OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
2
Recensies
Recensies van Managementboek zijn onafhankelijk en geverifieerd. Ze komen tot stand in direct contact met onze redactie.
167 resultaten
recensie
IT-management / ICT
14 maart 2025
Jan Hoogstra
3-4 minuten leestijd
Deepseek, AI-bots, ChatGPT en noem maar op. AI is bijna niet meer weg te denken uit ons leven. Maar gezien de ontwikkelingen met de grote techbedrijven kan het ook risico’s met zich mee brengen. Wie controleert AI? Erdinç Saçan pleit in ‘AI voor iedereen’ voor eerlijk, transparant en verantwoord gebruik van AI.
recensie
Verandermanagement
5 maart 2025
Jan Hoogstra
2-3 minuten leestijd
Verandermanagement gaat er vaak van uit dat je weerstand moet overwinnen, dat medewerkers niet mee willen in de verandering. Maar als we dat nu eens positief benaderen? Dat is het uitgangspunt van Annemiek Burema in ‘De meeste medewerkers willen wel’. Zij wil dat we op zoek gaan naar de veranderkracht van je medewerkers.
recensie
Internet en social media
4 februari 2025
Jan Hoogstra
4-6 minuten leestijd
De grootste angst voor organisaties is dat ze gehackt worden. Dat ze niet door kunnen functioneren of dat bedrijfsgevoelige data is gestolen. Met de hackers kun je onderhandelen over de prijs om weer over je data of systemen te beschikken. Geert Baudewijns beschrijft zijn ervaringen als onderhandelaar in ‘Onderhandelen in het duister’. Een inside inkijkje in de donkere wereld van de hacking.
recensie
Internet en social media
30 januari 2025
Jan Hoogstra
3-4 minuten leestijd
We willen allemaal efficiënter werken, ondersteund worden door software. Maar welke? Er is een groot aanbod van applicaties op de markt, met soms overlappende functionaliteiten. Team VDM heeft de belangrijkste applicaties en hun mogelijkheden onderzocht en hierover een boek geschreven ‘Tools die werken’.
recensie
IT-management / ICT
21 januari 2025
Jan Hoogstra
3-4 minuten leestijd
AI is alom aanwezig. Naast positieve effecten zijn er risico’s. De EU heeft een wet opgesteld, die sinds augustus 2024 in werking is, om burgers te beschermen tegen mogelijke negatieve effecten van AI: de AI-wet. In zijn boek ‘Gids voor het toepassen van de EU AI-wet’ legt Tieme Woldman uit wat deze wet inhoudt en hoe gebruikers, leveranciers en distributeurs van AI daar mee om kunnen gaan.
recensie
Algemeen management
15 januari 2025
Jan Hoogstra
3-4 minuten leestijd
1% van de bevolking doet het: stotteren. Vaak hebben stotteraars er veel last van, met name het onbegrip en ongemak vanuit de omgeving. Maar hebben ze evenveel mogelijkheden op een carriere? Staan alle banen voor ze open? Steven de Jong, zelf stotteraar, benaderde bedrijven met vacatures. Zijn ervaringen legde hij vast in ‘Gelieve niet te stotteren op onze inclusieve werkvloer’.
recensie
IT-management / ICT
12 december 2024
Jan Hoogstra
4-6 minuten leestijd
Hebben de grote techbedrijven zoals Google, Facebook en Microsoft al meer macht dan de nationale overheden? Ja, in sommige opzichten wel. Volgens Marietje Schaake hebben we dat mede aan onszelf te wijten. De gevolgen en wat we er nu nog aan kunnen doen beschrijft ze in haar boek ‘De Tech Coup, hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen’.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
11 december 2024
Jan Hoogstra
4-5 minuten leestijd
Recent was in het nieuws dat volwassenen dikker en dikker worden, dat gaat over ons fysiek welzijn. Maar ook binnen de geestelijke gezondheidszorg stijgt de vraag, mensen hebben mentale problemen en zoeken ondersteuning. Je mentale kracht vergroten zou al een ontlasting van de GGZ betekenen. Michael Kortekaas zet in ‘Ontdek je mentale kracht’ zijn verkregen inzichten op een rijtje.
recensie
IT-management / ICT
12 november 2024
Jan Hoogstra
4-6 minuten leestijd
Met AI krijgen we een betere wereld. Althans, als je de literatuur leest, lijkt het die kant op te gaan. Maar wat zijn de gevaren van AI? En hoe werkt dit als je het in de tijdsgeest zet? Yuval Noah Harari geeft inzicht in ‘Nexus - Van het stenen tijdperk tot AI’.
recensie
Projectmanagement
17 september 2024
Jan Hoogstra
4-6 minuten leestijd
Als je de naam Goldratt leest, denk je waarschijnlijk gelijk aan de bestseller ‘Het doel’ van managementgoeroe Eliyahu Goldratt, die in 2011 overleed. ‘Het doel’ ging over de theory of constraints (bottlenecks) in met name productieprocessen. Zijn wens was om dat ook voor projecten te kunnen beschrijven. Zijn dochter, Efrat, heeft deze wens in vervulling laten gaan met ‘Goldratts Regels van projectmanagement’.
recensie
IT-management / ICT
23 augustus 2024
Jan Hoogstra
4-6 minuten leestijd
Het is AI wat de klok slaat... De ontwikkelingen gaan erg snel, denk alleen maar aan zelfrijdende auto’s en ChatGPT. De mogelijkheden lijken eindeloos te zijn. Maar hoe zetten we AI nu op een goede manier in? In ‘Handboek AI strategie - Van business uitdaging naar AI-oplossing’ beschrijven Job van den Berg en Remy Gieling de verschillende soorten van AI en geven ze een stappenplan.
recensie
Marketing
1 augustus 2024
Jan Hoogstra
4-5 minuten leestijd
We zien steeds meer bedrijven die abonnementen aanbieden, zowel in de zakelijke markt als voor consumenten. Dat dit voordelen heeft is evident: een continue stroom van inkomsten. Maar zoals Peter Snoeckx stelt in ‘De retentie-economie’: Het kan ook leiden tot trouwe klanten. Mits je je organisatie goed inricht. En hoe je dat doet, beschrijft hij in zijn boek.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
26 juni 2024
Jan Hoogstra
3-5 minuten leestijd
Een kunde waarvan ik niet wist dat die bestond, maar die qua naamgeving wel triggert: ‘Voorelkaarkrijgkunde’. Zonder in detail te weten waarover het gaat, kun je je van alles voorstellen wat er onder deze kunde valt. Marjolijn Feringa beschrijft in het haar boek ‘Voorelkaarkrijgkunde, Zó pak je veranderingen energiek aan!’.
recensie
Ondernemen
22 mei 2024
Jan Hoogstra
3-5 minuten leestijd
Taylor Swift is een icoon. Ze heeft een grote fanschare opgebouwd, met letterlijk miljoenen volgers: De Swifties. Concerten zijn ver van te voren uitverkocht, haar bedrijf doet ongeveer 2 miljard omzet per jaar. Is dit dan de vrouwelijke Elon Musk? Hans van der Loo, Senior Swiftie, analyseert het fenomeen in zijn boek ‘Taylor Swift - De opkomst van een muzikaal, maatschappelijk en zakelijk fenomeen’.
recensie
Internet en social media
1 mei 2024
Jan Hoogstra
3-4 minuten leestijd
Het gaat in de IT-wereld momenteel veel over Artificial Intelligence: van ChatGPT tot Copilot. Alles qua informatievoorziening kan sneller en beter. Nu is er een tool waarmee je kan automatiseren zonder te programmeren: Zapier. Bob van Duuren beschrijft in zijn boek ‘Laat Zapier voor je werken!’ wat de tool is en wat het kan. En dat is heel veel…
recensie
Persoonlijke effectiviteit
16 april 2024
Jan Hoogstra
4-5 minuten leestijd
Waarom je carrière verspillen aan zinloze bullshit-jobs? Het is tijd voor morele ambitie, we moeten de barricades op om de wereld te redden/beter te maken. Dat is de hoofdboodschap uit het boek ‘Morele ambitie’ van Rutger Bregman. De ondertitel geeft de oproep goed weer: ‘stop met het verspillen van je talent en maak werk van je idealen’.
recensie
Mens en maatschappij
25 maart 2024
Jan Hoogstra
4-6 minuten leestijd
Het is niet de vraag of je gehackt wordt, maar wanneer! Of ben je al gehackt en weet je het nog niet? Huib Modderkolk geeft in zijn boek ‘Dit wil je écht niet weten’ een kijkje achter de schermen. Of eigenlijk achter je scherm. Het is niet alleen een verhaal van spionerende inlichtingendiensten, Modderkolk legt ook de relatie met het bedrijfsleven.
recensie
Economie
7 maart 2024
Jan Hoogstra
3-5 minuten leestijd
Welke organisatie heeft geen ambities op het gebied van duurzaamheid? Ook weinig medewerkers zijn onverschillig ten opzichte van het milieu. Toch wordt dit potentieel in veel organisaties onvoldoende benut; er zijn slechts weinig initiatieven. Siegenbeek van Heukelom en Kluiters bespreken in ‘Duurzame ambitie, impact maken met je carrière’ hoe dit anders kan en moet.
recensie
Inkoop en logistiek
23 februari 2024
Jan Hoogstra
4-6 minuten leestijd
Uitbesteding van IT is voor managers al jaren een groot vraagstuk. Moet je IT, vaak kritisch voor de ondersteuning van de processen, uitbesteden of juist zelf blijven beheren? Om die keuze te maken heb je een sourcingstrategie nodig. En dat is gelijk de eerste stap uit het ‘Handboek Sourcing’. Daarna wordt het gehele proces van uitbesteding behandeld, tot aan een exitstrategie.
recensie
Organisatiekunde
20 februari 2024
Jan Hoogstra
3-4 minuten leestijd
Managers nemen beslissingen die veel impact kunnen hebben. Maar vaak hebben ze niet alle of niet de juiste informatie. Hoe mooi zou het nu zijn als je beslissingen kunt simuleren, om te kijken wat de impact is? Leo Kerklaan gaat daar in zijn boek ‘Business Flight Simulator’ op in. Hij maakt de vergelijking met een piloot die in testomgeving oefent voordat echt een vliegtuig bestuurd mag worden.