OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 17 van 440 resultaten
recensie
Verandermanagement
10 juni 2010
Peter de Roode
Dit boek gaat over de wisselwerking tussen organisatiekunde en communicatie. Aan de hand van een heldere inleiding, een goede theoretische basis en tien praktijkcases krijgt de lezer een goed overzicht waar veranderen en communiceren elkaar in de praktijk kunnen versterken. Met een uitstekende afsluiting van Boonstra en Elving aan de hand van deze cases, heeft dit boek veel waarde voor vele veranderaars en communicatiedeskundigen.
recensie
31 mei 2010
Peter de Roode
4-5 minuten leestijd
Een intrigerend boek waarin de lezer kennis maakt met hoofdpersoon Job Cohen en een blik achter de politieke schermen kan werpen. Hugo Logtenberg en Marcel Wiegman, die uit vele anonieme bronnen hebben geput, zijn er in geslaagd een zeer lezenswaardig boek te schrijven dat leest als een trein. Het knappe van 'Job Cohen - Burgemeester van Nederland' schuilt in de balans die zij telkenmale aanbrengen: kritiek op Cohen wisselen ze af met positieve observaties.
recensie
Organisatiekunde
26 mei 2010
Peter de Roode
In het proefschrift 'Professionals organiseren informeel leren' wordt ingegaan op de onderzoeksvragen 'Hoe organiseren professionals informeel leren?' en 'Hoe kunnen we informeel leren binnen een organisatie stimuleren?' Een interessant en actueel onderwerp, omdat leren binnen organisaties veelal formeel plaatsvindt. Maar leren vanuit controle en beheersing bereidt onvoldoende voor op de vele prikkels vanuit de externe omgeving. Het boek is geen gemakkelijk leesboek, maar de auteur biedt na elk hoofdstuk een overzichtelijke samenvatting.
recensie
Coaching en trainen
15 april 2010
Peter de Roode
Het interview dat ik las over Harold Stolovitch en Erica Keeps en hun tot de verbeelding sprekende werktitel van het boek, maakte mij nieuwsgierig naar de inhoud. Op een overzichtelijke manier wordt het vak van 'trainer' gepresenteerd. De belangrijkste valkuilen worden opgesomd in 'Vertellen is nog geen trainen'. Maar belangrijker dan dat: de lezer krijgt een gedegen visie op leren voorgeschoteld.
recensie
Verandermanagement
14 april 2010
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Een boekje voor de liefhebber. Lezers die meer rendement willen halen uit het werken met vragenlijsten, worden hier op hun wenken bediend. Kilian Bennebroek Gravenhorst beschrijft de stappen die behoren bij deze zogenaamde 'survey-feedback-methode'. Na het bestuderen van 'Beweging in veranderende organisaties' kunt u de grootste valkuilen met betrekking tot het werken met vragenlijsten vermijden.
recensie
Strategisch management
18 maart 2010
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
'Paradigma's' van Joel Barker is een uitstekend boek dat zeer inzichtelijk maakt wat de gevolgen zijn als organisaties blijven hangen in vastgeroeste overtuigingen. Barker biedt de lezer diverse inzichten waardoor het op het eerste gehoor afstandelijke begrip 'paradigma' concreet wordt. Hoewel het boek in de jaren negentig van de vorige eeuw verscheen, is het nog steeds actueel en misstaat het niet misstaan op uw boekenlijst over veranderkunde.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
17 maart 2010
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in autonome groei, oftewel de ontwikkeling van mensen, is 'De kunst van het falen' een must. Arjan van Dam maakt goed duidelijk dat gerichtheid op prestaties minder succesvol is dan gerichtheid op leren. Een boek vol met interessante wetenschappelijke onderzoeken, die de lezer kan gebruiken om zijn gevoel over een aantal zaken te onderbouwen. Tegelijkertijd is het boek prettig leesbaar en boeit van begin tot eind.
recensie
Leiderschap
17 maart 2010
Peter de Roode
Wie 'Presence' met veel interesse heeft gelezen, zal zeker ook 'Theorie U' willen lezen. Waar u in 'Presence' op hoofdlijnen de inzichten aangereikt krijgt van de U-theorie, daar gaat Otto Scharmer in dit nieuwe boek een stuk verder en diept hij de concepten verder uit. Het boek is bepaald geen receptenboek en al helemaal geen doe-boek. Het boek biedt echter een integrale verander- en leermethode die organisaties als basis kunnen gebruiken bij complexe veranderingen.
recensie
Psychologie
9 maart 2010
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Als rasechte vakidioot heeft neurobioloog Jeroen Geurts het op feesten en partijen vaak over zijn vakgebied: de hersenen. Blijkbaar intrigeert het onderwerp. Het is reden voor de auteur om een boekje te schrijven dat niet zozeer volledigheid nastreeft, maar antwoorden geeft op vragen die niet-hersenkundigen vaak stellen. Hij is daar met 'Over de kop' goed in geslaagd en heeft een zeer lezenswaardig boekje afgeleverd.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
8 maart 2010
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
In een prettig leesbaar boekje leidt neuroloog Margriet Sitskoorn u rond in de wondere wereld van de hersenen. Dat doet ze op een prettige manier: ze legt goed uit, verzamelt aansprekende voorbeelden, herhaalt de belangrijkste inzichten en raakt nergens haar lezers kwijt door bijvoorbeeld te moeilijk taalgebruik. 'Het maakbare brein' is een aanrader voor alle mensen die geïnteresseerd zijn in de vele geheimen die ons brein herbergt.
recensie
Leiderschap
3 maart 2010
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Wie 'Presence' met veel interesse heeft gelezen, zal zeker ook 'Theory U' willen lezen. Waar u in 'Presence' op hoofdlijnen de inzichten aangereikt krijgt van de U-theorie, daar gaat Otto Scharmer in dit nieuwe boek een stuk verder en diept hij de concepten verder uit. Het boek is bepaald geen receptenboek en al helemaal geen doe-boek. Het boek biedt echter een integrale verander- en leermethode die organisaties als basis kunnen gebruiken bij complexe veranderingen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
26 februari 2010
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
In 'Beter denken' krijgt u een arsenaal aan methoden aangereikt om het denken te bevorderen. Niets opmerkelijks? Lange tijd heerste de gedachte dat de manier van denken aangeboren is en dat daar niets meer aan veranderd kan worden. Edward de Bono neemt een ander standpunt in en gaat er vanuit dat we als mens onze hersenen wel degelijk kunnen trainen. In dit boeiende boek neemt hij de lezer mee in de wereld van methoden en technieken. Door de grote hoeveelheid aan instrumenten en een onnavolgbaar jargon dreigt de lezer soms echter de weg kwijt te raken.
interview
Leiderschap
27 december 2009
Peter de Roode
9-13 minuten leestijd
De snelheid waarmee organisaties vandaag de dag veranderingen moeten doorvoeren, stelt hoge eisen aan de kwaliteiten van leidinggevenden. Vastgeroeste overtuigingen staan onder druk en tegenstrijdige waarden doen hun intrede.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
27 november 2009
Peter de Roode
Een zeer vlot geschreven boek dat boeit van begin tot eind. Het geheim? Veel wetenswaardigheden, interessante anekdotes uit goede maar vaak onbekende bronnen, en voldoende humor. 'Hebt u een CEO-brein?' van Marc Buelens is aan te bevelen voor mensen die leider zijn, leider willen worden of hun eigen leiders beter willen begrijpen.
recensie
Psychologie
24 november 2009
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
De voormalige speechschrijver van Al Gore mocht onlangs bij Oprah Winfrey zijn verhaal doen over zijn nieuwe boek. Critici zullen dan snel beweren dat hij geluk heeft omdat zijn boek de interesse heeft van één van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld. En zeker: het helpt als Winfrey 4.500 boeken van Daniel Pink bestelt en die uitdeelt onder Harvard-studenten. Maar Pink heeft niet alleen geluk, hij heeft wel degelijk iets te melden in 'Een compleet nieuw brein' en doet dat op een zeer aangename wijze.
recensie
Leiderschap
20 oktober 2009
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Abraham (roepnaam Abe) Maslow overleed in 1970 op 62-jarige leeftijd. Zijn twee dochters hebben zijn werk opnieuw uitgegeven. Geen verkeerde keuze van de dames, wier vader een woordenschat heeft nagelaten die miljoenen mensen nu nog gebruiken, zoals: behoeftehiërarchie, zelfactualisatie en piekervaring. Dezelfde man voorspelde de koude oorlog, en had een IQ van 190. Het interessante van 'Maslow on Management' is dat het nog steeds van waarde is vanwege de vele actuele thema's die diepgaand worden besproken.
recensie
Algemeen management
19 oktober 2009
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Coachen willen we allemaal graag leren, hoe moeizaam het ons ook afgaat. Er zijn dan ook al veel boeken verschenen over deze populaire vorm van begeleiden, die voor sommige organisaties zelfs tot een 'verplichte leiderschapstijl' is verheven. De meeste boeken over coaching beschrijven de theorie, met de bijbehorende stappen van coaching. Lammers niet, hij beschrijft zijn ervaringen, of beter gezegd: de dyslectische coach heeft zijn ervaringen laten optekenen door een ghostwriter. Wie eens een verfrissend boek wil lezen over coaching met de sportwereld als achtergrond, kan in 'Coachen doe je samen' goed terecht.
recensie
Non-profit
14 oktober 2009
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Aandacht voor diversiteit is er altijd wel geweest, al is het maar in negatieve zin. In 'Aan de slag met diversiteit' kiest de auteur daarom voor een benadering die diversiteit niet ziet als een probleem maar als een oplossing. Daarmee neemt Azghari stelling en zet hij zich duidelijk af tegen populistische politici die van diversiteit een steeds groter probleem willen maken. De auteur heeft een heldere visie op diversiteit en geeft een aanzet om tot actie te komen.
recensie
Leiderschap
12 oktober 2009
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
De verwachting is dat leidinggevenden steeds meer paradoxen moeten kunnen hanteren: d.w.z. schijnbare tegenstrijdigheden weten te combineren tussen aspecten van het menselijk vlak en de zakelijke inhoud. Lenette Schuijt bespreekt vijf veel voorkomende paradoxen op een zeer verdiepende manier. De zakelijke kant is inmiddels voldoende vertegenwoordigd in organisaties, maar hoe nu de ziel er in aan te brengen? Ze beantwoordt de vraag: 'Wat vraagt het van leiders om ziel en zakelijkheid met elkaar te verbinden?'
recensie
Leiderschap
27 juli 2009
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
'Sturing en ruimte' heeft in januari 2009 een prijs gewonnen met het managementconcept 'Sturing en Ruimte' in een wedstrijd uitgeschreven door het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie. Leo van de Vorst en Henk Roelofs hebben namelijk een werkwijze bedacht om paradoxen met elkaar te verenigen. De inzichten zijn toegepast bij het Waterschap 'De Dommel' waar een van de auteurs werkzaam is. Een handzaam boekje met een verfrissende kijk.