Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Fund - vind je investeerder

Wat hebben James Dyson, Almar Holtz van 2theloo en Martin Eberhard, de oorspronkelijke oprichter van Tesla, gemeen? Ze werden alle drie door hun aandeelhouders gewipt bij hun eigen bedrijf.

Remy Gieling | 16 april 2018 | 1-2 minuten leestijd

Ze zijn niet de enigen die dit wrede lot trof: volgens Amerikaans onderzoek ruimt 20 tot 40 procent van de ondernemers na een kapitaalronde uiteindelijk het veld.

Groeigeld is nu eenmaal niet gratis. Wie zich wil verdiepen in de deal terms die venture capital-partijen op tafel leggen, doet er goed aan een spoedcursus rechten te volgen. Full ratchet protection, participating dividends, redemption rights: het is slechts een greep uit het jargon dat je zult tegenkomen. Daar kwam Marco Aarnink ooit met Drukwerkdeal ook achter: ‘Als je extern kapitaal aantrekt, moet je écht volwassen zijn.’

Vanuit de investeerder beschouwd zijn de eisen niet onlogisch: wie kapitaal beschikbaar stelt, wil controle over het toekomstige rendement. Als ondernemer moet je dan soms je ego opzijzetten voor de toekomst van je bedrijf.

Daar staat tegenover dat een investeringsronde veel kan opleveren. Toegang tot de kennis en het netwerk van een investeerder met wie het klikt, ruimte om te investeren in de beste mensen, marketing, sales en productontwikkeling. Chris Hall, oprichter van Bynder, vertelde me onlangs hoe hij 20 miljoen ophaalde bij Insight Venture Partners in New York. ‘Meer dan we nodig hadden, maar voor deze partij was dat de ondergrens. Door het geld ging ik anders naar mijn bedrijf kijken. Eerst voelde elke uitgave als mijn eigen geld. Nu is het een cijfer in een spreadsheet geworden.’

Indrukwekkend. Wie ook klaar is voor kapitaal als groeiversneller, krijgt te maken met angel investors, vc’s en in een fase met nóg meer nullen private equity. In dit bookazine zet Sprout de essentiële stappen ernaartoe op een rij: van pitch-tips tot de instinkers in termsheets. Je krijgt een kijkje in de hersenpan van een investeerder en we maken een uitstapje naar de wondere wereld van de initial coin offering.

Funding is niet saai, wel heel serieus.

Remy Ludo Gieling is hoofdredacteur van Sprout, het netwerk voor innovatieve ondernemers. Hiervoor was hij actief als ondernemer in de software-ontwikkeling en werkte hij als  journalist bij onder andere Sprout en RTL-Z.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden