeningen die direct bruikbaar zijn in de coachingspraktijk.

We zijn bij de ontwikkeling van Zijnsgericht coachen niet over één nacht ijs gegaan. Onze benadering is gebaseerd op degelijke psychologische theorieën, nieuwe inzichten uit hersenonderzoek en moderne visies op persoonlijke en professionele groei, die vertaald zijn naar de concrete coachingspraktijk. Ook hebben wij zelf, samen met collega’s, jarenlang onderzoek gedaan naar deze benadering, hetgeen tot verschillende internationale publicaties heeft geleid.

Het ontwikkelen van universele kwaliteiten

In ons boek laten wij onder andere zien hoe door het contact met Zijn ook universele kwaliteiten ontwikkeld worden. Dat zijn kwaliteiten die geworteld zijn in fundamentele menselijke krachten, zoals liefde, ruimte, innerlijke wijsheid, vreugde, energie, creatiekracht. We beschrijven hoe gewaarzijn van het hier-en-nu essentieel is om dit diepere potentieel van ons menszijn te ontwikkelen.

De coachingsrelatie

Veel aandacht wordt besteed aan de coachingsrelatie. Fundamenteel is namelijk de staat van Zijn van waaruit de coach handelt. De coachingsrelatie verdiept zich bijvoorbeeld onmiddellijk als de coach in contact is met universele kwaliteiten in zichzelf. Dan treedt het verschijnsel van psychologische resonantie op. Zijnsgericht coachen heeft dus altijd een dubbel focus: het proces in de coach is minstens zo belangrijk als het proces in de coachee en uiteindelijk draait alles om wat er gebeurt in het hier-en-nu-contact tussen beiden. Ons boek geeft daarvoor concrete aanwijzingen, opnieuw gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Daarbij wordt een verband gelegd tussen intern contact (binnen de persoon) en extern contact (tussen mensen). In dit opzicht levert dit boek een unieke bijdrage aan de coachingsliteratuur, omdat het contactproces binnen coaching zelden gedetailleerd beschreven wordt.

Prof. dr. Fred Korthagen is emeritus-hoogleraar onderwijskunde van de Universiteit Utrecht met als specialisaties opleiden, training en coaching. Ellen Nuijten werkt sinds 20 jaar als personal coach en teamcoach en is gespecialiseerd in het activeren van het psychologisch kapitaal van individuen en teams. Ze zijn de auteurs van Zijnsgericht coachen.

Over Fred Korthagen
Prof. dr. Fred Korthagen is emeritus-hoogleraar onderwijskunde van de Universiteit Utrecht met als specialisaties opleiden, training en coaching. Hij heeft hierover honderden internationale artikelen en enkele boeken gepubliceerd en ontving diverse internationale prijzen voor zijn werk.
Over Ellen Nuijten
Ellen Nuijten werkt sinds 20 jaar als personal coach en teamcoach en is gespecialiseerd in het activeren van het psychologisch kapitaal van individuen en teams. Samen met Fred Korthagen geeft ze cursussen aan coaches en leidinggevenden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden