Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Identiteit

Paperback Nederlands 2012 11e druk 9789023473039
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Maatschappelijke veranderingen hebben gezorgd voor een veranderd ik-gevoel. Paul Verhaeghe onderzoekt de effecten van dertig jaar neoliberalisme, vrijemarktwerking, privatisering en de relatie tussen de maakbare samenleving en onze identiteit. Wie wij zijn wordt zoals altijd bepaald door de context waarin wij leven. Die context bepaalt op dit moment: Wie geen succes heeft zal ziek zijn.

De dwang tot succes en geluk blijkt een keerzijde te hebben: het leidt tot verlies aan zelfbesef, tot desoriëntatie en vertwijfeling. De mens is eenzamer dan ooit. De liefde is moeilijk te bereiken en betekenisvol leven is diepgaand problematisch geworden. Vanuit zijn klinische ervaring als psychotherapeut laat Verhaeghe zien hoezeer de veranderde maatschappij doorwerkt in de hedendaagse individuele psychische problemen. Mensen komen met andere psychische klachten bij de psychiater dan voorheen.

Specificaties

ISBN13:9789023473039
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:256
Uitgever:De Bezige Bij
Druk:11
Verschijningsdatum:25-11-2016
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Identiteit - 'Een prachtig boek met een enorme diepgang'
Peter de Roode | 26 juli 2018
Identiteit van Paul Verhaeghe is een prachtig boek met een enorme diepgang. Verhaeghe stelt we niet met onze identiteit geboren worden. Wij worden vooral gevormd door de omgeving. Die omgeving heet het neoliberalisme met daarbinnen de meritocratie.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (1)

nieuws
Een nieuwe invulling van autoriteit
Ger Post 8 september 2015 We hebben geen autoriteiten meer, stelt psycholoog en psychotherapeut Paul Verhaeghe in zijn nieuwe boek Autoriteit. ‘Mensen doen wat de machtige zegt, maar zijn het vertrouwen in hem kwijtgeraakt.’

Over Paul Verhaeghe

Paul Verhaeghe (1955) is klinisch psycholoog, psychoanalyticus en hoogleraar aan de Universiteit Gent. Met Liefde in tijden van eenzaamheid (1998) bereikte hij het grote publiek. Het einde van de psychotherapie (2009), Identiteit (2012) en Autoriteit (2015) werden eveneens grote internationale successen. ‘Om te begrijpen hoe vervreemding werkt, richt Verhaeghe zich niet alleen op de geneeskunde, maar ook op de filosofie, politiek en technologie. Al die verhalen grijpen in elkaar en bepalen mede hoe we in onze samenleving ziek zijn en gezond,’ aldus NRC Handelsblad over het recente Intimiteit. ‘Een sublieme vertelling.’

Andere boeken door Paul Verhaeghe

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Identiteit
2. Ethiek: van zelfrealisatie naar zelfverloochening
3. Jongens en wetenschap: de maakbare mens
4. Het wezen van de mens?

Intermezzo: Maatschappij en stoornis

5. De Enron-maatschappij
6. Identiteit: machteloze maakbaarheid
7. De nieuwe stoornissen: Rank van Yank
8. Het goede leven

Savanha

Dankwoord
Bibliografie
Noten
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Identiteit