OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 9 van 238 resultaten
interview
Verandermanagement
1 maart 2012
Pierre Spaninks
7-10 minuten leestijd
Na zijn afstuderen koos Wouter ten Have voor het vak van management consultant. Maar de wetenschap bleef trekken. Hij schreef een proefschrift over het verschil tussen organisaties die wel en organisaties die niet systematisch te besturen zijn. ‘In control zijn houdt veel meer in dan je financiën op orde hebben.’
interview
Algemeen management
20 februari 2012
Pierre Spaninks
8-11 minuten leestijd
Generaties economen en bedrijfskundigen denken bij zijn naam aan Management & organisatie, het handboek waarvan inmiddels meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht. Minder bekend is dat Doede Keuning (68) ook baanbrekend wetenschappelijk onderzoek heeft verricht, zoals naar het nog altijd actuele thema van de verplatting van organisaties. ‘Het receptenboek is er, maar men kent het niet.’
interview
Juridisch
15 december 2011
Pierre Spaninks
4-6 minuten leestijd
Inspecties houden namens de overheid toezicht op terreinen als het onderwijs, de zorg en de veiligheid. Na de nodige reorganisaties en fusies zijn er nog dertien over. Wat ze gemeen hebben, is dat ze zelf ter plekke gaan kijken en willen weten hoe het zit. Over die manier van toezicht houden en over die inspecties gaat het nieuwe boek van Ferdinand Mertens, Inspecteren, toezicht door inspecties.
interview
Organisatiekunde
27 september 2011
Pierre Spaninks
5-6 minuten leestijd
In veel organisaties werken tegenwoordig wel drie of vier generaties naast elkaar. Dat stelt bijzondere eisen aan het leiderschap, meent bedrijfskundige Marjolein Risseeuw. ‘We hebben verbinders nodig die al die generaties van talenten kunnen faciliteren en inspireren.’ Een uitdagend idee, dat zij uitwerkt in haar boek Zo X! dat 10 oktober verschijnt. MbM sprak haar alvast.
interview
Algemeen management
5 juli 2011
Pierre Spaninks
10-14 minuten leestijd
Organisatiefilosoof, zo noemt Rob van Es zich. Hij doet onderzoek naar de cultuur, de ethiek en de politiek van het organiseren en geeft daar ook les in. Binnenkort verschijnt Professionele ethiek. Aanleiding voor een gesprek over moraal, moreel bewustzijn, en de manieren om dat te verankeren in organisaties.
interview
Strategisch management
21 april 2011
Pierre Spaninks
6-9 minuten leestijd
De term zesjescultuur mag dan uit het onderwijs komen, in het bedrijfsleven kunnen ze er ook wat van. Willen de financiers tien procent rendement zien? Dan proberen we daar een beetje in de buurt te komen. Een procentpuntje minder is ook geen ramp. Dan vullen we gewoon wat vacatures niet op, knijpen we onze toeleveranciers nog wat verder af, en voilà: we kunnen weer een jaartje vooruit. Als Leo van de Voort ergens een hekel aan heeft, dan is het wel aan die risicoloze manier van managen. Ondernemen wil hij het niet eens noemen. En voor consultants die daar in meegaan heeft hij al evenmin een goed woord over. Voor hem is ondernemen: tot het gaatje gaan. In zijn boek Nooit meer strategiepijn schetst hij nut en noodzaak van houdbare waardecreatie.
interview
Algemeen management
15 april 2011
Pierre Spaninks
7-9 minuten leestijd
In Iedereen CEO gebruikt Menno Lanting sociale media als metafoor voor de nieuwe structuur, de nieuwe houding, de nieuwe kennis en vaardigheden die nodig zijn om ons definitief los te maken van het industriële tijdperk. Een gesprek over netwerkleiderschap en de nieuwe organisatie.
recensie
Algemeen management
15 april 2011
Pierre Spaninks
3-4 minuten leestijd
In Iedereen CEO brengt Menno Lanting in kaart welke gevolgen het heeft voor organisaties en leiderschap als alles en iedereen 24/7 met elkaar verbonden is. Professionals en managers maken zich definitief los van het industriële tijdperk. De sociale media vervullen daarbij de rol van katalysator.
interview
Algemeen management
4 april 2011
Pierre Spaninks
7-10 minuten leestijd
Duurzaam werken in ketens en netwerken, dat is het onderwerp van het boek Ketensamenwerking. Het bestaat uit bijdragen van maar liefst achttien auteurs, die allemaal actief zijn op het kennisplatform waar het naar vernoemd is. Een van hen is Teun Hardjono, hoogleraar aan de Rotterdam School of Management. Zijn overtuiging: ‘Niet alleen de resultaten van het geheel tellen, maar ook het resultaat dat elke afzonderlijke speler wil realiseren.’
recensie
Algemeen management
15 maart 2011
Pierre Spaninks
2-3 minuten leestijd
Zijn debuut Connect! staat op de shortlist als Managementboek van het Jaar 2011. Het tweede boek van Menno Lanting ligt binnenkort in de winkel: Iedereen CEO, over organisaties en leiderschap in een wereld waar alles en iedereen 24/7 met elkaar in verbinding staat. Aan de vooravond van het Managementboekengala waar het boek van het jaar bekend wordt gemaakt, en in de relatieve luwte van het verschijnen van zijn nieuwste werk, sprak M&L alvast even met Lanting.
recensie
Organisatiekunde
2 maart 2011
Pierre Spaninks
4-5 minuten leestijd
In Nieuw Europees Organiseren houden Jaap Jan Brouwer en Jaap Peters een pleidooi voor de Europese tegenhanger van de Anglo-Amerikaanse manier van organiseren: gebaseerd op vakmanschap, verbinding en vertrouwen.
interview
Organisatiekunde
1 maart 2011
Pierre Spaninks
6-9 minuten leestijd
Vakmanschap, vertrouwen en verbinding staan centraal in de Europese manier van organiseren. Die is veruit superieur aan het Anglo-Amerikaanse model dat de nadruk legt op het creëren van aandeelhouderswaarde. Jaap Peters en Jaap Jan Brouwer vertellen hoe dat komt en wat dat betekent.
interview
Personeelsmanagement
18 januari 2011
Pierre Spaninks
4-6 minuten leestijd
Als je talent wilt ontwikkelen binnen je organisatie en mensen wilt belonen voor de vorderingen die ze daarbij maken, heb je een beloningssystematiek nodig die daarop aansluit. In hun boek Waarderen van talent doen Patricia de Wit en Marloes Rutten daar een voorstel voor, inclusief handvatten. Het moeilijkste werk laten ze over aan de lezer: een consequente, eerlijke toepassing in de praktijk.
interview
Persoonlijke effectiviteit
28 december 2010
Pierre Spaninks
4-6 minuten leestijd
Als Hans Wopereis ergens van overtuigd is, dan is het van het vermogen van mensen om het verschil te maken. Als je het lef hebt om te laten zien wat je in huis hebt en uit te spreken waar je voor staat, kun je op je omgeving een bezielende invloed uitoefenen. Dat is de boodschap van Het licht en de korenmaat. Optimistisch? Zeker. Reëel? Voor wie wil.
interview
Leiderschap
24 december 2010
Pierre Spaninks
8-11 minuten leestijd
Managers die echt iets willen bereiken met hun team, hebben niet veel aan de abstracte modellen en de dure woorden waar organisatieadviseurs zo graag mee schermen. Die benemen je alleen maar het zicht op de werkelijkheid, vindt ontwikkelingspsycholoog en bedrijfskundige Marc Oskam. Als alternatief construeerde hij ‘het Kompas’: een pretentieloos instrument dat de manager helpt om door de bomen het bos te blijven zien. Niet meer, maar zeker ook niet minder.
nieuws
14 oktober 2010
Pierre Spaninks
4-5 minuten leestijd
Hoe hervinden we na de crisis de weg omhoog? Die vraag houdt niet alleen managers en ondernemers bezig, maar ook de auteurs van businessboeken. Op de Frankfurter Buchmesse presenteerden de internationale uitgevers hun aanbod voor komend seizoen. M&L pikt alvast wat krenten uit de pap.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
22 september 2010
Pierre Spaninks
2-3 minuten leestijd
Bezieling brengen in je werk en in je organisatie, wie wil dat niet? Voor jezelf uitmaken wat je echt belangrijk vindt, bedenken wat daarvoor nodig is, en dat nog voor elkaar krijgen ook. Geen eenvoudige opgave, maar wel een aanlokkelijke. Hans Wopereis, van ITIP School voor leven en werk, schreef er een eigenzinnig boek over dat in een half jaar tijd al drie drukken beleefde.
interview
Werk en loopbaan
25 augustus 2010
Pierre Spaninks
7-9 minuten leestijd
Een handleiding om gelukkig te worden, wil Marc Schabracq zijn boek ‘Wat nu?’ niet noemen. Hij ziet het eerder als een uitnodiging om je leven en jezelf onder de loep te nemen. ‘Wie ben je eigenlijk, wat wil je nu werkelijk, en wat houdt je tegen? Wat zou je nodig hebben om gelukkig te zijn?’
interview
Organisatiekunde
18 juni 2010
Pierre Spaninks
6-9 minuten leestijd
Nee, zeggen ze allebei, ambitie om de goeroes van het facilitair management te worden hebben ze niet. Maar ze zijn het natuurlijk wel een beetje. Bert de Jong is al dertig jaar actief op dat terrein. Als consultant, als interim-manager en als projectmanager. Al die tijd in dienst van Twynstra Gudde. Herman Kok heeft er ook al weer vijftien jaar op zitten bij hetzelfde adviesbureau. Daarnaast is hij bezig met een promotieonderzoek in Wageningen. De Jong en Kok voeren het woord voor een groep van zes auteurs die samen het boek De facilitaire regieorganisatie in bedrijf schreven.
recensie
Verandermanagement
13 april 2010
Pierre Spaninks
3-4 minuten leestijd
Wat heb je aan een reorganisatieplan als het niet uit te leggen valt? En wat aan een inspirerend verhaal als de analyse niet deugt? Niks natuurlijk. Daarom moeten organisatieadviseurs en communicatiemanagers leren om beter met elkaar samen te werken. Op de vraag hoe proberen acht deskundigen antwoord te geven in Veranderkunst.