Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

How to Survive the Organizational Revolution - 'Een zeldzaam juweeltje'

Regelmatig worden nieuwe organisatievormen ontwikkeld om aansluiting te blijven vinden bij de ontwikkelingen in de samenleving. De management- en organisatiewereld heeft nogal eens de neiging snel aan te haken bij de nieuwste hype, zonder zich erin te verdiepen of dat wel verstandig is.

Nico Jong | 28 januari 2020 | 2-3 minuten leestijd

Ard-Pieter de Man en zijn coauteurs hebben in How to Survive the Organizational Revolution zes van deze organisatievormen bij elkaar gezet samen met hun voor- en nadelen. Ze willen managers helpen de verschillende ontwerp-opties die ze hebben zodanig te begrijpen dat ze een weloverwogen keuze kunnen maken om al dan niet aan de slag te gaan met een nieuwe organisatievorm.

De organisationele revolutie slaat op het ontwikkelingsproces van nieuwe organisatievormen dat samenvalt met de transitie van een industriële naar een informatiesamenleving. Ons verbeterde vermogen om informatie te verzamelen, te verwerken en te delen, verandert het gezicht van de zakelijke omgeving. De revolutie is een langetermijnproces waarin organisaties zoeken naar nieuwe modellen die passen bij hedendaagse eisen. Het gaat om een lange periode van ontwikkelen en experimenteren.

Het boek opent met een beschrijving van de grote trends in organiseren en waarom ze voorkomen. De kern van het boek bestaat uit zes hoofdstukken over de multidimensionale organisatie, het Spotify model, Holacracy, platformorganisaties, ecosystemen op basis van waardeproposities en open bron organisaties. De auteurs presenteren ieder model langs vier dimensies: hoe zijn de taken verdeeld? Hoe worden de taken toebedeeld aan individuen? Hoe wordt er beloond om mensen te motiveren? Hoe wordt de informatie verspreid zodat mensen de juiste beslissingen kunnen nemen? Daarnaast vatten ze ieder model samen op een informatiepagina waar ze laten zien hoe het model werkt, waarom het werkt, wanneer het niet werkt en wat de neveneffecten ervan zijn.

Na de kern volgt een hoofdstuk dat nadelen belicht van de nieuwe organisatievormen, als tegenhanger voor ongefundeerde succesverhalen. In een apart hoofdstuk komt aan bod wat de alternatieve governancevormen zijn voor de traditionele planning en control. Tot slot is er nog een overzicht met richtlijnen die managers helpen een passende organisatievorm te vinden. Verder bevat het boek praktijkvoorbeelden die vooral laten zien dat organisaties de zes modellen aanpassen aan hun eigen situatie. Boeiend zijn de uitstapjes die de auteurs maken naar onderwerpen zoals agile, zelforganisatie en HR-trends.

How to Survive the Organizational Revolution is een zeldzaam juweeltje. De inhoud is toegankelijk, prettig geschreven en goed gestructureerd. BIS Publishers hebben uiteraard veel aandacht aan de vormgeving besteed, wat een prachtig resultaat heeft opgeleverd. Alleen jammer dat het omslag erg teer is en snel beschadigt. Typisch een boek dat je regelmatig zult oppakken. Chapeau voor de makers.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Ard-Pieter de Man, Pieter Koene, Martijn Ars
How to Survive the Organizational Revolution

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden