Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Meer zien van jezelf - ‘Praktische oefeningen en prikkelende vragen’

‘Meer zien van jezelf - Anders leren kijken’ trok mijn aandacht, want hoe leer je anders kijken naar jezelf? De auteurs nodigen je uit om op onderzoek te gaan naar jezelf. Met praktische oefeningen en prikkelende vragen zetten ze je aan het denken. De eenvoudige illustraties in het boek geven de essentie van de teksten mooi weer.

Caroline van Deursen | 26 september 2023 | 2-3 minuten leestijd

Meer zien van jezelf heeft de volgende opbouw: wat is het zelf – bewustwording van het zelf en de rol van dialoog – komen tot verandering in nieuwe manieren van denken, voelen en handelen. De schrijvers geven mogelijkheden tot verdieping in de voetnoten en verwijzingen in de hoofdstukken.

Zelfbeeld

We hebben allemaal wel een beeld van wie je zelf bent. Dat beeld is ontstaan uit taal, (aangeleerd) gedrag, omgang met anderen etc. Meer zien van jezelf gaat in op alle aspecten waaruit het zelf ontstaat. Het boek maakt de lezer bewust dat de ontwikkeling van het zelf continu aan verandering onderhevig is, net als de wereld. Vanuit de onvoorspelbaarheid van het leven en oneindige beweging en verandering zijn we geneigd om ons denken, voelen, doen en vertellen vast te leggen en statisch te maken. Ook het eigen zelf. Denk bijvoorbeeld aan de ‘ik’ als leidinggevende.

Vier categorieën

Het zelf bestaat uit vier categorieën: het lichaam, routines en gewoonten, gevoelens en gedachten. Die categorieën lopen door elkaar heen. De kunst is ze met elkaar in verbinding te brengen en ze te aanschouwen. Als mens zijn we vaak geneigd om automatisch te handelen, en ons voelen en denken is veelal gebaseerd op gebeurtenissen uit het verleden. Het zelf bestaat daardoor uit meerdere ‘ikken’ die in verschillende situaties naar boven komen. Het zelf is daarmee niet alleen product van eigen patronen, gedrag, gevoelens en omgang met anderen, maar ook een product van toevallige gebeurtenissen, continue beweging en verandering die oneindig is. De kunst is om te leren wanneer welke ik wel of niet in te zetten. Dat vraagt een mate van bewustzijn en alertheid die niet strookt met onze natuur om alles statisch te maken en in een routine te zetten.

Door middel van oefeningen en tips geeft het boek handvatten om de ‘ikken’ en patronen in je leven bewuster aan te spreken en in te zetten. En ze indien gewenst te veranderen. Niet alleen voor jezelf, maar ook in de relatie met anderen.

Dialoog

De rode draad in dit boek is dialoog; het luisteren naar jezelf om je zelfbewustzijn te vergroten en het luisteren naar de ander zonder oordeelsvorming. Een mooie uitspraak die het boek in zijn essentie vat is: ‘Het ligt niet in je macht je leven naar je hand te zetten. Je kunt je wel open stellen en luisteren. Wees getuige van je eigen leven, geen rechter of beoordelaar.’ Door dialoog -met je zelf en de ander- ontstaat ruimte en komt het proces van verandering op gang.

Plezierig aan dit boek is dat de schrijvers hun persoonlijke ervaringen delen en je niet alleen aanzetten tot nadenken over je eigen persoon, maar ook tot het voeren van een innerlijke dialoog. De kaarten die erbij zitten nodigen je uit om de vragen in het boek ook met anderen te onderzoeken. In de bijlagen vinden we tot slot oefeningen voor jezelf en een korte uiteenzetting over dialogisch leiderschap.

Over Caroline van Deursen

Caroline van Deursen is een professional in advisering binnen de publieke sector. Zij heeft een achtergrond in het sociaal domein en heeft ervaring in het begeleiden van verandertrajecten waarin zij door visie en verbinding naar resultaat werkt.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden