Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Goed voelen - 'Zet je aan het denken'

Het rijk geïllustreerde Goed voelen van Harry van de Pol en Michelle van Dusseldorp zet je in het voorwoord direct aan het denken. De schrijvers pleiten ervoor om niet alleen thuis maar ook in je werk je emoties te onderzoeken.

Corien Plaisier | 17 november 2020 | 2-3 minuten leestijd

Stop je emoties niet weg, maar luister naar wat je voelt. Volgens de auteurs van Goed voelen levert het lichamelijke klachten en futloosheid op als je emoties wegdrukt of negeert. Terwijl je zo veel energieker, levendiger en in verbinding bent als je wel naar je emoties luistert. Het is zelfs mogelijk emoties voor je laten werken.
 
Harry van de Pol & Michelle van Dusseldorp bespreken in vier delen wat er te weten is over emoties, hoe je daar zelf wat mee kan en wat je er mee doet richting anderen. In het eerste deel wordt aan de hand van wetenschappelijke kennis uitgelegd wat een emotie is. In deel 2 en 3 gaat het over het doorvoelen van emoties en de hoe je dit daarna kan gebruiken om in beweging te komen. Tot slot menen de auteurs dat nu je jezelf goed kent je jouw relaties met anderen duurzaam kunt verbeteren en nieuwe relaties goed kan beginnen.

Het advies van de auteurs is eerst deel 1 helemaal door te nemen. Om daarna de tijd te nemen en met de volgende onderdelen aan het werk te gaan. Oefenen, praten met collega's en vrienden en steeds een stukje verder komen. Het rustig aan doen, de tijd nemen dat is hoe de schrijvers het voor zich zien.
 
Er zijn zeven basisemoties, schaamte, verdriet, angst, walging, boosheid, blijdschap en nieuwsgierigheid, die in dit boek allemaal hun eigen symbool en kleur hebben gekregen. Het is fijn om te leren dat primaire emoties maar kort duren, 90 tot 120 seconden en dat emoties overal ter wereld in alle verschillende culturen te zien en te herkennen zijn. Iedereen heeft ze, alleen hoe ga je er mee om?
 
Aan de hand van een model leggen de auteurs uit dat dit begint met het bewust worden van de emotie en die daarna te aanvaarden om de emotie vervolgens te benutten. Je wordt je bewust van jouw emotie door ze te verkennen, herkennen en erkennen.
 
De schrijvers leggen uit dat er altijd emoties zijn, maar dat we vergeten zijn om ernaar te luisteren. Emoties brengen je in beweging. Emoties waarschuwen je, ze roepen op tot actie. Angst zorgt ervoor dat je het veilig gaat maken. Nieuwsgierigheid zet je aan tot verkenning en contact maken. Boosheid kan ervoor zorgen dat je je grenzen beter aan gaat geven. Maar dan moet je ze verkennen, herkennen en erkennen.
 
Dan pas kun je accepteren dat het er is en gaan onderzoeken wat het is. Als je dat weet gaat het je vast lukken er iets aan te doen. Hoe je dat doet lees je in dit fijne boek. Houd Goed voelen na het lezen binnen handbereik, zodat je het nog eens na kunt lezen, want het zakt makkelijk weg als je er nog niet veel ervaring mee hebt.

Over Corien Plaisier

Corien Plaisier is eigenaar van Stippels & Co en werkt als een organisatieadviseur en coach om teams beter met elkaar te laten samenwerken. Verder werkt ze als coach voor haar bedrijf Doorleven na kanker.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Harry van de Pol, Michelle van Dusseldorp
Goed voelen

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden