Roos Vonk is hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en tevens columnist, auteur, spreker en trainer. Haar specialismen zijn onder andere zelfkennis, authenticiteit, de eerste indruk en sociale beïnvloeding. In Ego’s en andere ongemakken snijdt ze op luchtige wijze thema’s aan rond menselijke zwakheden, zoals zelfoverschatting en emotionele incontinentie. Haar columns zijn gebaseerd op haar brede psychologische expertise én op ervaringen uit haar werk als trainer en adviseur.
Het boek bevat uitmuntende passages over onder meer de macht en kracht van slijmen, het nut van brainstorms, realiteitsbewustzijn, de drijfveren van invloedrijke personen en de manier waarop we gebroken liefdes of afgewezen sollicitaties voor onszelf achteraf weten goed te praten.
Wat Vonk bijzonder goed doet, is menselijke gebreken nuanceren én tegelijkertijd met humor en relativering presenteren. Dankzij haar ongecompliceerde schrijfstijl geniet je als lezer van de beperkingen van je eigen competenties – en uiteraard die van anderen.
Feest van herkenning, soms een eyeopener
Het boek als geheel biedt inzicht in gedragspatronen die zó gangbaar zijn, dat je er voorheen misschien niet eens bij stil stond. Voor sommige lezers zal het een eyeopener zijn, voor anderen eerder een feest van herkenning. Vonks boodschap is duidelijk: het is een illusie dat nadenken over jezelf leidt tot diepere zelfkennis. 'Zelfkennis ontstaat niet door zelfreflectie, maar juist door het loslaten van illusies over jezelf', zo schrijft ze. En dat kan soms pijnlijk zijn, maar het verruimt vooral je blik.
Tegelijkertijd is enige nuancering op zijn plaats: dit boek zal je leven waarschijnlijk niet veranderen – en het is ook maar de vraag of dat wenselijk zou zijn. Wel biedt het vermakelijke inzichten en een kritische, speelse blik op jezelf en de ander.
Wetenschappelijk én toegankelijk
Zoals vaker het geval is bij bundelingen van columns, ligt er een risico in de fragmentatie: je krijgt veel onderwerpen aangereikt, maar de kans om ergens echt in te duiken is beperkt. Toch weet Vonk, dankzij de wetenschappelijke onderbouwing van haar columns, vaak net dat stapje extra te bieden. Je hoeft geen psycholoog te zijn om haar te volgen, maar wie meer verdieping zoekt, vindt in de verwijzingen naar onderzoek een mooie ingang.
De toegankelijke toon en de variatie aan thema’s maken Ego’s en andere ongemakken tot een boek dat naar meer smaakt. Je weet nu in elk geval in welke tijdschriften je Roos Vonks columns kunt vinden – mocht je niet willen wachten op een mogelijk vervolg.