Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Timemanagement volgens Covey

Komt u altijd tijd tekort? En heeft u al vaak geprobeerd iets te doen aan time management zonder dat dat echt blijvende resultaten opleverde? Dat komt omdat de meeste time management-methoden eerste of tweede, soms zelfs derde generatie time management beschrijven. Dat gaat dan meestal niet verder dan plannen en prioriteiten stellen. Stephen Covey beschrijft de vierde generatie: niet alleen de dingen goed doen, maar vooral ook de goede dingen doen.

Jan Jacob Bos | 12 april 2011 | 2-3 minuten leestijd

We krijgen tegenwoordig in één jaar meer informatie te verwerken dan onze overgrootouders in een heel mensenleven. De noodzaak voor time management is daarmee dan ook veel groter dan vijftig jaar geleden. Bovendien zal alleen het stellen van prioriteiten u niet helpen om die enorme informatiestroom om te zetten in effectief handelen.

Stephen Covey geeft met zijn vierde generatie time management het antwoord op uw tijdgebrek. Niet gek voor iemand van bijna tachtig die dus alle generaties time management zelf heeft meegemaakt! Prioriteiten stellen helpt u hooguit om de hoeveelheid taken in de juiste volgorde te doen. Het kan dan echter nog steeds zo zijn dat u ook zaken afhandelt die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Het grootste gevaar bij het stellen van prioriteiten is dat sommige zaken erg urgent zijn maar helemaal niet belangrijk. Veel mensen pakken deze urgente zaken direct op, waardoor zij vaak achter de feiten aan blijven hollen.

In 'Time management volgens Covey' leest u hoe 'belangrijk' en 'urgent' kunt onderscheiden. Zo kunt u zich richten op de zaken die echt belangrijk zijn in plaats van urgent. De praktische oefeningen in het boek, die u in uw eigen situatie uitvoert, zetten u gelijk aan het werk. U behaalt hiermee direct resultaat, dus daarmee is het boek dan ook snel terug verdiend. Time management volgens Covey is een geheel herziene en verkorte uitgave van 'Prioriteiten'. Als u 'Prioriteiten' al heeft gelezen, voegt de nieuwe editie weinig toe. Als u dat boek nog niet kent, is de vernieuwde uitgave een echte aanrader.

Over time management gesproken: het nieuwe boek is maar liefst ruim 150 pagina's dunner zonder in te boeten aan praktische toepassingen. Daarmee heeft u de eerste tijdsbesparing binnen.

Wel handig als u 'Prioriteiten' jaren geleden al eens gelezen heeft en time management opnieuw op wilt pakken, dan kunt u er toch weer sneller doorheen. U mist dan natuurlijk wel uw aantekeningen en markeringen. Aan u de keuze. Een mooie uitspraak van Joey Adams: 'De computer kan meer werk doen in minder tijd dan de mens omdat hij niet aan de telefoon hoeft te komen.' Hij verwoordt hiermee mooi hoe wij als mensen ons vaak door dringende zaken laten afleiden die helemaal niet belangrijk zijn.

Zeg nou zelf: u wilt uw werk toch ook efficiënter kunnen zodat u meer tijd overhoudt voor andere zaken? Overigens kunt u het boek ook heel goed privé toepassen zonder in huis de 'time manager' uit te hangen.

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden