OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Economie

    Rubriek

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Economie

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Economie. Van circulaire economie tot antitrustbeleid en marktmacht. Alles voor de manager die economische ontwikkelingen op de voet wil volgen.
    522 resultaten
    recensie
    Economie
    17 mei 2023
    Peter de Roode
    3-4 minuten leestijd
    Marian Salzman is als een reisleidster. Ze neemt de lezer van ‘De nieuwe megatrends’ meenaar de toekomst waarin er weinig tot geen privacy is.De trends die ze signaleertvoorziet ze van uitgebreid commentaar. Bovendien stelt ze de vraag in hoeverre die de lezer en zijn perceptie zullen beïnvloeden. Een fascinerend boek om te lezen. 
    recensie
    Economie
    5 mei 2023
    Elly Stroo Cloeck
    5-7 minuten leestijd
    Consultants zijn onbetrouwbare graaiers, stelt Mariana Mazzucato. Daar wilde ik meer over lezen! Econome Mazzucato laat met Rosie Collington in ‘De consultancy industrie’ zien hoe de ‘consultocracy’ de macht bij de overheid én het bedrijfsleven in handen heeft, maar geen maatschappelijke waarde levert. Egoïsme en kortetermijndenken overheersen. Dat kan ons bij de bestrijding van klimaatverandering nog wel eens opbreken, want klimaatconsultants zijn een existentiële bedreiging.
    interview
    Economie
    4 mei 2023
    Jeroen Ansink
    6-8 minuten leestijd
    De wereld staat onder invloed van de klimaatcrisis, technologische disruptie en de nasleep van corona vijftien tumultueuze jaren te wachten, schrijft trendwatcher Marian Salzman in ‘De nieuwe megatrends’. Ze legt aan Managementboek Magazine uit wat dat betekent voor de manier waarop we werken. ‘We zijn de emo-jaren ingegaan.’
    recensie
    Economie
    3 mei 2023
    Freija van Duijne
    4-6 minuten leestijd
    Microchips zijn cruciaal voor ons moderne leven. Meer nog dan data zijn chips het nieuwe goud. De geschiedenis van de chips is nog maar kort. Toch heeft deze technologie een ware revolutie veroorzaakt. Chris Miller vertelt het verhaal van de uitvinding van de microchip tot aan de huidige tijd. Nu is er nog maar één productieketen waar alle Westerse landen gebruik van maken. China leunt hier ook sterk op, maar probeert met zijn eigen chipindustrie het Westen voorbij te streven.
    preview
    Economie
    10 april 2023
    Peter van der Wel
    3-4 minuten leestijd
    In 'De Goede Toekomst' vertelt econoom en futuroloog Peter van der Wel een ongelooflijk verhaal. Veel van de grote problemen die we in het nieuws zien - de stikstof- en mestcrisis, CO2-uitstoot, milieuvervuiling, grondstoftekorten, tekorten aan ruimte voor woningen, zonneparken en windturbines... Ze kunnen binnen 15 jaar zijn opgelost. In zijn preview vertelt hij er meer over, aan de hand van een concreet voorbeeld.
    achtergrond
    Economie
    30 maart 2023
    Bertrand Weegenaar
    3-5 minuten leestijd
    De laatste jaren ontstonden een aantal jonge uitgeverijen, gericht op onderzoeksjournalistiek. We bespreken er drie: Vrij Nederland, De Correspondent en Follow the Money. Deze eerste aflevering gaat over de boeken die opinietijdschrift Vrij Nederland (VN) sinds een aantal jaren in eigen beheer uitgeeft. 
    recensie
    Economie
    27 februari 2023
    Bertrand Weegenaar
    3-5 minuten leestijd
    Wie alle nieuwsberichten rondom chips, de handelsoorlog tussen China en Amerika, de rol van een groot bedrijf in een klein Nederlands dorpje en de rol van Taiwan in de chipwereld te begrijpen raad ik aan Chip War van Chris Miller te lezen.  
    achtergrond
    Algemeen management
    8 februari 2023
    Bertrand Weegenaar
    8-12 minuten leestijd
    De toekomst inspireert filmmakers, science fiction auteurs, kunstenaars en game-makers. Innovaties als Web 3.0., metaverse en blockchain komen oorspronkelijk uit hun koker. Inmiddels zijn ze werkelijkheid gemaakt door ingenieuze techneuten en uitvinders. En daardoor worden ze steeds relevanter voor organisaties.
    recensie
    Economie
    1 februari 2023
    Hans de Witte-van Mierle
    3-4 minuten leestijd
    ‘Krachtige clusters’ geeft een mooi inzicht in clusters: gerichte regionale samenwerkingsverbanden. Op een aansprekende manier schrijven Henk Folkerts en Huub Torremans over achtergronden, praktijk en aandachtspunten.
    boekenlijst
    Algemeen management
    31 januari 2023
    Managementboek Redactie
    In 2023 wordt voor de 21ste keer het Managementboek van het Jaar gekozen. Sinds augustus bekijkt en leest de jury de oogst van 2022. Op zoek naar de boeken met inhoud: geen sterke, maar goede verhalen. Geen fabeltjes, geen mythes. Maar een theorie die de praktijk recht doet. Goed verwoord en aantrekkelijk vormgegeven.
    recensie
    Economie
    29 december 2022
    Freija van Duijne
    3-5 minuten leestijd
    De wereld van een postgroei-economie is een gedachtewereld, die door steeds meer denkers en strategen wordt uitgewerkt. Tim Jackson heeft meer dan een decennium geleden beschreven hoe welvaart zonder groei eruit ziet. In ‘Voorbij de groei’ onderzoekt hij wat het betekent om binnen de grenzen van de planeet te leven en hoe we het goede leven kunnen leven. 
    achtergrond
    Coaching en trainen
    22 december 2022
    Bertrand Weegenaar
    6-8 minuten leestijd
    Als je drie jaar terug een discussie voerde over pensioenen, of praatte over klimaat en andere langetermijnproblemen, dan was dat al ingewikkeld. We kwamen er toen al niet uit. Na een wereldwijde pandemie en een oorlog in het hart van Europa met één nucleaire mogendheid, is de discussie nog complexer geworden. 
    nieuws
    Algemeen management
    14 december 2022
    Jeroen Ansink
    4-5 minuten leestijd
    Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? ‘Onze man in de VS’ Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York. Deze maand: Megathreats van Nouriel Roubini en Survival of the Richest.
    recensie
    Economie
    7 december 2022
    Freija van Duijne
    3-4 minuten leestijd
    In vergelijking met een aantal eeuwen terug is er enorme vooruitgang geboekt op het gebied van gelijkheid in de samenleving. Maar de lange mars naar gelijkheid is nog niet voltooid. Econoom Thomas Piketty geeft in ‘Een kleine geschiedenis van de gelijkheid’ een bondige uiteenzetting van de geschiedenis en schetst met welke maatregelen er wereldwijd werkelijk gelijkheid kan worden gerealiseerd.
    recensie
    Economie
    6 december 2022
    Freija van Duijne
    3-5 minuten leestijd
    Hoe zou de economie eruit kunnen zien als alle grond, arbeid en kapitaal in handen zijn van de gemeenschap? De economie van de commons en van peer governance. Damaris Matthijsen verlangt naar deze toekomst. Ze onderzoekt en experimenteert met haar DeelGenootschap om deze economie vorm te geven. In ‘Vrij, Gelijk & Samenleven’ presenteert ze de inzichten van haar organisatie Economy Transformers en nodigt ze haar lezers uit om zelf stappen te zetten. 
    recensie
    Economie
    30 november 2022
    Freija van Duijne
    3-4 minuten leestijd
    Een gelukkiger en gelijker Nederland dat binnen de draagkracht van de aarde leeft, hoe zou dat eruit zien? Hoe zouden we dat kunnen realiseren? Een breed geëngageerd schrijverscollectief met Paul Schenderling als penvoerder, heeft dit uitgewerkt in ‘Er is leven na de groei’. Zet je schrap voor een onderbouwd, haalbaar en gedegen plan.
    interview
    Economie
    25 november 2022
    Ronald Buitenhuis
    6-9 minuten leestijd
    Duurzaam produceren, ofwel: groene groei. Missie geslaagd. Het klinkt aantrekkelijk, maar is een heilloze weg, constateert Paul Schenderling in ‘Er is leven na de groei’. ‘We putten de aarde uiteindelijk toch steeds verder uit. De discussies gaan alleen over de aanbodzijde, terwijl het om de vraagkant moet gaan. We moeten gewoon minder consumeren.’ Postgroei en kwalitatieve in plaats van kwantitatieve groei is volgens de auteur de oplossing. En een consumptiebelasting.
    column
    Economie
    18 oktober 2022
    Bertrand Weegenaar
    4-5 minuten leestijd
    In de discussie rond het stikstofvraagstuk en de klimaattransitie zijn er twee belangrijke radicale economische stromingen te onderkennen: gaan we voor minder of gaan we voor (groen) technisch meer?
    preview
    Economie
    13 september 2022
    Damaris Matthijsen
    2-3 minuten leestijd
    Steeds meer mensen verlangen naar een samenleving en een economie die goed is voor alle mensen en de Aarde. Damaris Matthijsen reikt met haar boek nieuwe ideeën, begrippen en vormen aan voor zo’n wereld: de vrij-gelijk-samenleving. Ze vertelt erover in haar preview.
    Interview
    Economie
    12 september 2022
    Peter Spijker
    7-10 minuten leestijd
    De gevolgen van klimaatverandering zijn voor iedereen steeds duidelijker merkbaar. Ze lopen uiteen van het verlies van biodiversiteit en bosbranden tot dalende gewasopbrengsten vanwege aanhoudende droogte. De wereld bevindt zich momenteel in een existentiële crisis, stelt Ignace Schops in ‘Gered door de boomkikker’. We kunnen de planeet volgens hem redden door onze relatie met natuur fundamenteel te veranderen.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden