Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

No Rules Rules - 'Schuurt en kan weerstand oproepen'

No Rules Rules zou weerstand kunnen opwekken bij veel mensen, en de inhoud schuurt. Maar we weten: waar je weerstand voelt, zit je ontwikkeling.

Nan van Grootel | 28 september 2020 | 2-3 minuten leestijd

In potentie is No Rules Rules een baanbrekend boek voor een organisatie die de absolute top wil bereiken. Als je met die intentie dit boek leest, stel jezelf dan de volgende vraag: Heeft mijn organisatie baat bij innovatie of bij foutenreductie? In het eerste geval heb je met No Rules Rules een mooie roadmap in handen. In het tweede geval heb je een boek vol inspiratie in handen.

Hastings heeft met Meyer aan zijn zijde als co-auteur zijn wetenschappelijke bewijzen goed voor elkaar. Meyer gaat uit van Eerst zien en dan geloven, waar Hastings Eerst geloven en dan zien praktiseert. Dit maakt het boek fijn leesbaar voor de kat-uit-de-boom-kijkers, alsmede de innovators.

Roadmap voor de uitrol van de Netflix-aanpak

No Rules Rules leest als een roman met een treffend begin: een crisis. CEO Hastings moet mensen ontslaan en komt erachter dat het bedrijf met de overgebleven toppers meer voor elkaar krijgt dan voor de ontslagronde. In 10 hoofdstukken wordt verteld hoe dat komt. Steeds dacht ik: Niet?! Is dit echt?! Werkt het echt zo bij Netflix?! Je wordt om de oren geslagen met verrassend eenvoudige motivaties achter ogenschijnlijke moeilijke vraagstukken. Wil je een snelle roadmap voor de uitrol van de Netflix-aanpak? Dan zijn de lessen in de samenvattingen aan het einde van elk hoofdstuk behulpzaam.

De kapstok waar No Rules Rules aan is opgehangen ‘Always Be Connecting the Dots’, bekend van Steve Jobs en Richard Branson, vind ik wat vergezocht. Het doet gelukkig niets af aan de boodschap.

Topsport-cultuur van Netflix

Ik kan me voorstellen dat No Rules Rules bij veel mensen weerstand opwekt en dat het schuurt. Maar we weten: waar je weerstand voelt, zit je ontwikkeling. Dat is wel wat ik een beetje mis in de Netflix-aanpak: ontwikkeling. Medewerkers krijgen mooie en duidelijke feedback en het lijkt alsof ze daar helemaal zelf mee aan de slag moeten, zonder hulp van de baas. Ik lees niets over ontwikkelplannen, louter over feedback. Dit kan de topsport-cultuur van Netflix zijn, maar daar had ik graag meer over gelezen.

Talentdensiteit

Dat niemand groter is dan het bedrijf en dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel komt allemaal samen in Netflix’ stokpaardje ‘talentdensiteit’. Een term die wat mij betreft vanaf nu ‘here to stay is’ en onlosmakelijk met Netflix verbonden is.

Over Nan van Grootel

Nan van Grootel is Transformatie Consultant bij Organize Agile. Hij kijkt naar organisaties als systemen en pakt de rol van systeemontwikkelaar. Hij helpt organisaties bij het ontwikkelen van een mindset waarbij mens en resultaat het enige is dat telt én het enige is dat werkt. 

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden