Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Big data ontrafeld - 'Praktisch en toegankelijk'

Big Data is voor een aantal mensen nog steeds een mysterieuze, wellicht wat gehypte term. Maar wat Big Data nu precies? En wat kun je er binnen je organisatie mee? Plus de belangrijkste vraag: Hoe start je een Big Data project en zet je een Data Science team op?

Quintus Hegie | 7 december 2018 | 2-4 minuten leestijd

In Big data ontrafeld van David Stephenson vind je geen wetenschappelijke formules, maar wel zijn algoritme om zakelijke beslissingen te gaan maken op basis van data in plaats van onderbuikgevoel.

Het boek Big Data ontrafeld is de Nederlandse vertaling van de oorspronkelijke titel Big Data Demystified door David Stephenson, Phd. In tegenstelling tot Creating Value with Big Data Analytics van Peter Verhoef e.a., een ander boek dat ik heb gerecenseerd, vind je in het werk van Stephenson geen formules.

1. In het eerste deel van het boek legt Stephenson de term Big Data goed uit. Naast waarom de hype rond Big Data is ontstaan, beschrijft hij ook het nut van Big Data voor organisaties, en geeft hij een rijk aantal mogelijke bedrijfstoepassingen.

2. In de tweede helft van het boek gaat Stephenson concreet in op hoe je vervolgens Big Data kunt gaan gebruiken in je organisatie. Dit begint met een strategie bepalen waar data en analyse een wezenlijk onderdeel van wordt. Vervolgens kies je de benodigde technologieën en stel je een (permanent) team samen.

Ik zou Big Data ontrafeld daarom eerder aanbevelen aan afdelingsmanagers en projectleiders, dan aan data analisten of wiskundigen. Stephenson benadrukt echt de zakelijke toepassing van Big Data voor organisaties en koppelt de ‘best practises’ voor het opzetten van een data science team aan toegevoegde waarde voor het bedrijf. Een wiskundig innovatief algoritme dat een bedrijf ontwikkelt kan geweldig zijn, maar wordt waardeloos wanneer het geen concrete waarde toevoegt aan de bedrijfsprocessen.

Daar ligt vermoed ik ook de kracht van zijn boek. In de wereld van Big Data kun je als bedrijf, dat nog moet beginnen met datagedreven worden, snel overweldigd worden door hippe termen en complex vakjargon. Maar laat je niet zomaar verleiden door een goede sales pitch van een technologieleverancier. Geef je evenmin zo maar over aan een data scientist die innovatieve, complexe formules voor je uittekent. Hier is een brede strategie en gedegen team opzet nodig!

Stephenson beschrijft enkele voorbeelden van historische incidenten, waarbij een te sterke focus op  technologie of op een bepaalde innovatieve analyse methode, tot een groot financieel fiasco heeft geleid bij bekende Amerikaanse bedrijven. Hij benadrukt daarom des te meer om zaken eenvoudig te houden, en steeds in de gaten te houden dat daadwerkelijke toegevoegde waarde aangetoond wordt, welke technische oplossing of medewerkers-initiatieven je ook inschakelt.

Al met al heeft David Stephenson met Big Data ontrafeld een praktisch en toegankelijk boekwerk geschreven voor bedrijven die in simpele taal instructies willen krijgen hoe een goed Big Data team op te zetten en daar leiding aan te geven. En voor mezelf heb ik er enkele opmerkelijke ervaringen en paradoxale stellingen uit gehaald om met David te bespreken, wanneer ik hem weer eens tegen het lijf loop.

Econometrist en informaticus Quintus C. Hegie, MSc (35) heeft een tiental jaar praktische ervaring met big data gedreven omnichannel marketing in de financiële branche. Zijn vertrekpunt bij het ondersteunen van bedrijven met hun marketing afdeling is steeds de gedragingen en overtuigingen van de eindklant beter te leren begrijpen.  Middels objectieve operationele analyse en continue verbetering van uitgewerkte Data Driven Customer Journeys, maken bedrijven blijvend betere en slimmere keuzes voor waarde creatie bij hun klanten.

Over Quintus Hegie

Econometrist en informaticus Quintus C. Hegie, MSc heeft een tiental jaar praktische ervaring met data gedreven digitale marketing in de financiële branche. Zijn vertrekpunt bij het ondersteunen van bedrijven met hun marketing afdeling is steeds de gedragingen en overtuigingen van de eindklant beter te leren begrijpen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden