Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ontdek je sterke punten 2.0 - 'Een mooi en positief boek'

Een mooi en positief boek! Talenten worden gezocht & gevonden en goed toegelicht. Ik zie volop mogelijkheden hoe ik deze nieuwe informatie kan gebruiken in mijn leven en ook voor mogelijke toekomstige banen.

Annemiek Sierhuis | 1 mei 2018 | 4-5 minuten leestijd

Het positieve element van dit boek is dat er wordt gefocust op ieders talenten en niet op de tekortkomingen. Verhelderend is dat Rath beschrijft dat talenten aangeboren zijn en niet veranderen tijdens je leven. Wel kun je je talenten ontwikkelen en benutten op de juiste manier.

Wellicht een beetje teleurstellend voor de lezer: het Gallup instituut is er van overtuigd dat veel inspanning zetten op een vaardigheid waarvan je weinig talent bezit, leidt tot weinig.

Het boek is heel goed leesbaar en heeft een zeer duidelijke structuur. Ik vind het een aanrader!

In mijn hand heb ik een degelijk boek; het heeft een harde kaft en de eerste indruk is dat het eenvoudig is van opzet en prettig leesbaar. Op de voorkant staat dat het een #1 Wall Street Journal bestseller is. Ik ben nog niet bekend met het boek, de revolutionaire methode StrengthsFinder, het bedrijf Gallup, zijn bekende president Donald D. Clifton en de auteur Tom Rath. Op de achterkant van het boek wordt door de uitgever de bekende status nogmaals bevestigd door het label Managementboek Evergreen.

Mijn belangstelling is gewekt en ik sta er voor open om geholpen te worden om elke dag het beste uit mezelf te halen en te focussen op mijn talenten. Ik ben benieuwd en lees met plezier de herziene versie 2.0. Ook ben ik geïnteresseerd hoe de test op internet mij hierbij verder kan ondersteunen. Op de allerlaatste pagina staat een unieke code om in te loggen op een website van Gallup in het Nederlands.

Ik krijg een glimlach op mijn gezicht als ik in de inhoudsopgave zie dat na een klein deel I het deel II is ingedeeld op hoofdstukken van talenten op alfabetische volgorde. De auteur wil dus klaarblijkelijk niet een zwaarte hangen aan de diverse talenten.

Het initiatief voor dit boek is genomen met als doel de focus te verleggen van een wereld die draait om het verbeteren van zwakke punten naar een wereld waarin het gesprek op gang komt over wat goed is aan mensen.

De test op de site van Gallup is interessant. Je moet eerst wel verplicht gegevens invullen voordat je kan starten. Er komen veel keuzes die je in 20 seconden moet maken. Het eindigt met een profiel van je 5 sterkste talenten met alle uitleg daarbij. Ik heb deze informatie gedownload om het rustig te kunnen nalezen. Als je ook over alle 34 talenten meer informatie wilt ontvangen, moet ik een serieus bedrag betalen. Ik denk dat dit niet nodig is; de informatie in het boek is voldoende.

Doordat de test je inzicht geeft over je eigen beste talenten, is het jammer om het boek te lezen zonder de test te doen op basis van de beschikbaar gestelde unieke inlogcode. Ik kan het boek dus niet uitlenen aan vrienden.

De test heeft mij dus mijn vijf sterkste talenten duidelijk gemaakt. Van te voren had ik niet al deze vijf talenten zelf ingeschat. Meteen blader ik in deel II naar de beschrijvingen van mijn 5 grootste talenten. Deze hoofdstukken, per talent, zijn prettig leesbaar en hebben allemaal dezelfde structuur. Per talent wordt eerst een beschrijving gegeven van maximaal één pagina. Daarna worden drie mensen aangehaald die spreken over dit talent aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Daarna tips voor mensen met dit talent, veelal ruim een pagina.

Gevolgd daar ook tips hoe je met een collega kan omgaan die dit talent overduidelijk bezit. Oftewel: hoe gebruik je de talenten van iedereen optimaal.

Leuk om te lezen dat bepaalde talenten elkaar mooi versterken. Dit voelt als een mooi compliment. En ook een eye-opener dat mijn talent Actiegerichtheid botst met een baan die ik een tijd geleden maar kort heb uitgevoerd. Nu snap ik waarom.

Nadat ik dus als eerste de beschrijvingen van mijn vijf talenten heb gelezen, vraag ik me af of ik dan nog de rest van het boek echt wil lezen. Het antwoord is volmondig ja! Het is zo'n leuk en interessant boek dat ik met veel plezier verder lees. Door de beschrijvingen vind ik zelfs de andere vijf talenten uit mijn persoonlijke top tien. Ook moet ik lachen dat bepaalde punten (talenten) geheel niet bij mij passen en het lezen van de beschrijvingen haast een figuurlijke allergie bij mij oproept.

Na het lezen van het boek denk ik dat Rath wil zeggen 'schoenmaker blijf bij je leest' en hij vertelt letterlijk hoe een goede schoenmaker pas meer schoenen per week kan gaan repareren toen hij ging samenwerken met een kennis met een commercieel talent.

Het boek is zonder poeha, haast on-Amerikaans.

Ik sluit af met een duidelijk koopadvies! Dit boek heeft mijn volledige aandacht en voor langer dan alleen de leestijd. De komende tijd verwacht ik vaker te lezen in dit boek en na te denken over de mogelijkheden van diverse talenten.

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Over Annemiek Sierhuis

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden