OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Personeelsmanagement
Hier vindt u artikelen rond boeken over personeelsmanagement en HRM. Van recruitment en onboarding tot het afscheidsgesprek. Alles voor de HR-manager en teamleider.
Pagina 39 van 957 resultaten
recensie
Algemeen management
25 maart 2011
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
In het boek Be useful breken Salem Samhoud en Jeroen Geelhoed een lans voor ondernemerschap. Het resultaat is een hybride boek: ondernemersvaardigheden, onderzoek, landenkarakteristieken en interviews bij elkaar.
interview
Personeelsmanagement
23 maart 2011
Ben Kuiken
4-6 minuten leestijd
Iedere Nederlander kent de frustratie van het sjoelen, wanneer de stenen zich ophopen voor de poortjes en het enige dat nog zin lijkt te hebben, rammen is. Organisatieadviseur Maarten de Winter gebruikt dit beeld in zijn boek Het sjoelbaksyndroom om de almaar toenemende werkdruk in bedrijven te beschrijven. En ook daar geldt: rammen heeft geen zin.
recensie
Personeelsmanagement
1 maart 2011
Gijs Niezink
Voor geïnteresseerden in innovatie en gerelateerde organisatorische vraagstukken is er een rijk aanbod aan literatuur voorhanden. Vaak heeft deze literatuur betrekking op een populair succesverhaal binnen een organisatie zoals Apple of beschrijft nou juist heel theoretisch de weg naar succes voor de ondernemer die net dat beetje innovativiteit mist. In 'The Rudolph Factor' combineren Cyndi Laurin en Craig Morningstar deze twee schrijfbenaderingen op een praktische, gemakkelijk te lezen en toch degelijke manier.
recensie
Personeelsmanagement
23 februari 2011
Timon Sibma
3-4 minuten leestijd
'Jongeren trappen niet in reclame sociale media' schrijft het Parool op 19 januari 2011. Voor iedereen die het boek 'Generatie Einstein 3.0' heeft gelezen, komt deze boodschap niet als een verrassing. De boodschap van dit boek is dat de huidige jongeren scherp zijn en zich niet zomaar laten verleiden door reclame. Hoewel niet wetenschappelijk onderbouwd een leerzaam boek om te lezen!
recensie
Personeelsmanagement
20 januari 2011
Wim Oolbekkink
3-4 minuten leestijd
Typ ubuntu in op de zoekmachine van je computer en er verschijnen tienduizenden hits. Helaas gaat het in alle gevallen over het open source besturingssysteem voor je computer. Hoewel, de filosofie van de makers van het besturingssysteem baseren hun product (dat tot stand komt door samenwerking tussen computerdeskundigen van over de hele wereld) op dezelfde Afrikaanse filosofie als Lundins en Nelsons nieuwe boek 'Ubuntu!' over samenwerking en teamwork.
interview
Personeelsmanagement
18 januari 2011
Pierre Spaninks
4-6 minuten leestijd
Als je talent wilt ontwikkelen binnen je organisatie en mensen wilt belonen voor de vorderingen die ze daarbij maken, heb je een beloningssystematiek nodig die daarop aansluit. In hun boek Waarderen van talent doen Patricia de Wit en Marloes Rutten daar een voorstel voor, inclusief handvatten. Het moeilijkste werk laten ze over aan de lezer: een consequente, eerlijke toepassing in de praktijk.
recensie
Personeelsmanagement
12 januari 2011
Peter Bosma
2-3 minuten leestijd
Wie heeft nog niet via zijn LinkedIn-account de contacten met (oud-)collega's, vrienden en klasgenoten hernieuwd? Aaltje Vincent vond mij via LinkedIn nadat van mijn hand een recensie van haar boek 'Jobmarketing' in het blad Management & Literatuur was verschenen. Uit het contact dat daaruit voortvloeide, bood zij mij haar nieuwste werk aan, dat zij publiceerde met auteur Jacco Valkenburg; 'Solliciteren via LinkedIn'.
recensie
Personeelsmanagement
30 december 2010
Wim Oolbekkink
3-4 minuten leestijd
Al een tijdje heb ik contact met een stagiaire uit 'de Generatie Einstein'. Op hem is het lijstje van pagina 17 van het gelijknamige boek in grote lijnen van toepassing. Hij is actief in de locale politiek, hij sport op een aardig niveau, bekleedt bestuursfuncties in vrijwilligersorganisaties, heeft een betaalde bijbaan, Twittert, LinkedInt, woont gewoon bij zijn ouders in een knus dorpje onder Woerden en, o ja, hij studeert ook nog. Een aardige, zelfbewuste leergierige kerel waar je goed mee samen kunt werken. Niks mis met die Generatie Einstein.
recensie
Personeelsmanagement
1 december 2010
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
In de herziene uitgave van het vlotgeschreven 'Generatie Einstein' wordt de lezer uitgebreid geïnformeerd over de zogenaamde generatie Einstein. De auteurs nemen opmerkelijke standpunten in, die de lezer op zijn minst aan het twijfelen brengen over de vraag of lezer en auteurs wel dezelfde groep voor ogen hebben. De auteurs van 'Generatie Einstein 3.0' zien in ieder geval veel pluspunten van deze generatie die volgens hen zelfs een grote bijdrage heeft geleverd aan Obama's presidentschap.
recensie
Personeelsmanagement
29 november 2010
José Otte
1-2 minuten leestijd
Het 'Leerboek personeelsmanagement' beleefde in 2009 zijn twintigste verjaardag en had in totaal vijf revisies. De zesde editie verschijnt onder de titel 'Leerboek HRM' en de tekst is ingrijpend gewijzigd. Zoals in de voorgaande edities zijn de drie centrale activiteitendomeinen: plannen en beheersen van personeelsstromen; motiveren en sturen; ontwikkelen van mens en organisatie. De samenhang tussen de hoofdstukken is echter sterk verbeterd.
recensie
Personeelsmanagement
11 november 2010
Stendert Krommendam
Bob de Groot gaat met 'Veel succes in HRM!' in op de veelgestelde vraag over de toegevoegde waarde, en daarmee het bestaansrecht, van het Human Resources vakgebied. Het boek is voor de HRM-er geschreven maar is vooral geschikt voor HRM-scholieren en beginnende professionals.
recensie
Personeelsmanagement
28 oktober 2010
Eelke Pol
3-4 minuten leestijd
De afgelopen tijd is er veel aandacht voor het thema 'generatiemanagement'. Diverse artikelen, maar ook boeken, zijn op dit vlak al verschenen. De aandacht gaat echter vrijwel altijd uit naar de kenmerken en achtergronden van een specifieke generatie, in het bijzonder de jongste generatie. Veel minder aandacht is er voor de verschillende generaties. Daarom trok het boekje met de grappige titel 'Verenigde generaties' van Joren de Koning en Esmee Vonk direct mijn aandacht. Het boekje geeft een aardig overzicht van de generaties die momenteel zijn aan te treffen op de werkvloer, alsmede eerste aanzetten voor samenwerking tussen de generaties.
interview
Personeelsmanagement
12 oktober 2010
Annegreet van Bergen
5-7 minuten leestijd
John Vollenbroek is organisatieadviseur. Zijn specialisme: het terugdringen van menselijke fouten en het verbeteren van prestaties. In zijn boek Van beginner tot uitblinker legt hij uit hoe mensen leren en vertelt hij waarom niet alle medewerkers experts hoeven te zijn. Daarnaast vertelt hij waarom de meeste bedrijven niet kunnen zonder een aantal experts, volleerde vaklui. Zijn boek is een pleidooi voor de herwaardering van vakmanschap.
recensie
Personeelsmanagement
12 oktober 2010
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Van beginner tot uitblinker van John Vollenbroek is een plezierig en sympathiek boek. De door hem verzamelde inzichten zijn te lezen als een pleidooi voor herwaardering van vakmanschap. Daarnaast doet de auteur optimistische ontdekkingen over leer- en ontwikkelingsmogelijkheden van mensen: met de juiste mentale instelling en begeleiding kan iedereen zich veel kennis en bekwaamheden eigen maken. Als managers meer rekening zouden houden met de wetmatigheden die gelden voor leren en ontwikkelen, leidt dat volgens hem tot de betere prestaties in bedrijven en organisaties.
recensie
Personeelsmanagement
17 september 2010
Corella Slob
2-3 minuten leestijd
Momenteel ben ik bezig in een opdracht als P&O-adviseur waarbij verzuim een issue is. Ik was dan ook nieuwsgierig naar nieuwe literatuur over hoe je dit aanpakt en ermee omgaat. In 'Activeringsgesprekken; Verzuim is ook gedrag van leidinggevenden' kozen Gaston Dollevoet, Eline van Stijgeren en Herman Evers voor een zakelijke aanpak. Dat is goed bij een onderwerp dat, m.i. door minimaal de helft van leidinggevenden en P&O-professionals (te) soft wordt opgepakt, of beter gezegd, niet wordt opgepakt!
recensie
Personeelsmanagement
2 september 2010
Bertine Zoon
Als leidinggevende kan het helemaal niet leuk zijn om het handboek 'Activeringsgesprekken' te lezen. Er wordt een andere rol van u als leidinggevende gevraagd sinds de Wet Verbetering Poortwachter in werking is getreden. Daarmee wordt het boek eigenlijk een 'must' voor iedereen die te maken heeft met ziekte op de werkplek. Gaston Dollevoet, Eline van Stijgeren en Herman Evers nemen u heel praktisch mee door het land van het al dan niet toekennen van ziekteverlof, verzuimgesprekken, ADL-vragen en rolverdelingen. Dit alles om u handvatten te geven voor de soms lastige gesprekken in casuïstiek rondom de zieke medewerker.
recensie
Personeelsmanagement
12 augustus 2010
Hilde Veraart-Maas
4-5 minuten leestijd
De oplossingsgerichte methode is een effectieve manier om HR-beleid en –instrumenten succesgericht in te zetten. Nu ligt er een boek dat zich specifiek op de toepassingsmogelijkheden voor HRM richt. 'Oplossingsgericht werken in HRM' van Gwenda Schlundt Bodien. Het hele boek ademt de deskundigheid en ervaring van de auteur.
recensie
Personeelsmanagement
2 juli 2010
José Otte
2-3 minuten leestijd
De … voor Dummies serie heeft altijd al mijn interesse gehad. Door de opzet van de boeken is het een handig naslagwerk en vaak geeft het een prima vertaling over het onderwerp in bruikbare taal voor het bedrijfsleven. Zo ook met het boek 'Motiveren voor Dummies' van Max Messmer.
recensie
Personeelsmanagement
14 mei 2010
Enrico Sterken
Voor een personeelsbestand van hoge kwaliteit is effectief werven en selecteren van groot belang. Het voorspellen van de vraag hoe potentiële medewerkers in je organisatie zullen werken is een vak en een kunst op zich. In het boek 'Strategisch selecteren' beschrijven Van Dijke et al hoe je dit effectief vorm kunt geven vanuit het perspectief van de organisatiestrategie. Maar zal het boek hiervoor ook gebruikt worden door managers?
recensie
Personeelsmanagement
14 april 2010
Arie Buvens
3-4 minuten leestijd
Nederland is een land met een hoge levensstandaard in vergelijking met veel omringende landen. Hoe is het dan mogelijk dat we te maken hebben met een gemiddeld verzuimpercentage van 4,3 procent? Voor Marleen Teunis is duidelijk geworden dat het voor leidinggevenden een taboe is om verzuimende medewerkers aan te spreken op de verantwoordelijkheden die zij als werknemers hebben, vooral als ze ziek zijn. Met 'Werken, iedereen wordt er beter van' doorbreekt zij met feiten en cijfers de mythe over de relatie tussen ziek zijn en niet kunnen werken.