Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zugether – De kwaliteit van je relaties bepaalt de kwaliteit van je leven

Arjan Vergeer en David de Kock zijn inmiddels bekenden voor veel Nederlanders. Rond 2015 startten ze hun missie om van Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. De auteur Jim Collins zou dit wellicht een BHAG noemen, een Big Hairy Audacious Goal.

Danny Mullenders | 29 juli 2024 | 4-6 minuten leestijd

Als je hun boek Zugether er echter op naleest zie je dat het streven niet beoogd is als een zelfgenoegzaam, arrogant SMART target, en dat de missie niet per definitie hoeft te lukken. Het gaat erom dat je mensen uitnodigt om iedere dag een reden te hebben om uit hun bed te komen. Ze citeren Viktor Frankl, de psychiater en holocaustoverlever die, in navolging van de filosoof Nietzsche, het adagium ‘He who has a why to live for can bear almost any how’, aanhing.

Leerproces

In Zugether lees je over het leerproces dat Vergeer en de Kock de afgelopen jaren doormaakten. Vóór COVID  waren ze - deels ongemerkt en onbewust overigens - vooral gericht op het groter maken van hun ‘365 dagen succesvol’-formule. Ze trokken volle zalen, lieten bijna 50 medewerkers aan de slag gaan in hun organisatie en focusten overmatig op presteren, op ‘groter en beter’. Zo ging hun vriendschap er zelfs bijna aan onderdoor. Maar hierdoor kwamen ze uiteindelijk - terwijl ze er door COVID zakelijk gezien zowat aan onderdoor gingen - tot een diep inzicht.

Het gaat er in een mensenleven niet om dat je uitsluitend op jezelf, je eigen succes en het ontwikkelen en in stand houden daarvan gericht bent, het gaat erom dat je je focust op verbindingen met mensen, als basis voor geluk, welbevinden en plezier.

Samenzijn

Indrukwekkend om te lezen is ook dat ze zich realiseerden dat wat mensen tijdens hun seminars en groepsbijeenkomsten écht hielp. De weg omhoog was niet richting persoonlijk succes, maar het samenzijn met anderen, het samen werken, het onderlinge contact: het ging om onverdeelde aandacht voor elkaar, als bron van verbinding.

De auteurs stellen dat eenzaamheid het probleem van onze tijd is, en de ‘oplossing’ is dus verbinding. In een tijd dat de ‘ikkigheid’ er behoorlijk vanaf spat in organisaties en samenlevingen, en menselijke eenzaamheid nog nooit zo groot was - terwijl de digitale snelweg en allerlei sociale media ons in een muisklik in verbinding met anderen kunnen brengen - is hun geluid wat mij betreft meer dan nodig.

Zugether

Vergeer en de Kock hebben het vervolgens over een ‘nieuwe definitie van succes’: zugether. Dit is de samentrekking van zusammen en together (hun ambitie reikt klaarblijkelijk voorbij onze nationale grenzen). We worden als lezer uitgenodigd om van onze stoel af te komen en de wereld in te gaan. Want: eindeloze introspectie zou eenzaam en ongelukkig maken, terwijl verbinding juist ontstaat door beweging. Ze beschrijven in dit boek 25 manieren voor meer vriendschap, verbinding en aandacht voor elkaar. Je zou kunnen denken dat dat nieuwe wijn in oude zakken is, en misschien is dat ook wel een beetje zo. Maar misschien hoeft dat ook niet. Verbinding is van alle tijden en de manier waarop je connectie kan maken is dan waarschijnlijk ook van alle tijden. Complimenten geven, elkaars waarden kennen of op je buren letten, het zijn zaken die de wereld een beetje mooier maken.

Tips en suggesties

Sterk aan dit boek is dat Vergeer en de Kock hun ideeën concreet maken. Het boek is doorspekt met tips en suggesties. En terwijl het vooral een praktisch doe-boek is, lees je tussen de regels door ook de wetenschappelijke evidentie; in de beleving van lezers kan het helpen dat hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis zich in het voorwoord enthousiast toont over het boek. Later in het boek lees je bijvoorbeeld over het spiegelgesprek als manier om je in te leven. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze dit aan de psycholoog Carl Rogers ontleend hebben.

Zugether Community

In eerste instantie was ik verwonderd over de aanschafprijs, een slordige 35 euro. Als je deze prijs en kwaliteit van het boek zou koppelen aan het aantal geschreven woorden, dan kan je bedrogen uitkomen. Echter, wat de prijs kan rechtvaardigen is de Zugether Community, een gratis online omgeving waar je extra materiaal en oefeningen vandaan kan halen als je het boek leest. Het boek zelf is mooi vormgegeven, zo kom je een wenslint tegen, en zaadjes om veldbloemen mee te planten.   
Iets van kritiek? Ik vind dat persoonlijke ontwikkeling wel erg in het verdomhoekje gezet wordt: introspectie en focus op eigen ontwikkeling wordt wat mij betreft te sterk weggezet als iets egoïstisch. Liever had ik gezien dat ze tot een verfijndere balans tussen zelfaandacht en aandacht voor anderen waren gekomen. Maar ‘a la’, ik begrijp dat je je uitgangspunten kracht wilt bijzetten. En wat mij betreft had er een uitgebreide literatuurlijst opgenomen mogen worden in het boek. Nu blijf ik hier en daar in het ongewisse waar Abraham de mosterd gehaald heeft.

Al met al is Zugether een prima doe-boek. Het is voor een zeer breed publiek toegankelijk, vooral door de makkelijke schrijfstijl. Voor gevorderden in het psychologische vakgebied, en degenen die al wat meer weten over de kracht van collectieven en menselijke verbinding, zijn het misschien wel iets te veel open deuren. Samengevat: een prima verzamelwerk van concrete acties die je helpen in verbinding te komen, inclusief voldoende onderliggende bewijsvoering.

Over Danny Mullenders

Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden