‘Overheidsbeleid’ onder redactie van Hoogerwerf en Herweijer is een inleiding in de beleidswetenschap en een studieboek. Dat werd me duidelijk toen ik zag dat elk hoofdstuk wordt afgesloten met vragen en opgaven. Daarnaast is het boek heel duidelijk opgebouwd. Zo heeft elk hoofdstuk een duidelijke samenvatting, dit is gewoon heel handig. Het maakt het heel gemakkelijk om eens wat na te zoeken.
Hoewel de hoofdstukken door verschillende auteurs zijn geschreven merk je daar bij het lezen weinig van. Het voordeel daarvan is dat het daardoor op zichzelf staande hoofdstukken zijn geworden die je ook heel goed onafhankelijk van elkaar kunt lezen.
Dit is echt een boek dat thuishoort op een beleidsafdeling, zodat het kan worden geraadpleegd wanneer nodig. Je vindt er altijd wel iets van je gading in. Mits je natuurlijk meer wilt weten over het maken van overheidsbeleid, want dat is wel hét hoofdthema van dit boek.
Het boek bestaat uit vier delen. In de inleiding komen het kernbegrip beleid en de taken van de overheid aan de orde. In het tweede deel draait het om de processen van het agenderen, ontwerpen, bepalen, uitvoeren, naleven, handhaven, evalueren en bijstellen van beleid. Het derde deel focust zich op de inhoud van beleid. Hier komen aan de orde de probleemformuleringen, doelen, tijdskeuzen, veronderstellingen, beleidsinstrumenten, en bestuursinstrumenten waaruit een beleid is opgebouwd. Ten slotte wordt in het vierde en tevens laatste deel de omgeving van beleid verkend. Hier wordt stilgestaan bij de rol van burgers in het beleidsproces, zeer actueel gezien de huidige veranderingen in het sociaal domein. Ook de invloed van recht en rechtspraak op beleid en de ethische vragen bij het voeren van een beleid een rol spelen.
Het doel van het boek is de lezer te helpen bij het denken over beleid. Dat maakt het boek meer dan waar. Het boek is echt een hulpmiddel voor iedereen die zich wil verdiepen in het voorbereiden, bepalen, uitvoeren, handhaven, evalueren of bijstellen van beleid. Daarnaast is het boek recent. Dit merk je aan de voorbeelden die worden gegeven. Daardoor zijn deze voorbeelden ook aansprekend.
Echt een goed doordacht boek dat ik met veel belangstelling heb gelezen. Als ik dan toch een puntje van kritiek mag geven, dan zou ik graag meer praktijkvoorbeelden zien. Want zo achter elkaar doorlezend kan het ook wat droog zijn. Ik kan dit boek elke beleidsmedewerker van harte aanraden.
Over Brigitte Koehler
Brigitte Koehler is gespecialiseerd in arbeidsmarktbeleid en loopbaanadvies.