Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ieder zijn rouw- ‘Mooie eerste stap voor beginnend rouwcoaches’

Iedereen krijgt ermee te maken. Rouw. Je raakt iets of iemand kwijt waar je aan gehecht was. Een deel van die mensen heeft behoefte aan hulp en begeleiding in het omgaan met dat verlies in de vorm van een rouwcoach of -begeleider. Ellen Dreezens is rouwcoach. Ze schreef ‘Ieder zijn rouw; gids voor coachen bij verlies’. Dreezens heeft een heldere schrijfstijl en haar boek lijkt mij door de opzet en inhoud vooral geschikt voor mensen die net beginnen met het begeleiden van rouw en verlies. 

Sippy van Akker | 5 april 2023 | 2-3 minuten leestijd

Ieder zijn rouw heeft een mooie rustig ogende vormgeving en de schrijfstijl is helder en toegankelijk. In het boek komen meerdere theorieën in grote lijnen aan bod die nuttig kunnen zijn voor een verliesbegeleider, hoewel ik me wel afvraag in hoeverre die allemaal even relevant zijn of echt goede handvatten bieden voor de beginnende verliesbegeleider. Het blijft wat abstract en de theorieën komen bovendien maar heel beknopt aan de orde. Daar staat tegenover dat er wel in elk hoofdstuk suggesties staan om verder te lezen en het boek bovendien - altijd een plus - voorzien is van een bronnenlijst achterin. De nieuwsgierige coach die dieper wil duiken vindt in dit boek dus de nodige suggesties om verder te lezen. 

Onderwerpen

In het boek komen verschillende onderwerpen rondom verlies en rouw aan de orde. Ik beoog niet uitputtend te zijn, maar aan de orde komen onder andere: interculturele en individuele verschillen in het omgaan met rouw, rouw bij kinderen en bij pubers, goed afscheid nemen en gecompliceerde rouw.

Theorie en voorbeelden

Elk hoofdstuk begint met een mooie zwart wit illustratie in dezelfde stijl als die op het omslag. Er is veel ruimte voor theorie, die wordt aangevuld met schema's en illustraties ter verheldering en met fictieve voorbeelden. Ook komen in de hoofdstukken verschillende oefeningen aan de orde, die je als rouwbegeleider samen met of als opdracht aan een cliënt kunt geven en bespreken. Aan het einde van elk hoofdstuk staan nog een aantal suggesties om verder te lezen over de onderwerpen die in het betreffende hoofdstuk aan de orde zijn gekomen.

Mooie ingang

Ik denk zoals al bij de introductie aangegeven, dat dit boek vooral een mooie ingang is voor een beginnende coach op het gebied van verlies en rouw. Het boek geeft wel een mooie basis, waarbij aandacht is voor verschillende theorieën en inzichten, maar lijkt mij op zichzelf te weinig om zo mee uit de voeten te kunnen. Vermoedelijk is het voor rouwcoaches nuttig om verder te lezen over de verschillende onderwerpen, of juist onderwerpen toegespitst op een eigen speciale doelgroep of werkwijze. Ieder zijn rouw biedt daarvoor met de leessuggesties, bronnenlijst en inleidingen in verschillende theorieën een mooie eerste stap voor.

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden