Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De poorten van Europa

Een geschiedenis van Oekraïne

Paperback NL 2022 9789021469188
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Oekraïne ligt op het westelijke uiteinde van de Eur-aziatische steppe, daar waar keizerrijken en werelddelen elkaar ontmoeten. De Romeinen, de Vikingen, de Ottomanen, de Habsburgers, de Russen, de Duitsers: zij allen woonden en vochten hier, en lieten hun sporen na in het landschap, de cultuur, de taal. In het gezaghebbende De poorten van Europa schrijft Serhii Plokhy de geschiedenis van het land, van de prehistorie tot de Russische annexatie van de Krim en de invasie van de Donbas.

Door zijn achtergrond – hij doceerde in de Sovjet-Unie en in Oekraïne, in Canada en de Verenigde Staten – is de historicus Plokhy bij uitstek geschikt om de geschiedenis van Oekraïne te schrijven. Hij kent het Sovjetdenken van binnenuit en schuwt de donkere bladzijden van het verleden niet. Hij kijkt naar het Oosten en naar het Westen, en kent de gevoeligheden van Russen en Oost-Europeanen. Het nationalisme en het antisemitisme worden uitgebreid behandeld, net als de wortels van het huidige verzet tegen de grote oosterbuur. Stilistisch is De poorten van Europa bijzonder geslaagd: het is een rijk boek, vol anekdotes die het verleden dichtbij brengen.

Ook als naslagwerk is het boek zeer bruikbaar: de hele geschiedenis van het land wordt behandeld en de vele kaarten geven inzicht in een land waarvan de grenzen veelvuldig opnieuw werden getrokken. Hoe moeilijk het onder de huidige omstandigheden ook is om objectief naar Oekraïne te kijken: wil het land tot Europa gaan behoren, dan zal zijn geschiedenis eerlijk geschreven moeten worden. Niemand is daartoe beter in staat dan Serhii Plokhy.

Specificaties

ISBN13:9789021469188
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:448
Uitgever:Querido
Verschijningsdatum:6-9-2022

Expertrecensies (1)

De poorten van Europa - ‘Verplicht leesvoer‘
Elly Stroo Cloeck | 22 december 2022
De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal, niet in het minst bedrijven. Ik realiseerde me dat ik bijna niets wist over Oekraïne, laat staan over de achtergronden van de oorlog. Een goede reden om het prima boek ‘De poorten van Europa’ van Serhii Plokhy te lezen, over de voornamelijk politieke geschiedenis van Oekraïne van 700 BC tot 2016.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De poorten van Europa