Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Doe dit boek (werkboek en begeleidersboek) - 'Ik ben fan'

Superbenieuwd was ik naar Doe dit boek. Dus toen het binnen was, kon ik niet wachten om mijn tanden erin te zitten. Dit heeft wat langer geduurd dan ik van plan was, maar daarom heb ik er niet minder van genoten.

Dymph Neeteson | 16 februari 2021 | 3-5 minuten leestijd

Het begin van Doe dit boek - Begeleidersboek  doet me denken aan het boek dat we gebruikten bij de module ‘Inleiding in de psychologie' van de Open Universiteit. Destijds was het - hoewel ik het geweldig interessant vond - best ploeteren om door de stof heen te komen. In Doe dit boek las ik dezelfde stof zo weg. Een goede opfrisser voor mijn weggezakte kennis over het brein. De cortexen kwamen weer langs, net als de dendrieten en de verschillende hormonen. Het moest van ver komen, maar er gingen beslist belletjes rinkelen.

Creatief leren
Ik vind het heerlijk dat de schrijfsters Hedi van Alphen en Jacqui Halmans afwisselende en creatieve opdrachten hebben verzonnen die verschillende zintuigen aanspreken. Want hoe meer zintuigen er betrokken zijn bij het leren, des te gemakkelijker het beklijft. Deze opdrachten zijn dus niet voor niks zo bedacht en opgenomen in het boek.

Daarnaast zorgt het creatieve in de opdrachten ervoor dat het hele brein aan de slag moet en er zo nieuwe neurale paden ontstaan. De coachee haalt hierdoor het maximale uit de opdrachten. En dat is uiteraard wat je wilt als coach.
Zelf vergelijken ze Doe dit boek met de Donald Duck vakantieboeken waarin puzzels, strips en rebussen staan. En daar doet het inderdaad een beetje aan denken. Ze willen namelijk het speelse en activerende van doeboeken combineren met een degelijke onderbouwing vanuit de psychologische ontwikkelingstheorie van Transactionele Analyse. Daar zijn ze wat mij betreft in geslaagd.

Toelichting opdrachten
Ik vind het handig om per opdracht wat meer uitleg te krijgen, zoals ik die krijg in het begeleidersboek. Al had ik zelf soms nog wel wat meer uitleg en tips gewild. Misschien komt dit omdat ik pas gestart ben als coach en nog niet zoveel ervaring met dit soort oefeningen heb. Of ik ben een typisch ‘Rupsje Nooitgenoeg'. Kan ook.  Maar ik zou dus wel meer variaties op zo'n oefening als suggestie willen krijgen. Of extra handvatten om ermee aan de slag te gaan.

Kleine vertaalslag
Hoewel de opdrachten in Doe dit boek echt voor volwassenen zijn bedoeld, zie ik beslist toepassingen voor mezelf in kindercoaching. Er zit een rap tussen, collages en mindmaps die het leren afwisselend en leuk maken. Met de opdrachten spreek je de ene keer emoties aan en de andere keer gaat het erom dat je gericht je aandacht aan iets besteedt.
Gelukkig zijn het vaak korte oefeningen. Vooral fijn als ik met jonge kinderen werk. Ik moet de opdrachten dan wel versimpelen of er een andere creatieve draai aan geven. Voor de oude kinderen uiteraard iets minder dan voor de jongere. Dit wakkert mijn eigen creativiteit weer aan en dat is altijd goed. Maar die extra suggesties zijn nog altijd welkom.

Kortom
Ik vind het een fijn boek dat goed uitlegt hoe het brein werkt en waarom ze speciaal voor deze opdrachten gekozen hebben. De opbouw is duidelijk. Na deel 1 Ik begin kun je alle opdrachten door elkaar laten doen. Soms heb je een opdracht in je hoofd en merk je in de sessie dat je beter een andere opdracht in kunt zetten. Ik houd van die vrijheid en heb deze ook nodig.
Hoe dan ook, als je inspiratie tekort komt, schaf Doe dit boek aan. Ik vind het echt een verrijking van wat ik nu al doe. Hoe meer instrumenten in mijn gereedschapskist, hoe beter. Afhankelijk van je kennis en ervaring, kun je misschien alleen het werkboek van Doe dit boek aanschaffen. Maar persoonlijk vind ik het fijn om ook de achtergronden bij de opdrachten te kennen en te snappen.

Doe dit boek - werkboek
Sommige opdrachten in het werkboek kende ik al, zij het in iets andere vorm. Maar er zaten zeker een hoop nieuwe en bruikbare opdrachten voor mij tussen. Ik kan niet wachten om ze in aangepaste vorm in te zetten. En wie weet gebruik ik ze ook wel in hun huidige vorm, als ik op den duur ouders ga coachen. De oefeningen zijn origineel, zetten aan tot actie, en prikkelen elke keer weer andere zintuigen. Ik ben fan.

Over Dymph Neeteson

Dymph Neeteson is (ICT-)tekstschrijver, Copywriter en LinkedIn Trainer met kennis van Social Selling, SEO, E-mail-marketing, Marketingcommunicatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boeken bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden