Een populair handboek bespreekt derhalve onderwerpen als omgevingsanalyse, projectorganisatie, communicatiemanagement, tijd, geld -en capaciteitsbeheersing, kwaliteitszorg en auditing, kennismanagement, leidinggeven aan teams. Oef. Hoe krijg je hier zowel als beginnend projectmanager of als gelouterde manager die projecten in zijn organisatie initieert, grip op?
Peter Camp en Funs Erens hebben in de boek 'Kracht met de matrix' (1994, 2004) een referentiekader / methodiek neergelegd waarmee zeer veel te doen valt. Toepassingen hiervan zijn beschreven in 'De praktijk van de matrix' (1998) en 'De Negensprong' (1996). In dit besproken boek wordt de matrix gebruikt om Projectmanagement een kader te geven. Zoals de auteurs zeggen: 'Het gaat in dit boek om projecten waarin projectleiders onder hoge druk in een instabiele omgeving met de projectleden doelgericht ingewikkelde problemen willen oplossen.' 'Projectmanagement' heeft een aantal dimensies: het theoretische kader van Peter Camp, het uitgewerkte projectvoorbeeld van Paul Melman en de creatieve invulling van Funs Erens. Dit geeft een zeer aantrekkelijk boek om te lezen en te bekijken. De matrix als kader is in mijn opinie een zeer geslaagd instrument om alle projectmanagement onderwerpen een plaats te geven EN in de loop van het project de wijzigingen en veranderingen te beschrijven.
Tevens laat het goed de scheiding zien tussen de harde projectdisciplines als planning en budgettering en de zachte als onderkennen stakeholders, proceslijn aanbrengen, teambuilding en communicatie. Goed begrip van dit onderscheid en omgaan met de verschillen kenmerken de succesvolle projectmanager. Wat Camp e.a. perfect laten zien is dat voor een belangrijk deel projectmanagement een creatief proces is. Creatieve processen zijn gebaat bij kaders en niet regels. Door de aanwezigheid van hulp- en vragenlijsten is na lezing van het boek de matrix snel toepasbaar te maken. Er is echter nog veel werk te doen. De ervaringen met de matrix als kader voor projectmanagement zijn nog jong. Aanzetten in het boek worden gegeven voor de inzet als financieel, kwaliteits- en voortgangsinstrument. Daarnaast kun je het woord project in veel gevallen vervangen voor afdeling en nieuwe mogelijkheden lijken geboren. Een prima leesbaar en praktisch boek dat door toepassingen projecten een stuk transparanter kan maken voor alle betrokkenen. Mocht het na lezen van dit boek gaan kriebelen naar meer informatie over projectmanagement dan is onder andere 'Projecten leiden', Geert Groote, Corian Hugenholtz-Sasse, Piet Slikker en anderen, Het Spectrum 2001 (11e druk) een prettige start. Met name 'Hoe overleef ik een project', Klaus Tumuscheit, Scriptum 1999 is een topper met een ander gezichtspunt.
Over Bertrand Weegenaar
Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business.