Een van de essays in het bijzonder interessante Smart Humanity, samengesteld door Wouter Bronsgeest, gaat over het gebruik van ..... DNA. Science Fiction? Nee hoor, gebeurt al en deze techniek komt vóór 2030 op de markt.
Smart Humanity is een bundel van essays van veel verschillende informatiespecialisten die vanuit hun verschillende specialismen korte en goedgeschreven inkijkjes geven in de huidige ontwikkelingen. Techniek, ethiek, DNA, leiderschap, alles komt aan bod. Veel ‘food for thought' dus in de 6 delen van dit boeiende boek.
Smart Humanity
Deel 0: Smart Humanity gaat over de digitale transformatie en het beroep van de informatiemanager, of algemener, de informatieprofessional. In dit deel is een bijdrage opgenomen over digitale fitheid en ‘je tweede brein'. Digitale vaardigheden zullen van cruciaal belang zijn voor kenniswerkers, en daar valt nog veel te verbeteren. Als ik de (zeer herkenbare, zeg ik toch mijn schande) voorbeelden zie, kan ik niet anders dan het ermee eens zijn.
Smart Professional
Daarna volgt Smart Professional in deel 1, wat met name ingaat op de wijze waarop de informatieprofessional ‘smart' blijft, over leiderschap en een leven lang leren. In dit deel trof mij een essay over samenwerken en verschillende perspectieven, over empathie hebben voor de ander. Dat is Smart op een andere dan technologische manier en juist heel belangrijk voor hen die informatietechnologie voor anderen ontwikkelen (of aanschaffen). In dit deel ook een gedurfde uitspraak: dienend leiderschap past niet binnen digitale disruptie, digitaal leiderschap is in principe snel besluiten nemen, daadkracht. Verbinding zoeken past daar minder bij.
Smart Designer en User
Dan deel 2 Smart Designer en User, waarin een heel interessant essay over Agile waarin wordt aantoond dat Agile werken kostenbesparend is, een positief effect heeft op de projectresultaten en ook nog eens tot meer medewerkerstevredenheid leidt. Hierbij wordt het probleem van gebrek aan documentatie niet vergeten: ‘Werkende software is waardevoller dan uitgebreide documentatie', dat wil zeggen: alléén als er gekozen moet worden gaat werkende software voor, maar het doel is om beiden te hebben.
Smart Citizen
Deel 3 is Smart Citizen, waarin de maatschappij en haar burgers centraal staan. Hieronder ook de Smart gemeente en mobility. Mij trof een column van samensteller Wouter Bronsgeest, waarin hij filosofeert over de voor- en nadelen van gezichtsherkenning. Een Chinees werd bij een concert in HongKong opgepakt, terwijl hij tussen 50.000 andere fans stond. Dat is beangstigend. Maar in India werden in 4 dagen 3000 vermiste kinderen gevonden in opvangtehuizen, door dezelfde techniek. Dat is mooi.
Smart Data
In deel 4 Smart Data komt natuurlijk Big Data aan de orde, maar ook twee heel interessante, niet echt IT gerelateerde onderwerpen. Ten eerste de kwaliteit van denken in relatie tot de kwaliteit van data. Boeiend essay met als uitgangspunt dat data-uitwisseling betekenisgeving niet kan vervangen en dat daardoor onze hersenen niet zomaar door algoritmen te vervangen zijn. Ten tweede de mogelijkheden van data-opslag in DNA. Veel goedkoper (elektra) en duurzamer (grondstoffen én toegankelijkheid) dan de cloud, maar qua 'user-interface' staat het nog in de kinderschoenen. De verwachting is dat binnen 10 jaar DNA-data-opslag op de markt komt.
Smart Ethics
Deel 5 Smart Ethics gaat natuurlijk over ethiek en over het ontwerpen van applicaties met menselijke waarden als randvoorwaarde. Ik had nog niet eerder van Value Sensitive Design gehoord, maar dit is natuurlijk dé methode om de mens centraal te stellen bij software (en AI) ontwikkeling).
Evaluatie
Het boek was even doorbijten. De eerste paar essays (en het voorwoord) vond ik wat moeizaam, door het formele taalgebruik, de vele referenties in de tekst en de focus op een beroepsgroep die niet de mijne is. Jammer van dit dynamische onderwerp, dacht ik. Maar al snel veranderde dat in bijzonder interessante en goed-leesbare bijdragen. Door de verschillende auteurs is het heel afwisselend, zowel qua inhoud als qua schrijfstijl. Elk essay heeft een korte samenvatting (voor nog sneller lezen) en een bronnenlijst (voor verder lezen). Sommige artikelen en columns zijn eerder verschenen in diverse media.
Denk niet dat dit boek alleen voor informatiemanagers is bedoeld, ook al is het door hun beroepsvereniging KNVI samengesteld. Er is vrij weinig jargon te bespeuren en de onderwerpen zijn zo divers, actueel en relevant dat er voor iedereen interessante inzichten op te doen zijn.
Data-opslag in DNA ..... ik ben benieuwd hoe de ‘servers' eruit zullen gaan zien. Schimmels? Of een leuke ‘humanoid' voor in je werkkamer? Je eigen Data?
Over Elly Stroo Cloeck
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.