Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Creatieve loopbaanplanning - Het antwoord op je loopbaanvraag

De banen van nu zien er morgen anders uit. Hoe vind je in zo’n wereld werk dat bij je past? De kunst is om met hoofd én hart, met creativiteit en verbeelding je droombaan te ontdekken en dan de essentie ervan te verwezenlijken in het NU.

Alien Verhoef | 9 november 2018 | 3-4 minuten leestijd

In de heruitgave van deze klassieker onder de loopbaanboeken (met als bonusboek ‘Werken met het Essentieprogramma’) laat ik je, aan de hand van voorbeelden, zien hoe je dat kunt doen.

Je eigen droombaan creëren, kan dat? Jazeker, gebruik je creativiteit! Als je niet alleen je verstand, maar ook je intuïtie en verbeelding inzet, ga je anders kijken naar je huidige werksituatie en de kansen die op je pad komen. Dan maak je ruimte voor onverwachte mogelijkheden.

Creativiteit – in de breedste zin van het woord – helpt je daarbij. Met tekenen en boetseren en met intuïtief schrijven en visualiseren bereik je een diepere laag. Al doende ontdek je je drijfveren en talenten en trek je werk aan dat bij je past. Op een speelse manier, dus los van plannen in de traditionele zin van het woord.

Zoals Casper. In het boek Creatieve loopbaanplanning volgen we hem en twee anderen in hun creatieve loopbaantraject. Ik laat je zien welke creatieve oefeningen hen tot welke inzichten brachten en wat zij daar vervolgens mee deden. Zo kreeg Casper in een visualisatie een bierpul als symbool. In eerste instantie was hij hevig teleurgesteld. Groepsgenoten kregen een kristal, een prachtig gouden boek, een sleutel of een glazen bol en hij zo’n banaal symbool. Wat moest hij daar nu mee? Nieuwe oefeningen leerden hem de waarde ervan inzien én brachten een oude droom naar de oppervlakte. Zijn symbool bracht hem in contact met wat hij het liefste zou willen: iets met feesten organiseren, of congressen, of een restaurant beginnen. Caspers symbool onthulde ook zijn achterliggende verlangen: gezelligheid op het werk is voor hem belangrijk. Hij realiseerde zich dat hij in zijn werk als ICT’er vooral bezig was met hard werken en presteren. Terwijl Casper langzamerhand ontdekte waar hij écht blij van wordt, veranderde er in zijn huidige werk al het een en ander. Uiteindelijk heeft hij zijn grootste wens – in een andere vorm dan hij had gedacht – kunnen realiseren bij zijn huidige werkgever. Als organisator van leer-evenementen.

Na deze concrete ervaringen neemt het boek je mee naar de volgende fase. Van een afstand kijken we naar de verhalen en kun je reflecteren op je eigen (levens)loopbaan: ‘Wat is er nu essentieel in deze verhalen?’ en ‘Wat is er nu essentieel voor jou?’. Daarna vertaal ik de persoonlijke verhalen naar thema’s die in de creatieve loopbaanplanning van wezenlijk belang zijn. En vervolgens zoomen we in op de rol van de counselor in een creatief loopbaantraject. We sluiten af met concrete oefeningen die je in de verschillende fasen kunt inzetten voor jezelf of bij het begeleiden van anderen.

Al ruim vijfentwintig jaar heeft deze creatieve en holistische manier van ‘plannen’ mensen geholpen om hun eigen loopbaan uit te stippelen. En loopbaancoaches breidden er hun toolkit mee uit om anderen te begeleiden in het creëren van (meer) vervullend werk.

Omdat Creatieve Loopbaanplanning nog steeds heel actueel is, heb ik het boek dit jaar opnieuw uitgebracht met als bonus ‘Werken met het Essentieprogramma’, een boek vol extra oefeningen. Deze ketting van oefeningen brengt je bij de essentie van je diepste werk-verlangens én helpt je om die te verwezenlijken in het nu. Zo kunnen steeds meer mensen werk creëren dat echt bij hen past. En dat is nou precies waar ik zelf het liefste aan wilde bijdragen! En wie wil dat nu niet mét mij?

Alien Verhoef heeft 30 jaar ervaring als loopbaancounselor, trainer en opleider. Ze leert coaches, counselors en andere begeleiders om creativiteit en verbeelding in te zetten in het begeleiden van de zoektocht naar antwoorden op (levens)loopbaanvragen. Als een van de instrumenten daarvoor heeft Alien het Essentieprogramma ontwikkeld. Ze is de auteur van Creatieve loopbaanplanning.

Over Alien Verhoef
Alien Verhoef heeft 30 jaar ervaring als loopbaancounselor, trainer en opleider. Ze leert coaches, counselors en andere begeleiders om creativiteit en verbeelding in te zetten in het begeleiden van de zoektocht naar antwoorden op (levens)loopbaanvragen. Als een van de instrumenten daarvoor heeft Alien het Essentieprogramma ontwikkeld.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden