Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het is geen toeval

De drie fabrieken van Alex Rogo worden bedreigd met sluiting. Eliyahu Goldratt beschrijft in 'Het is geen toeval' hoe Alex zijn fabrieken redt. Wederom in de vorm van een verhaal leidt de auteur ons verder in de geheimen van zijn Theory of Constraints (TOC). We pakken de draad op met dezelfde spelers zoals we die in 'Het doel' hebben leren kennen.

José Otte | 11 juli 2011 | 1-2 minuten leestijd

We zijn terug bij Alex Rogo, die in het boek 'Het doel' nog een jonge fabrieksmanager was bij de UniCo organisatie. In Het is geen toeval' is het verhaal gericht op de keuze van het bestuur om drie van de bedrijven te verkopen. Alex gaat aan de slag met het gedachtegoed van zijn oud leraar Jonah (alter ego van auteur Eliyahu Goldratt) om er voor te zorgen dat hij zijn bedrijven kan redden en zijn baan. In de andere boeken van Goldratt miste ik overzichtelijke schema's.

Ik word in dit boek op mijn wenken bediend, want er staan nu regelmatig schema's in, opgebouwd uit UDE's (UnDesirible Effect). Op basis van de schema's zorgt Alex voor duidelijkheid bij de vragen of zijn bedrijven verkocht moeten worden en waarom.

Hij reist naar Europa om zijn fabrieken daar te verkopen en legt daar aan de hand van deze schema's uit wat TOC daarbij kan betekenen. En doordat de vijf stappen in schema's staan, worden ze duidelijker.

De vijf stappen die genomen worden in TOC zien er als volgt uit:

1 Identificeer de beperking in het systeem

2 Bepaal hoe deze beperking maximaal kan worden gebruikt

3 Maak al het overige ondergeschikt aan dit besluit

4 Verhoog de capaciteit van de beperking

5 Als de beperkende factor overwonnen is, ga dan weer terug naar stap 1

Wat mij opvalt in de boeken van Goldratt waarin hij zijn TOC uitlegt, is dat er zoveel aandacht is voor de problemen (constraints) en zo weinig gekeken wordt naar de mogelijkheden. Af en toe wordt er in dit boek gekeken naar de markt en wat daar aan mogelijkheden is. Maar veelal zijn de personen in deze roman op een ontdekkingsreis naar beren op de weg. Wellicht heeft dat iets te maken heeft met de tijdsgeest. Ik hoop het eigenlijk wel.

Goldratt staat niet bekend om het geven van makkelijke tips en trucs, hij vindt het juist interessant om mensen aan het denken te zetten. Maar doordat hij in 'Het is geen toeval' met wat schema's werkt, wordt zijn theorie duidelijk.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden