De WHOA zal veel ondernemers gelukkig niet bekend in de oren klinken. Echter komen helaas jaarlijks veel bedrijven in de financiële problemen. Robbert Peek beschrijft in dit boek zeer duidelijk en beknopt wat de WHOA is, en hoe u hier als ondernemer gebruik van zou kunnen maken. De WHOA helpt bedrijven die failliet dreigen te gaan door hoge schulden, terwijl er nog wel levensvatbare bedrijfsactiviteiten zijn. Deze bedrijven kunnen door hun schulden te reorganiseren verder. Bedrijven met onvoldoende overlevingskansen hebben ook baat bij de WHOA. Dit omdat zij kunnen stoppen zonder faillissement. Na een duidelijke inleiding over het unieke van de WHOA, introduceert Robbert Peek beknopt maar duidelijk de WHOA, legt uit wat de WHOA is en voor wie deze bedoeld is. En hoe een ondernemer met schulden zelf het WHOA-traject in gang kan zetten.
GEEN WONDERMIDDEL
Een WHOA-procedure is een doorstart zonder faillissement waarbij het personeel niet ontslagen wordt. Maar Peek maakt gelukkig direct duidelijk dat een WHOA-procedure geen ‘wondermiddel’ is. Je moet je niet laten beïnvloeden door de stelling dat de WHOA onnodige faillisementen voorkomt. Daarnaast gaat Peek in op hoeveel de WHOA kost.
Praktijk
Na deze introductie volgt de overstap naar de praktijk. Met andere woorden, hoe start je een WHOA procedure en kondig je dat aan? Dit kan door een besloten akkoordprocedure die niet publiekelijk bekend gemaakt wordt, of door een openbare akkoordprocedure die in het insolventieregister wordt ingeschreven. Peek behandelt ook het belang van het vragen om een afkoelingsperiode. Zo'n periode is bedoeld om de slagingskans van het akkoord te vergroten. Schuldeisers kunnen in die periode onder andere geen beslag leggen op bezittingen uit het bedrijfsvermogen. Maar ook de bank mag schulden dan niet verrekenen met het saldo op de bankrekening. De rechter moet daar namelijk dan eerst toestemming voor geven.
(BIJNA) ALLES KAN
Peek vervolgt door uit te leggen dat met de WHOA alles kan. Zo kent de WHOA mogelijkheden om lopende overeenkomsten te wijzigen of te beëindigen. Met uitzondering van bedrijfstakpensioenfondsen en een arbeidsovereenkomsten. Dat de WHOA ingrijpende gevolgen kan hebben voor schuldeisers moge duidelijk zijn. Een belangrijk criterium voor het slagen is tijd. Tussen het aanbieden van het akkoord en de stemming dient minimaal acht dagen te zitten.
Welke bezwaren schuldeisers kunnen maken wordt ook onder de loep genomen. Evenals dat uit de waardering van de onderneming moet blijken welke opbrengsten de schuldeisers zouden ontvangen in een faillissementsituatie. Zodat zij kunnen bepalen of zij met het akkoordvoorstel beter af zijn. Een schuldeiser mag namelijk niet slechter af zijn met het akkoordvoorstel dan met een faillissement.
De in de praktijk gehanteerde waarderingen worden uiteraard door Peek beschreven. Evenals de waardingsmethoden. WHOA voor ondernemers wordt afgesloten met de uitleg van de bedrijfsbeëindiging en distressed M&A bij doorlopen van de WHOA en een waargebeurde casus ondersteund met financiële gegevens en een verklarende woordenlijst.
Robbert Peek levert met De WHOA voor ondernemers een leerzaam en vlot leesbaar ‘Wonderlijk middel om schulden snel en doeltreffend te saneren’. Het boek geeft je de mogelijkheid om de WHOA en alle noodzakelijke stappen te begrijpen. Maar ook hoe deze stap voor stap in gang te zetten.
Over Peter Vermeulen
Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.