Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Jerks at Work - ‘Geeft steun en (h)erkenning’

We hebben allemaal wel eens last (gehad) van collega’s en bazen die ons mateloos irriteerden, ons probeerden te manipuleren of gewoon dwarszaten. Tessa West is Associate Professor Psychology aan de New York University en specialiste in interpersoonlijke communicatie. Zij beschrijft in ‘Jerks at Work’ hoe je het beste met deze ‘naarlingen’ om kunt gaan.

Judith Niekel-Sjoerds | 16 maart 2023 | 4-5 minuten leestijd

West deelt naarlingen op het werk op in 7 verschillende types: de hielenlikker, de ideeënpikker, de bulldozer, de meelifter, de micromanager, de nalatige baas en de gaslighter. Van elk type gaat West in op hoe je ze kan herkennen (eigenschappen), waarom ze zo zijn en hoe zich dat kan uiten. Daarna krijg je handige tips en tools om het wangedrag aan te pakken.

Tegengif

Maar liefst 70% van werknemers zegt dat vrienden op de werkplek zorgen voor een gelukkig werkleven (p. 24). West stelt dan ook dat het tegengif tegen de jerks op het werk vrienden op het werk is! Haar advies: zorg dat je een breed netwerk hebt binnen je professionele werkgebied, niet alleen een paar met wie je heel goed kan opschieten.

Het voert hier te ver om alle types onder de loep te nemen, daarom hieronder iets meer over twee types, om je een indruk te geven van wat je kan verwachten.

Nalatige bazen

Nalatige bazen zijn volgens West de lastigste bazen. Ze geven je lange tijd te weinig aandacht, waardoor ze ineens in paniek raken omdat ze de grip op je denken te hebben verloren. Daarom gaan ze ineens voor de volle 100% op jou en jouw werk inzoomen. Die onzekerheid maakt ze zo lastig om voor te werken.

Dit kun je proberen aan te pakken met ‘porren’ en vooral ook door actief je tijd met de chef claimen met behulp van de agenda-methode (nieuwsgierig wat dat precies is, lees p. 188 en verder). Als je je verwaarloosd voelt door je baas, kaart dit dan aan – maar kom ook meteen met een plan van aanpak over hoe jij het graag wilt

Uit onderzoek blijkt dat leidinggevenden deze verwaarlozing kunnen helpen voorkomen, schrijft West. Dit doe je door aan het begin van een groot project twee extra uren per dag gedurende drie weken in te plannen voor het team met jou. Dit maakte de teamleden niet alleen onafhankelijker, ze gingen bovendien onderling meer steun en advies vragen – waardoor het gevaar van verwaarlozing dus minder werd. De prestaties van het team gingen hierdoor kennelijk ook behoorlijk omhoog. Win-win dus.

Gaslighters

Gaslighters komen als laatste ‘naarling’-variant aan bod in het boek. Gaslighting komt erop neer dat er psychologische spelletjes met je worden gespeeld, die jou afhankelijk maken van de gaslighter. Je wordt gemanipuleerd zonder dat je er erg in hebt.

Hoe herken je dit? Doordat je bijvoorbeeld sociaal geïsoleerd wordt (‘Dit is ons geheime project, vertrouw onze collega’s niet want anders gaan die aan de haal met onze ideeën.’) totdat de gaslighter je uiteindelijk laat twijfelen aan je eigen herinneringen: ‘Totale onzin dat ik het kantoor uitliep met het geheime document, dat zou ik nooit doen! Dat weet je toch?!’

Helaas kun je (meestal) niet aan iemand zien of hij liegt (p 205 e.v.). Je ‘bullshit’-detector zou wel alarm moet luiden als

1) de baas het ineens heeft over ‘wij’ in plaats van ‘ik’;

2) er volop platitudes worden gebruikt (‘Iedereen weet dat….’) in plaats van ‘Ik zeg dat …’;

3) er positieve superlatieven worden gebruikt als er duidelijk sprake is van een neerwaartse spiraal.

Stel bovenstaande dingen gelijk aan de kaak door het uit te vragen. Bijvoorbeeld: ‘wie is die ‘iedereen’ want ik weet dit bijvoorbeeld niet.’ West geeft als verdere tips dat het helpt om bijvoorbeeld jullie (‘geheime’) vergaderingen te notuleren en te sturen naar de gaslighter. En ze adviseert je je langzaam maar zeker terug te trekken uit de giftige relatie en weer een goed sociaal netwerk met je collega’s op te bouwen.

Ben jij ook een jerk?

Het laatste onderdeel van het boek bevat twee handige stroomschema’s om te onderzoeken welk type naarling je collega (4 types) of baas (4 types) is. Vervolgens kun je zelf uitzoeken in Quiz 1 of jijzelf een jerky baas of collega bent. En in Quiz 2 ga je uitvinden of je een effectieve bondgenoot bent of juist een mooiprater, redder in de nood of slechts een passieve toeschouwer. Tess geeft zelf nog als tip dat je deze quizzen ook voor jou door anderen kunt laten invullen. Zodat je inzicht krijgt hoe anderen tegen jou aankijken.

Praktische voorbeelden

Het boek geeft steun en (h)erkenning door de vele (Amerikaanse) praktijkvoorbeelden die gebruikt worden om de types en wat wel en niet werkt toe te lichten. Er wordt laagdrempelig afgewisseld tussen de praktijk op de werkvloer en relevant wetenschappelijk onderzoek hierover. Ook deelt West haar eigen ervaringen als (soms jerky) manager en hoe zij dit oploste voor en met haar medewerkers.

Steuntje in de rug

Jerks at Work is een leuk cadeau voor iemand in je omgeving die worstelt met moeilijke collega’s. Of een steuntje in de rug voor jezelf als je kampt met een lastige collega op het werk. Al met al is het een boek dat zeker meerwaarde kan hebben om snel beter met lastige mensen in je omgeving om te kunnen gaan!

Over Judith Niekel-Sjoerds

Judith Niekel-Sjoerds, MA MSc, is levenslooppsychologe, coach bij JNS Coaching en freelance Online Psychologe bij OpenUp. Haar missie is om mensen te helpen lichter te leven, werken, leren en slapen vanuit de positieve psychologie en ACT met behulp van incompany workshops en e-learnings. Zij heeft een column in een lokale krant over zaken waar je in vast kunt lopen en hoe je daarmee omgaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden