Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Digitalisering en IT voor commissarissen en toezichthouders

Als toezichthouder is inzicht krijgen en houden in de staat van digitalisering en ICT een uitdaging. Er zijn zoveel trends en ontwikkelingen. Voor de toezichthouder zijn er drie die veel impact gaan geven: de opkomst van Chat GTP, en de invoering van NIS 2.0 en CSRD.

Bertrand Weegenaar | 17 april 2023 | 2-3 minuten leestijd

Chat GTP zal bekend zijn. Maar de impact ervan? Wat betekent kunstmatige intelligentie voor uw bedrijf? En hoe ga je er vervolgens mee om? Neem het onderwijs. Chat GTP schrijft in een handomdraai een werkstuk over zo'n beetje ieder denkbaar onderwerp. De oplossing die de Nederlandse overheid aandraagt: Laat leerlingen met pen en papier de opdrachten maken. Italië doet de hele technologie in de ban. Dat laatste idee... hoor je ook in het bedrijfsleven. 'Wij' kunnen het niet bijbenen. NIS 2.0 en CSRD zijn Europese richtlijnen en wetgevingen die dit en volgend jaar in werking treden en flinke gevolgen voor uw informatiehuishouding hebben.

NIS 2.0

NIS 2.0 allereerst staat voor Network and Information Security 2.0 en gaat over de veiligheid van de informatiehuishouding van de organisatie, en van de partijen waar uw organisatie zaken mee doet. Met boetes die kunnen oplopen tot 2% van de omzet met een maximum van 10 miljoen euro. U moet vanaf september 2024 NIS 2.0 compliant zijn. Er is sprake van ketenaansprakelijkheid.

CSRD

CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, is onderdeel van de Europese Green Deal en vereist dat grote organisaties vanaf 2024 en MKB vanaf 2026 in hun jaarverslag gaan rapporteren over de impact van hun bedrijfsvoering op klimaat en milieu. Daarvoor zullen ze rapportages en datastromen moeten gaan creëren die er nu nog niet zijn. Dus niet direct IT gerelateerd, maar die zeker impact zullen hebben op de IT-organisatie.

Gids

Uw CTO en CFO moeten u meer over deze - en andere - onderwerpen kunnen vertellen. Tijd dus om door te nemen wat het allemaal voor IT en digitalisering bij uw bedrijf betekent. Tijd ook om dit op de agenda te zetten. Gelukkig is er een gids, in de vorm van het werk en denkrichting van Arnoud Klerkx: Digitalisering en IT voor commissarissen en toezichthouders. Kort, bondig en overzichtelijk. Eerst zet Klerkx de belangen van de toezichthouder even neer: bedrijfscontinuïteit, investeringen en strategie. Na een uitleg over wat IT-elementen en trends zijn, introduceert hij de DIGI&IT cockpit.

Cockpit

De cockpit beslaat vijf verschillende elementen die Klerkx beknopt uitwerkt:

Run the business, met aspecten als kwaliteit, kosten en organisatie van IT

Risicomanagement, zoals beveiliging en auditing, maar ook compliance

Kansen & disrupties, hier vinden we de IT-trends en de impact die ze kunnen hebben (Klerkx staat kort stil bij 7 megatrends als Big Data en AI, sociale media, Extended reality (VR en AR), Internet of things, 3D-printing, robotisering en blockchain)

Businesswaarde, gaat in op digitale strategie, borging waardecreatie, IT-investeringen en project portfoliomanagement

Change the business, met scenario’s, IT-architectuur, digitale transformatie en risicomanagement en antwoord op de vraag of er een killer app is

Succes met toezichthouden. Het zijn interessante tijden.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden