In mijn werk als onderzoeker van bedrijfseconomische vraagstukken heb ik met talloze startende ondernemers en gefailleerde ondernemers gesproken. Het starten van een bedrijf heeft veel te maken met het (mogelijk) faillissement of besluit om weer te stoppen. Van duizenden faillissementen heb ik de kern van de oorzaak geanalyseerd. Veelal bleek die terug te voeren naar de oprichting, of beter gezegd, naar een gebrekkige oprichting.
Mijn boek ZZP’en voor Dummies richt zich op een meer overwogen oprichting. Bedenk dat van een goede voorbereiding misschien alles afhangt. Het gaat om je toekomst en misschien wel je grote droom. Elk onderzoek naar de kwaliteit van het zzp-bedrijf geeft aan dat de kansen op succes veel groter zijn als er over het op te richten bedrijf goed is nagedacht.
In ZZP’en voor Dummies noem ik de valkuilen en uiteraard de manieren om te voorkomen dat je als zzp’er weer moet opgeven.
In het werk worden alle aspecten van het zzp-bedrijf behandeld, te beginnen bij het idee, de oriëntatie, de voordelen van het zzp-bedrijf bóven het starten van een onderneming mét personeel, een ruwe schets van het bedrijf en een lijst met vragen. Natuurlijk wordt er ook ingegaan op de vraag of het misschien mogelijk is om parttime te starten met het zzp-bedrijf. Als dat mogelijk is, biedt dat meerdere voordelen. Je kunt dan voorlopig nog gebruik blijven maken van zorg- en andere werknemersverzekeringen.
De vragen worden in het boek beantwoord, op een toegankelijke manier, zonder moeilijk vakjargon en begrijpelijk voor iedereen. We gaan het dan hebben over het ondernemingsplan, het plan dat voor elk zzp-bedrijf nodig is, dus niet alleen voor zzp’ers die een krediet nodig hebben. In het bestaan van het zzp-bedrijf geeft het ondernemingsplan aan waar het misschien niet goed gaat (of ging) of waar berekeningen niet kloppen. Zodat er tijdig kan worden ingegrepen, voordat er problemen komen.
Na de oriëntatie, het uitwerken van het ondernemingsplan en belangrijke adviezen van deskundigen (KvK, Bank, brancheorganisatie, verzekeringsadviseur enz; meeste adviezen zijn gratis of bijna gratis), komt de belangrijke vraag of er geld nodig is bij de oprichting. Meestal is dat het geval maar hoe kun je dan het beste handelen: naar de bank voor een vaste lening of misschien kiezen voor (bijvoorbeeld) crowdfunding? Pas op: de eerste drie maanden komt er nauwelijks geld binnen, zelfs al zou je vanaf de eerste dag al klanten hebben. Betalingstermijnen kunnen je behoorlijk in de weg zitten… Overigens wordt in mijn boek ook ingegaan op een adequaat debiteurenbeheer. Omdat een klant na levering ook debiteur wordt en er betaald moet worden voor de diensten van de zzp’er….
Als de basis voor het zzp-bedrijf er is, wordt het plan verder uitgewerkt, de relatie met de KvK toegelicht en worden locatie en huisvesting besproken. En dan: hoe ga je om met de ‘markt’, met klanten (hoe werf je die?), marketing, social media, de bedrijfsadministratie, de belasting en de verzekeringen? Ten slotte wordt ook gesproken over ethisch zakendoen en het oplossen van problemen.
ZZP’en voor Dummies kun je lezen als een handige en duidelijke cursus maar het boek kan ook dienst doen als naslagwerk voor zowel aanstaande als reeds gevestigde zzp’ers.
Het behoort tot mijn streven om zzp’ers de weg te wijzen naar een succesvol ondernemerschap. Ik ben er bijna zeker van dat dat met ZZP’en voor Dummies lukt!
Van Robert Jan Blom verschenen vele boeken over bedrijfseconomie. Zijn werk wordt regelmatig besproken op radio en TV en Blom wordt dan ook beschouwd als dé expert op het terrein van het (startend) ondernemerschap.
Over Robert Jan Blom
Van Robert Jan Blom verschenen 80 boeken over bedrijfseconomie. Zijn werk wordt regelmatig besproken op radio en TV en Blom wordt dan ook beschouwd als dé expert op het terrein van het (startend) ondernemerschap.