
Lees verder
Selini Roozen-Vlachos werkt als inspecteur voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zij coördineert het afdelingsoverstijgend team seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze specialiseerde zich in seksueel geweld (in zorgrelaties). Voor de overstap naar de inspectie werkte ze 16 jaar als GZ-psycholoog met plegers van seksueel geweld.
Meer over de auteurs#MeToo heeft een breed maatschappelijk probleem blootgelegd. In diverse sectoren was al aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar over één type afhankelijkheidsrelatie bleef het relatief stil: de relatie tussen patiënt en zorgverlener.
Kiezen voor een baan in de zorg betekent dat je ervoor kiest om mensen te helpen, en dat patiënten je vertrouwen om het beste voor hen te doen. Maar in de ongelijke verhouding tussen zorgverlener en patiënt gaat dit niet altijd goed. Toch wordt seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorgverlening niet vaak in verband gebracht met zorgverleners. Begrijpelijkerwijs levert seksueel grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners ongemak op: de overgrote meerderheid van hen maakt zich hier niet schuldig aan, en slechts een klein deel beïnvloedt het imago van de hele beroepsgroep.
In dit boek lees je verhalen van patiënten, zorgverleners en hun collega’s – over flirterige appjes met een fysiotherapeut, aanranding door een huisarts en verboden relaties. We zoomen in op hoe seksueel grensoverschrijdend gedrag ontstaat. Wat doe je als je gevoelens ontwikkelt voor een patiënt? Waar ligt de grens? Hoe ga je om met vermoedens van grensoverschrijdend gedrag door een collega? En hoe draag je bij aan het voorkomen ervan?
seksueel grensoverschrijdend gedrag zorg zorgrelatie metoo machtsrelatie professionele grenzen preventie afhankelijkheidsrelatie beroepscodes ethiek bewustwording toestemming slachtoffers gezondheidszorg wetgeving reflectie bespreekbaarheid cultuurverandering gevolgen voor patiënten vertrouwensrelatie gelijkwaardigheid ontucht intervisie aanranding vrijwilligheid casuïstiek gevoelens in de zorgrelatie taboe beleid psychologie signalering verantwoordelijkheid zwijgcultuur supervisie rehabilitatie rechtspositie persoonlijke actieplan melding tuchtrecht nazorg inspectie
Heb je jouw boeken niet meer nodig?
Als je jouw studieboeken gekocht hebt bij hanzestudybook.nl, kun je geselecteerde titels moeiteloos terugverkopen aan Noordhoff. Geen vragen, geen gedoe en lekker duurzaam.
Een AI-book is niet een boek dat geschreven is door AI maar een boek dat verrijkt is met AI. Het maakt de inhoud van een boek interactief via WhatsApp, zodat je ermee kunt chatten. Zie het als een razend slimme assistent die het boek perfect begrijpt en er alles uit onthouden heeft. Jij kunt deze assistent alles vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe je iets kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, om een korte samenvatting, of wat de belangrijkste inzichten zijn. AI-books zijn alleen te gebruiken via WhatsApp, je hoeft er geen aparte app voor te installeren.
Meer informatie over AI-books