Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

The Fifth Discipline

The Art and Practice of the Learning Organization

Paperback Engels 2006 9781905211203
Verkooppositie 4655Hoogste positie: 176
Verwachte levertijd ongeveer 6 werkdagen

Samenvatting

De gangbare methode om complexe problemen op te lossen, is ze op te splitsen in een aantal deelproblemen. Hierdoor zijn ze weliswaar beter te behappen, maar raakt tevens de verbondenheid met het grotere geheel verloren. Die prijs is te hoog voor organisaties die in een steeds complexer wordende omgeving opereren, omdat de kans op verkeerde beslissingen te groot wordt. Systeemdenken biedt hiervoor een oplossing en stelt ons in staat de grote patronen weer te herkennen en effectiever te veranderen. Systeemdenken wordt dan ook aangeduid als de vijfde - en belangrijkste - discipline van lerende organisaties.

De essentie van systeemdenken valt uiteen in twee aspecten: het zien van onderlinge verbanden in plaats van een lineaire opeenvolging van oorzaak en gevolg en het zien van processen van verandering in plaats van momentopnames. Het concept van terugkoppeling staat daarbij centraal en laat zien hoe acties elkaar kunnen versterken of dempen.

Vanuit het systeemdenken geldt dat iedere actie zowel een oorzaak als gevolg is van andere acties. De implicatie hiervan is dat iedereen verantwoordelijk is voor de problemen die binnen een systeem (bijvoorbeeld een organisatie) ontstaan. Een andere implicatie is dat omvangrijke acties door demping soms weinig effect sorteren, maar dat kleine acties door versterking ook enorm invloedrijk kunnen zijn. Daar komt nog bij dat het vaak enige tijd duurt voordat het effect van acties zichtbaar wordt als gevolg van vertragingen. Een nadere analyse van het gedrag van systemen leidt tot de ontdekking dat bepaalde patronen steeds terugkeren. Deze 'archetypen' stellen ons in staat om problemen beter te herkennen en effectiever aan te pakken en aldus lerende organisaties te bouwen.

Specificaties

ISBN13:9781905211203
Taal:Engels
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:446
Druk:4
Verschijningsdatum:6-4-2006
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Lezersrecensies

4.5 van de 5
4 stemmen
2
2
0
0
0

Over Peter Senge

Peter Senge is hoofddocent aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), voorzitter van de Society for Organizational Learning en auteur van 'De Vijfde Discipline'. Hij is een erkend pionier, theoreticus en schrijver op het gebied van managementinnovatie.

Andere boeken door Peter Senge

Inhoudsopgave

Introduction to Revised Edition

Part 1 - How our actions create our reality and how we can change it
Part 2 - The Fifth Discipline: The cornerstone of the learning organization
Part 3 - The core disciplines: building the learning organization
Part 4 - Reflections from practice.
Part 5 - Coda

Appendix 1: The learning disciplines
Appendix 2: System Archetypes
Appendix 3: The U process

Notes
Acknowledgements
Acknowledgements for Revised Edition
Index

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        The Fifth Discipline