Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

BiSL Next in uitvoering - Handboek voor uitvoerende professionals

Organisaties hebben informatie nodig voor het uitvoeren en besturen van hun interne processen en dienstverlening. Betrouwbare, actuele en volledige informatie. Bovendien neemt de technologie een steeds prominentere plaats in in het bedrijfsleven.

Yvette Backer | 12 oktober 2018 | 2-3 minuten leestijd

Steeds meer worden diensten aan klanten gebaseerd op IT. De afhankelijkheid van organisaties van informatie en technologie groeit. Goede inrichting en besturing van informatie en technologie is daarom van levensbelang.

Welke invloed heeft dat op het werk van de functioneel beheerders? Wat betekenen methodieken als Agile en DevOps voor hun werkzaamheden? Hoe kun je omgaan met leveranciers van Cloud-oplossingen? Wat doet een data steward?

Antwoord op deze vragen is te vinden in dit boek waarin het nieuwe BiSL Next model is beschreven, aangevuld met de nodige praktijkvoorbeelden en tips.

BiSL Next in uitvoering biedt een overzicht van alle facetten van het werkveld business-informatiemanagement (BIM), van bestuur tot uitvoering. Het is geschreven voor iedereen die binnen het BIM-werkveld een bijdrage levert om te komen tot een optimale informatievoorziening. Dus voor iedereen die BIM-werkzaamheden uitvoert, BIM wil professionaliseren of meer wil weten over het vakgebied BIM. Het accent ligt in dit boek op verbetering en gebruik van de informatievoorziening.

BiSL Next beschrijft het framework van de volgende generatie van de Business Information Services Library, BiSL®.

BiSL is in de afgelopen 13 jaar een zeer populair framework geworden binnen Nederland voor functioneel beheer en informatiemanagement. Tienduizenden functioneel beheerders, informatiemanagers, IT-managers, key-users, etc. zijn er in opgeleid en hebben het framework toegepast in hun dagelijkse werk.

Om beter te kunnen blijven aansluiten op internationale ontwikkelingen, andere werkwijzen waaronder agile werken, andere manieren om IT te leveren (Cloud, Apps), en een groter belang van data en security is er een nieuwe versie van het model ontwikkeld. Ook één van de grote drijfveren was het versterken van de strategische onderdelen van BiSL zoals governance, strategie, architectuur en beleid. Door de grote afhankelijkheid van IT is BIM een vakgebied dat een plaats op de agenda van bestuur en directie verdient.

Het Engelse boek dat in 2017 verscheen geeft met name inzicht in nut en noodzaak van een goed ingericht business-informatiemanagement en is vooral gericht op managers. Het boek BiSL Next in uitvoering besteedt meer aandacht aan welke activiteiten en producten van belang zijn binnen business-informatiemanagement en sluit daarmee meer aan op het oude BiSL-frameworkboek en het werkveld van de uitvoerende BIM-professional.

BiSL Next beschrijft hoe een organisatie op een goede manier, dat wil zeggen vanaf bestuur tot aan werkvloer, kan sturen op informatie en technologie.

Het model bestaat uit twaalf basiselementen: vier domeinen, vier perspectieven en vier drivers. BiSL NextBiSL Next in uitvoering beschrijft de belangrijkste onderwerpen, activiteiten en producten, bezien vanuit elk domein en elk perspectief.

Het gaat ook uitgebreid in op de rol van data in de informatievoorziening, het belang van datakwaliteit en de rol van BIM hierin. Voor de functioneel beheerder die te maken heeft met nieuwe werkwijzen en technologieën biedt het boek diverse tips.

Yvette Backer is medeoprichter van BiSLSmart, bureau voor advisering over en training in het ‘smart’ gebruik van BiSL bij inrichting en professionalisering van functioneel beheer en informatiemanagement. Machteld Meijer (Maise) is zelfstandig senior consultant. Ze heeft belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van BiSL en ASL en is een ervaren trainer en examenontwikkelaar voor deze framework. Ze zijn de auteurs van BiSL Next in uitvoering.

Over Yvette Backer

Yvette Backer is medeoprichter van het adviesbureau BiSLSmart, dat zich richt opeen slim gebruik van modellen als BiSL en DID bij de inrichting en professionalisering van business-informatiemanagement. 

Over Machteld Meijer

Machteld Meijer (Maise) is zelfstandig senior consultant. Ze heeft belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van BiSL en ASL en is een ervaren trainer en examenontwikkelaar voor deze framework. Ook heeft ze deze op diverse plaatsen geïmplementeerd. Ze heeft talrijke publicaties en gastcolleges verzorgd op haar vakg

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden