Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Business Flight Simulator - ‘Een boek dat elke manager moet lezen’

Hoe weet je of je strategie werkt? Het is een vraag waarvan je denkt, dat is toch logisch, je weet dat je strategie werkt als je je doelstellingen bereikt. En om die doelstellingen te bereiken moet je strategie goed zijn en je organisatie goed functioneren.

Ment Kuiper | 8 mei 2024 | 2-3 minuten leestijd

Wanneer werkt je organisatie dan goed? Dat kun je alleen vaststellen wanneer je doelstellingen hebt. Doelstellingen binnen een organisatiestrategie werken ook als een sterk verbindende factor. Dat is toch logisch zullen veel mensen zeggen. Natuurlijk heb je als organisatie doelstellingen. Maar…

Hebben we allemaal onze doelstellingen scherp? In eerste instantie zegt menigeen, ‘ja, die heb ik scherp.’ Maar wanneer ik dan doorvraag komen ze met algemene termen als engagement, waarde toevoegen, naamsbekendheid, maatschappelijke betrokkenheid en groei en noem ze maar op. Is dat scherp genoeg?

Auteur Leo Kerklaan neemt ons in zijn boek Business Flight Simulator mee in het scherp stellen van doelstellingen en het meten en monitoren van je strategie. Onderweg krijg je ook de middelen om vast te stellen of je organisatie goed functioneert.

Zorg ook voor sturing 

‘De gezagvoerder, manager van een vliegtuig, heeft een doelstelling. Om die doelstelling te bereiken werkt hij met veel KPI’s en stuurt hij bij waar nodig op basis van meetinstrumenten’, schrijft Kerklaan.

In de eerste plaats constateert Kerklaan dat managers van vliegtuigen beslissingen nemen op basis van meetinstrumenten. Managers in bedrijven daarentgen sturen vaak zonder enig inzicht een organisatie. Dat is wel een verschil....

Kerklaan constateert dat managers in organisaties niet alle processen meetbaar in kaart brengen. In zijn jarenlange ervaring heeft hij bij veel organisaties geadviseerd over het ontwikkelen van een strategie en doelstellingen. In zijn nieuwe boek gaat hij in op het ontwikkelen van middelen en tools (dashboard) om jouw strategie te sturen. 

Een beter prestatiemanagement

De auteur beschrijft in het boek een compleet proces en een duidelijke aanpak om ook in jouw organisatie meer te gaan sturen op indicatoren. Vanuit een strategiearchitectuur naar KPI’s voor prestatiemeting. Met daar vanuit triggers die zorgen voor een optimale KPI-score. Ten slotte bouwt Kerklaan een simulator om de beslissingen die genomen moeten worden eerst te testen.

Business Flight Simulator geeft je de handvatten en methodiek om ook jouw organisatie en strategie te kunnen sturen. Word dus naast manager ook gezagvoerder van jouw organisatie, en stuur op meetbare in- en output.

Gewoon doen!

Omdat het boek praktisch en inhoudelijk is geschreven krijg je meteen een drive om ook jouw organisatie te zien als een Business Flight Simulator. Natuurlijk zijn er ook externe factoren die te complex zijn voor simulatie, denk aan oorlogen of een pandemie. Maar door inzicht in de cijfers zie je wel verschuivingen en de impact van de factoren op jouw strategie.

Kerklaan is ook de auteur van De cockpit van de organisatie, waarin hij het dashboard zelf ontwikkelt. Daarnaast heeft Kerklaan ook het boek De wendbare organisatie geschreven, waarin hij aangeeft hoe je met informatie wendbaar kunt zijn. Met dit nieuwe boek voegt hij de mogelijkheid tot simuleren en experimenteren toe.

Business Flight Simulator is een boek dat elke manager en bestuurder van een organisatie moet lezen. Het helpt je om ook voor jou te sturen naar succes.

Over Ment Kuiper

Ment Kuiper is bedrijfskundige en Register Marketeer en vindt het een uitdaging om het marketing- en communicatiedenken in Nederland op een hoger niveau te brengen. Vanuit zijn rol als Incompany- en Innovatiemanager bij SCHAAL X coacht hij jonge professionals op inhoud en ontwikkelt hij maatwerk- en incompany-programma's bij diverse opdrachtgevers.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden