Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Adviseren vanuit het geheel

‘Als je intern adviseert, zet je jezelf niet in het licht op basis van pikorde of eigendunk. Je draagt bij aan het geheel vanuit de schaduw, met hard werken en veel verantwoordelijkheidsbesef.’ Zo opent Paul Kloosterboer zijn nieuwe boek over intern adviseren. Interne adviseurs horen erbij, maar tegelijkertijd is het heel lastig voor hen om serieus genomen te worden.

Nico Jong | 20 oktober 2015 | 1-3 minuten leestijd

Het is essentieel om te begrijpen waarom het gaat zoals het gaat. In je adviesrol maak je deel uit van een veel groter verhaal. Als je dat ziet, geeft dat steun, rust en ruimte. De positie van waaruit je kijkt naar een plek bepaalt wat je wel en niet ziet en dat geldt ook voor de bril die je daarbij op hebt.

Kennis van de ontwikkeling van organiseren en ondersteunen is onontbeerlijk, omdat een plek wordt bepaald door de context om die plek heen. Daarom is adviseren ingebed in organiseren. Zonder de patronen van organiseren te zien of de paradigma’s ervan te kennen, valt adviseren niet goed te begrijpen.

Als adviseur sta je midden in het organisatorische weefsel van relaties en de dynamiek daartussen. Jouw uitdaging ligt in de spanning van die relaties en de bewegingen daartussen.

Kloosterboer zoomt in het eerste deel van zijn boek uit om goed te kunnen bepalen welke plek adviseren inneemt in het grotere geheel. Daarbij komen de functie en de plaats van intern adviseren in verleden, heden en toekomst aan bod. Ook laat hij zien hoe je wordt bepaald in je adviesrol door de context waarin je verkeert.

In deel twee toont de auteur hoe de vitale plek waaruit je adviseert eruit kan zien. Door met een systemische bril naar je adviesrol te kijken, ga je ruimte en mogelijkheden zien in het organisatorische netwerk waar je deel van uitmaakt. Daarvoor heb je systemisch kijken en verbinden nodig, professionaliteit natuurlijk, ontwikkelend en verbindend adviseren en competenties als co-creëren, verbinden en reflecteren in en over je acties.

Deel drie gaat over de tocht die teams en individuele professionals maken om hun vitale plek te vinden. Kloosterboer gebruikt daarbij het gedachtegoed uit zijn proefschrift Expeditie naar Waarde, waarin hij beschrijft hoe professionals vernieuwen, toegesneden op intern adviseren, verbinden en co-creëren en dat je dat alleen goed kunt doen als je verbonden bent met jezelf.

‘Adviseren vanuit het geheel’ is een waardevol boek. Het toont alle facetten van intern adviseren en de vele voorbeelden die voorbij komen, behandelen ongeveer alle voetangels en klemmen die je daarbij kunt tegenkomen.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden