Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het n-woord

De geschiedenis van een beladen begrip

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2023 9789044653410
Direct te downloaden

Samenvatting

Aan het eind van de achttiende eeuw stelde een woordenboek dat 'negers' beestachtig, ongodsdienstig, onredelijk, ontrouw, schaamteloos, woest en wreed zijn. Stamden zij, ‘gelijk wij’, wel af van de eerste mens? Halverwege de negentiende eeuw meldde een veelgebruikt naslagwerk dat ‘negers’ niet kunnen niezen.

De geschiedenis van het n-woord toont op pijnlijke wijze de witte superioriteitswaan. Die leidde er onder meer toe dat zwarte mensen in 1900 in een Haagse dierentuin werden tentoongesteld. En in 1928 op een Nijverheidsbeurs in Rotterdam.

In onze taal leverde die superioriteitswaan woorden op als négeren (ik néger, jij négert) voor 'hard en onbarmhartig behandelen'. En negerzweet voor 'koffie'.

In woord en beeld brengt taalhistoricus Ewoud Sanders deze beladen geschiedenis in kaart.

In dit boek toont Ewoud Sanders zich van zijn allerbeste kant. Hij brengt ons niet alleen de noodzakelijke feiten, maar ook de nodige nuance. Want taal is niet zwart-wit. Van harte hoop ik dat velen dit boek zullen lezen, omdat ik zeker weet dat het zal bijdragen aan meer onderling begrip. - Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie en geboren en getogen in Suriname

Sanders plaatst het begrip “neger” in historisch perspectief. Een broodnodige studie in deze tijden van polarisatie. - Carl Haarnack, Buku Bibliotheca Surinamica

Specificaties

ISBN13:9789044653410
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:144
Uitgever:Prometheus
Druk:1
Verschijningsdatum:31-5-2023
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Ewoud Sanders

Ewoud Sanders (1958) is historicus en journalist. Hij is bekend van de taalrubriek ‘WoordHoek’ (twintig jaar lang in NRC) en promoveerde op een onderzoek naar jeugdverhalen over jodenbekering. In 2020 verscheen van zijn hand Lachen om Levie. Komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930), en in 2022 Met de paplepel. Beeldvorming over joden in Nederlandstalige jeugdverhalen, 1782-heden. In 2021 ontving hij de Groenman-taalprijs.

Andere boeken door Ewoud Sanders

Inhoudsopgave

Woord vooraf.
Taal is niet zwart-wit - Door Kathleen Ferrier

1  Dan gooien we de Van Dales van het Hilton af
2  Hoe Emanuel ontsnapte
3  Een mens uit Zwartenland
4  De vloek van Noach
5  ‘Negers’ kunnen niet niezen
6  Tentoongesteld in een dierentuin
7  ‘Negerhandel’ heeft nooit bestaan

Verantwoording & meer
Woord van dan

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het n-woord