Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Mensen boven Macht - Benut de energie van medewerkers voor organisatieverandering

In ‘Mensen boven Macht’ daagt Edwin Tuin je uit om eens kritisch naar je veranderaanpak te kijken. Vooral als die minder goed werkt dan je eigenlijk zou willen. Wat houdt je eigenlijk tegen om verandering compleet anders aan te gaan pakken? In zijn preview vertelt Tuin over zijn boek.

Edwin Tuin | 21 maart 2023 | 3-4 minuten leestijd

Wil jij onderdeel zijn van de oplossing of van het probleem? We krijgen namelijk onze maatschappelijke problemen, zoals de kindertoeslag-, gaswinning en andere affaires, niet opgelost. Maar ook andere organisatieproblemen, zoals achterblijvende prestaties, ziekteverzuim en uitval van medewerkers, zijn hardnekkig. Sterker nog, deze problemen nemen de komende jaren enkel toe. Mijn boek helpt je om een werkende aanpak voor toenemende problemen te ontwikkelen.

PERIODIEKE SNOEIBEURT

Wil je symptoombestrijding of blijvende verandering? Organisatieverandering wordt doorgaans nog top-down en expertmatig benaderd. Een illustratie van deze werkwijze is het beeld van een boom met vogels waarvan de takken periodiek worden gesnoeid. De vogels vliegen op en landen na de snoeibeurt op een andere overgebleven tak. Ze strijden om een nieuw (schaarse) plekje en zingen daarna weer hetzelfde liedje. Zo’n verandering schudt een organisatie op. Daarna, ondersteund door een andere besturingsmodel, bedrijfsproces of informatiesysteem, keert hetzelfde gedrag met dezelfde problemen terug. Mijn boek helpt je om problemen op te lossen in plaats van symptomen te bestrijden.

Intrinsiek motiveren

Wil je verandering opleggen of intrinsiek motiveren? In de gangbare praktijk moet change management er voor zorgen dat veranderingen door de medewerkers worden geaccepteerd en geborgd. Ik zeg weleens gekscherend en prikkelend over change management: ‘medewerkers laten doen waar ze eigenlijk geen zin in hebben’. Change management is geen compensatie voor een aanpak en oplossing die medewerkers niet in beweging brengt. Dit boek stelt je in staat om een aanpak te ontwikkelen die vertrekt vanuit borging en leidt tot intrinsiek gemotiveerde medewerkers die meewerken aan verandering in plaats van politieke spelletjes, medewerkers overtuigen en te sleuren en trekken aan verandering.

CULTUUR WERKT ALS ZWAARTEKRACHT

Zie je cultuur en gedrag als randverschijnsel voor succesvolle verandering? Vast niet, maar in gangbare aanpakken wordt dat wel zo benaderd. Cultuur is in essentie niets anders dan wat we met elkaar normaal (gedrag) vinden en dat staat verandering in de weg. Cultuur is als een bad warm water. Je stapt erin, went aan de temperatuur die ondertussen verder wordt opgestookt door toenemende complexiteit en eisen. Cultuur is een kracht die je kunt vergelijken met de zwaartekracht op aarde. Het trekt alles naar beneden, zodat afwijkende meningen en dito gedrag verdwijnen. Ondertussen blijft de benodigde verandering uit of mislukt. Laat je niet misleiden, iedere verandering kan niet slagen zonder cultuur- en gedragsverandering. Mensen boven Macht helpt je om organisatie-, cultuur- en gedragsverandering onlosmakelijk als één en elkaar versterkend aan te pakken zodat verandering beklijft.

LET OP: EXPLOSIEGEVAAR!

Ben je bang en wil je risico mijden of ben je moedig en wil je risico aangaan? Het gedachtegoed dat ik aanreik bevat een inconvenient truth, is explosief materiaal en zeer krachtig. Het is dan ook niet voor angsthazen, uitvoerders en volgers. Je leert precies wat wel en niet werkt, je moet tegen symptoombestrijding ‘Nee!’ kunnen zeggen, daaraan vasthouden en je niet het bos in laten sturen met opdrachten die de benadering ondermijnen. Dit boek helpt je daarbij zodat je begrijpt wat werkt en hoe je dat kunt doen.

DE VRUCHTEN ZIJN ZOET

Wil je terugkijken op verlegde grenzen, doorbroken barrières en opgeloste problemen of handhaving van de status quo, instrumentele oplossingen en bestreden symptomen? Toepassing van dit gedachtegoed gaat je ongetwijfeld je leven verrijken en baanbrekende ervaringen opleveren die je marktwaarde vergroten en waar je met trots op kunt terugkijken.

Over Edwin Tuin

Edwin Tuin is veranderspecialist, universitair gastdocent Organisatietransformatie, eigenaar van adviesbureau De Veranderstrateeg en auteur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden