Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Giftig gedoe op de werkplek

Van agressief gedrag naar sociale veiligheid

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2023 9789024449859
1
Voormalig Nr. 1Totaal 23 dagen
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verkooppositie 843Hoogste positie: 1
Direct te downloaden

Samenvatting

Het is niet te geloven. Jaarlijks zijn er bijna 2,5 miljoen incidenten met giftig gedoe op de werkplek. Waar gaat het dan om? Wat houdt giftig gedoe in en waar komt het vandaan? Welke patronen zijn erin te onderkennen? Waarom is het thema ineens zo actueel? Maar vooral ook, hoe kunnen we het voorkomen en bestrijden? Wat is het antigif dat kan zorgen voor een sociaal en psychologisch veilig werkklimaat?

Deze vragen worden in dit boek op meeslepende, goed onderbouwde en vooral praktische wijze beantwoord. De auteurs laten zien hoe giftig gedoe op de werkplek ontstaat en in stand wordt gehouden. Zij geven daarnaast tal van praktische tips en tools om giftig gedoe te voorkomen en effectief te bestrijden. 'Giftig gedoe op de werkplek' is een must-read voor iedereen die aan de sociale en psychologische veiligheid binnen teams en organisaties wil werken.

• Het eerste goed onderbouwde overzichtswerk in Nederland over de ontwikkeling van sociale (on)veiligheid op het werk. Behandelt het hele palet aan interne agressie en ongewenst gedrag, niet alleen seksuele intimidatie, maar bijvoorbeeld ook discriminatie en pesten.
• Zeer actuele thematiek die verklaard wordt aan de hand van meer dan twintig spraakmakende cases en tientallen insiderverhalen.
• De auteurs presenteren een nieuwe visie: de focus moet van incidenten met individuele daders en slachtoffers naar herhaalde patronen ingegeven door groepsprocessen en omgevingsfactoren.
• Vol met praktische modellen en tools waarmee je meteen zelf aan de slag kunt gaan.

Specificaties

ISBN13:9789024449859
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:176
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:11-4-2023
ISSN:

Expertrecensies (7)

recensie
Giftig gedoe op de werkplek - ‘Onmisbaar boek’
Karlijn Pijnenburg | 13 december 2023
Het is verfrissend om een boek te lezen over grensoverschrijdend gedrag vanuit een ander perspectief. ‘Giftig gedoe op de werkplek’ gaat terug naar de kern. De auteurs geven veel inzichten in de wereld achter giftig gedrag en hoe je als organisatie, leider en collega kunt werken aan een sociaal veilige cultuur.
Lees verder
recensie
Giftig gedoe op de werkplek - ‘Helpt het onderwerp bespreekbaar te maken’
Christel Deckers | 1 september 2023
Caroline Koetsenruijter is onderzoeker, adviseur en trainer en o.m. auteur van het boek ‘Jij moet je bek houden’. Hans van der Loo is onderzoeker, facilitator en auteur van onder andere ‘Psychologische veiligheid’. Het thema dat hen beide bezighoudt is Veiligheid, een veilig werkklimaat voor alle werkenden. Samen schreven ze ‘Giftig gedoe op de werkplek’.
Lees verder
recensie
Giftig gedoe op de werkplek - Verplicht leesvoer
Roy van den Anker | 18 augustus 2023
Van ontoelaatbaar of grensoverschrijdend gedrag kan iedereen wel voorbeelden noemen. Zijn het niet de ‘grote ’voorbeelden die de publiciteit haalden, dan zijn het vooral heel veel ‘kleine’ voorbeelden die we zelf wel eens hebben ervaren.
Lees verder
recensie
Giftig gedoe op de werkplek - ‘Must read’
Louis Thorig | 9 juni 2023
‘Giftig gedoe op de werkplek’ van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo gaat niet over werkgeluk, maar juist over de schaduwkanten in ons werkzame leven. Dikwijls blijven die onderbelicht. 
Lees verder
recensie
Giftig gedoe op de werkplek - Gids voor succesvol ontgiften
Rogier van der Wal | 25 mei 2023
De schade die giftig gedoe op de werkplek aanricht valt maar deels hard te maken, maar die cijfers zijn op zich al schokkend genoeg. Bijna twee miljoen mensen zijn betrokken bij 2,5 miljoen gevallen – de materiële én immateriële kosten daarvan zijn nauwelijks te bepalen, maar die moeten immens zijn. Hoog tijd dus voor effectief tegengif!
Lees verder
recensie
Giftig gedoe op de werkplek - ‘Koetsenruijter en Van der Loo leggen een stevig fundament’
Rudy Kor | 1 mei 2023
De centrale boodschap van ‘Giftig gedoe op de werkplek’ is dat er bij ongewenst gedrag in organisaties vooral aandacht is voor incidenten met individuele daders en slachtoffers. In de wetenschappelijke literatuur heet het toxisch, of in goed Nederlands ‘giftig gedoe’. Koetsenruijter en Van der Loo pleiten ervoor om sociale onveiligheid op het werk te voorkomen.
Lees verder
recensie
Giftig gedoe op de werkplek -‘Must read voor bedrijven die klaar zijn met gedonder’
Henk Jan Kamsteeg | 25 april 2023
Actueler dan dit worden boeken niet. ‘Giftig gedoe op de werkplek’ van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo is een must read voor bedrijven die klaar zijn met gedonder op de werkvloer – of dit gedonder willen voorkomen.  
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
3 stemmen
3
0
0
0
0

Interviews en artikelen (9)

achtergrond
Zomerlezen - De koffer van Cor Molenaar
Cor Molenaar 1 juli 2024 Cor Molenaar, is auteur en directeur van het adviesbureau eXQuo consultancy. Daarnaast is hij emeritus Hoogleraar E-Marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. En... een veellezer. In dit blog deelt hij zijn aanbevelingen voor boeken die je deze zomer kunt lezen.
podcast
De beste afspraken maak je in vredestijd
Karin de Zwaan 2 mei 2024 Wat houdt giftig gedoe in op de werkplek en waar komt het vandaan? Welke patronen zijn erin te onderkennen? Waarom is dit thema opeens zo actueel? En hoe kunnen we giftig gedoe voorkomen en bestrijden? Deze cruciale vragen worden beantwoord in hét Managementboek van het Jaar 2024: Giftig gedoe op de werkplek. De auteurs zijn te gast in podcast De Boekenpraktijk.
achtergrond
Managementboekengala 2024: ‘Kom, iedereen op het podium’
Hans van der Klis 1 mei 2024 Op het Managementboekengala 2024 is ‘Giftig gedoe op de werkplek’ van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo bekroond als Managementboek van het Jaar 2024. Trouw aan hun verhaal nodigden de winnaars iedereen die had bijgedragen uit op het podium. ‘Ik hoop dat dit boek ertoe bijdraagt dat we de ontkenningsstrategie waar veel mensen zich van bedienen, als een soort tapijtje onder hen uit trekken.’
nieuws
Giftig gedoe op de werkplek, dé winnaar 2024
Karin de Zwaan 18 april 2024 Donderdag 18 april is tijdens het Managementboekengala in de Rode Hoed 'Giftig gedoe op de werkplek' van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2024. Felicitaties aan de winnaars en veel dank aan de jury. Hoera! Hoera! Hoera!
interview
Mijn agenda puilt uit
Hans van der Klis 26 maart 2024 De shortlist voor de verkiezing van het Managementboek van het Jaar 2024 telt vijf boeken: even interessant als divers. Wat opvalt: behalve de kwaliteit hebben ze ook gemeen dat ze buitengewoon actueel zijn. We vroegen de genomineerde auteurs naar hun eerste reactie. ‘Dit boek sluit aan bij de tijdgeest, veel mensen worstelen met deze vraagstukken.’
boekenlijst
Shortlist Managementboek van het Jaar 2024
Managementboek Redactie 5 maart 2024 De jury van het Managementboek van het Jaar 2024 presenteert: De shortlist. Vijf boeken die u gelezen moet hebben, over thema’s waar elke leider, manager of ondernemer echt mee aan de slag moet. Onderstaand vertellen ze - in willekeurige volgorde - waarom ieder boek op de shortlist thuishoort.
interview
Een giftige cultuur maak je met z’n allen
Paul Groothengel 2 juni 2023 De sociale onveiligheid op de Nederlandse werkvloer neemt toe. Er zijn jaarlijks bijna 2,5 miljoen incidenten met ‘giftig gedoe’ op de werkplek. Aldus Caroline Koetsenruijter in ‘Giftig gedoe op de werkplek’, dat ze schreef met consultant Hans van der Loo. Hierin bieden ze praktische tips en tools hoe je giftig gedoe voorkomt. En, als het tóch gebeurt, hoe je dat effectief kunt bestrijden.
achtergrond
Ongewenst gedrag op de werkvloer - Een heikel onderwerp
Paul Groothengel 8 mei 2023 Het staat de laatste jaren meer dan ooit in de belangstelling: ongewenst gedrag op de werkvloer. Alleen al dit voorjaar verschenen er drie managementboeken over dit heikele onderwerp. Met niet alleen persoonlijke verhalen en schokkende percentages, maar ook met preventiemaatregelen, tips, checklists en oplossingen. ‘Het is toch eigenlijk onzin dat ik een boek over dit onderwerp moet maken?’
video
Je werk wordt een levende hel
Karin de Zwaan 18 april 2023 Het is niet te geloven, maar jaarlijks zijn er bijna 2,5 miljoen incidenten met giftig gedoe op de werkplek. Waar gaat het dan om? Wat houdt giftig gedoe in en waar komt het vandaan? Welke patronen zijn erin te onderkennen? Waarom is het thema ineens zo actueel? Ronnie Overgoor bespreekt het met Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo.

Over Caroline Koetsenruijter

Caroline Koetsenruijter (1979) studeerde Rechten in Leiden en Onderhandelen & Mediation in Boston. Na haar studie werkte ze als onderzoeker voor de Universiteit Leiden. Hierna werkte ze als bemiddelaar op de werkvloer bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Vervolgens werd ze onderzoeker bij het Nederlands Mediation Instituut. Caroline was 15 jaar actief als mediator en vanaf 2007 is zij directeur van Instituut KCB. Caroline en haar team trainen bij meer dan 175 unieke opdrachtgevers rondom agressiepreventie, conflicthantering en bemiddeling. 

Andere boeken door Caroline Koetsenruijter

Over Hans van der Loo

Hans van der Loo richt zich op zelfmotivatie en psychologische veiligheid in teams. Hij is onderzoeker, facilitator en auteur van meerdere bestsellers, zoals 'Kus de visie wakker, 'Psychologische veiligheid','Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken' en 'Gitig gedoe op de werkplek'. deze laatste is Managementboek van het jaar 2024.

Andere boeken door Hans van der Loo

Inhoudsopgave

Inleiding 7

Hoofdstuk 1 De werkplek als warzone 21
Hoofdstuk 2 Reis door de jungle van giftig gedoe 45
Hoofdstuk 3 De Destructieve Vijf van giftig gedoe 63
Hoofdstuk 4 De actualiteit van giftig gedoe 93
Hoofdstuk 5 De voedingsbodem van giftig gedoe 119
Hoofdstuk 6 De grillige dynamiek van giftig gedoe 143
Hoofdstuk 7 Verdwaald in een mistig doolhof 177
Hoofdstuk 8 Responsiviteit: inspelen op giftig gedoe 215
Hoofdstuk 9 Safety by design 247

Uitleiding 275
Verwijzingen 279
Literatuur 286

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Giftig gedoe op de werkplek