Inmiddels zijn er al vele en soms zeer uitgebreide boeken over die technologieën geschreven. Veelal stuk voor stuk lezenswaardig, maar vooral interessant als je heel veel meer over één of meer van die technologieën wilt weten. Uit algemene interesse of omdat je er in je leven en werk al mee te maken hebt gekregen. Dat lezen van die vele en/of uitgebreide boeken kost echter ook heel veel tijd en veelal zal je een deel van die (technische) informatie niet nodig hebben om er iets mee te kunnen. In dat geval is het boek Wie niet tech is, is gezien een aanrader, omdat je alle zes technologieën bij elkaar hebt in één boek. Je leest daardoor efficiënt en bespaart jezelf tijd.
Voorbeelden, voorbeelden en nog eens voorbeelden
Het boek is compact en telt 208 pagina's. Dat lijkt op het eerste gezicht veel, maar de tekst per pagina valt ontzettend mee. Op een rustige avond zonder afleiding lees je het boek in één keer uit en ben je op de hoogte van de belangrijkste technologietrends die je eigenlijk niet mag missen (zoals de ondertitel van het boek luidt). Het boek loopt bijna over van de voorbeelden en het is aangenaam verbazingwekkend hoeveel Martijn Vet er in zijn boek heeft gestopt. Het boek geeft mede daardoor een compleet en af en toe duizelingwekkend beeld van de huidige en toekomstige mogelijkheden van die nieuwe technologieën.
Gemeenschappelijke deler
De voorbeelden die Martijn Vet noemt zijn zakelijk en/of privé toepasbaar en zeer waarschijnlijk nog pas het begin van veel meer mogelijkheden. Mogelijkheden die ons verder helpen in ons dagelijks leven en ons werk. Wat misschien weinig mensen weten maar door auteur Martijn Vet vaak herhaald wordt, is dat alle genoemde technologieën een gemene deler hebben. Ze zijn langer geleden ontwikkeld en kunnen pas de laatste jaren echt tot wasdom komen. Dit laatste als gevolg van de groeiende reken- en geheugencapaciteit van de computers om die technologieën op te kunnen draaien. Een uitvinding als blokchain is zelfs gebaseerd op theorieën die voortkomen uit de cryptografie die dateert uit 3000 voor Christus.
Chronocentrisme! Chrono wat?
Hoewel wij met zijn allen dus het gevoel hebben dat de ontwikkelingen steeds sneller gaan, blijkt dat slechts relatief te zijn. Waarschijnlijk omdat we het door de alom tegenwoordige media heel vaak horen en elkaar daarin meer en meer napraten. In een blog noemt Richard Engelfriet dat verschijnsel chronocentrisme. Het zou mede daarom weleens heel interessant kunnen zijn het boek ‘Wie niet tech is, is gezien' weg te leggen en over twintig jaar weer open te slaan om te kijken welke technieken wel en welke niet succesvol zijn geweest. Vanzelfsprekend wel pas wegleggen nadat je het hebt gelezen, want de kennis die je via het boek opdoet is het meer dan waard.
Ieder voordeel heb ook zijn nadeel
Wie er oog en belangstelling voor heeft, zal zich concentreren op de mogelijkheden en die ook om zich heen zien. Dat hoort ook, want zonder de mensen die ooit aan de basis van onder meer IBM, Microsoft, Google, Amazon en Tesla hebben gestaan zouden we niet of misschien pas veel later van de technologieën gehoord hebben. Toch sluit Martijn Vet zijn ogen niet voor de nadelen van alle beschreven ontwikkelingen. Op verschillende plaatsen in zijn boek duidt hij de gevaren, plaatst kanttekeningen bij bijvoorbeeld negatieve gevolgen voor de privacy van mensen en geeft ook aan welke problemen er nog moeten worden opgelost. Daarmee is het boek zeker geen hosanna boek, maar getuigt het van een gezond en positief realisme.
Wie niet tech is, is gezien zou niet misstaan in de serie ‘Voor Dummies' en dan met de titel ‘Technologietrends voor Dummies'. Het boek leest makkelijk weg, kent korte paragrafen en geeft je nergens het gevoel dat je over iets leest dat heel moeilijk is. Wat het eigenlijk wel is, als je kijkt naar de onderliggende techniek. Die techniek komt in een paar hoofdstukken wel aan de orde maar ook hier weer op een toegankelijke manier geschreven. Nadeel is dat het boek over twee jaar waarschijnlijk al weer verouderd is, maar tegen die tijd zal Martijn Vet vast en zeker weer een nieuw en lezenswaardig boek hebben geschreven.
Over Peter Streefkerk
Peter Streefkerk is eigenaar van Respect Inkoopconsultancy. Hij is actief met interim-management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van boeken over contractmanagement en inkopen. Met Octavia Siertsema maakt bij een podcast over aanbesteden.