Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De meetmaatschappij

Waarom we alles meten en wat dat met ons doet

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2021 9789047014829
Voormalig top 100Totaal 42 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Kijkcijfers, bestsellerlijsten, kpi’s, stappen en Cito-scores: wat meten we eigenlijk niet? Een scholier is zo goed als zijn gemiddelde, een werknemer moet smart-doelen halen en teams en organisaties moeten resultaatgericht werken. Vervolgens vergelijken we onze prestaties met die van anderen en stellen we ranglijsten op van de productiefste collega’s, beste hogescholen en sportiefste vrienden.

Berend van der Kolk laat zien wat dit met ons doet, individueel en als maatschappij. We leggen de meetlat alsmaar hoger, de druk om te presteren neemt toe, en ondertussen verliezen we de werkelijke doelen uit het oog. Dus wanneer is meten goed, en in welke gevallen kun je maar beter niet iets meten?

'De meetmaatschappij' gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen en komt onderweg langs ziekenhuizen, meetsociologen, goede doelen, docenten, bankiers en oude filosofen. Het levert een gezonde blik op op onze collectieve meetobsessie.

Specificaties

ISBN13:9789047014829
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:176
Druk:1
Verschijningsdatum:19-11-2021
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (5)

recensie
De meetmaatschappij - ‘Verplichte kost, zeker voor HR functionarissen en managers’
Danny Mullenders | 5 oktober 2022
Berend van der Kolk is erin geslaagd een zeer relevant boek af te leveren. Compact, toegankelijk en direct toepasbaar. Op een opbouwende manier toont hij aan dat meten lang niet altijd leidt tot objectief, ‘juist’ en zuiver weten. ‘De meetmaatschappij’ heeft geen letter te veel, geen opsmuk, een logische opbouw en is bovendien evidence-based met een indrukwekkende lijst wetenschappelijke referenties. 
Lees verder
recensie
De meetmaatschappij - ‘Straalt een sfeer van positiviteit uit’
Peter Streefkerk | 21 juni 2022
Vanuit mijn vak als inkoopadviseur ben ik in het verleden vertrouwd gemaakt met de uitspraak ‘Meten is weten’. Helemaal als we in de begintijd van de professionalisering van ons vak te maken kregen met de opmerking ‘Bewijs maar wat dat inkopen ons oplevert’. 
Lees verder
recensie
De meetmaatschappij - ‘Verplichte kost voor managers’ 
Thomas Cech | 9 mei 2022
‘De meetmaatschappij’ van Berend van der Kolk zet op heldere en toegankelijke wijze uiteen wat de negatieve effecten zijn van de huidige explosie aan meetpraktijken. Een relevant boek in deze tijden van Big Data, Quantified Self-beweging en onze eindeloze behoefte om grip op de wereld te krijgen. 
Lees verder
recensie
De meetmaatschappij - ‘Meetobsessie onder de loep’
Teun van Aken | 2 mei 2022
In ‘De meetmaatschappij’ neemt Berend van der Kolk onze collectieve meetobsessie onder de loep. We meten zo ongeveer alles wat er te meten valt, maar hebben weinig oog voor wat dit betekent voor de druk om te presteren en het effect op onderlinge competitie.  
Lees verder
recensie
De meetmaatschappij -  ‘Uiterst actueel en relevant’
Martin van Staveren | 4 februari 2022
Waarom meten we zoveel in onze samenleving en organisaties? En wat doet dat eigenlijk met ons? Worden we hier beter van, of werkt het soms juist tegen ons? Hoe kunnen we verantwoord omgaan met wat ik de hedendaagse meetreflex noem? Ofwel, meten wat er te meten is? Uiterst actuele vragen, die in 'De meetmaatschappij’ worden verkend én beantwoord.  
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (3)

interview
Meten geeft vaak een illusie van weten
Hans van der Klis 21 februari 2022 In zijn boek De meetmaatschappij trekt wetenschapper Berend van der Kolk ten strijde tegen onze neiging alles in cijfers te willen vangen. Een gevaarlijke ontwikkeling, vindt hij. ‘We doen alsof alles vergelijkbaar is, alles wordt competitie. Maar meten is niet altijd weten.’
podcast
De deur uit met meten is weten
Karin de Zwaan 10 februari 2022 Waarom meten we zoveel en wat doet dit met ons, zowel individueel als als totale samenleving? En hoe kan het anders? Podcasthost Willem van Leeuwen gaat in gesprek met Berend van der Kolk over zijn boek De meetmaatschappij. 
preview
De Meetmaatschappij - Waarom we alles meten en wat dat met ons doet
Berend van der Kolk 15 december 2021 Dashboards, KPI’s, kwaliteitsmetingen, klantscores en werknemerstevredenheid: organisaties in de 21e eeuw meten er heel wat af! Maar waarom doen we dat, vraagt Berend van der Kolk zich af in De Meetmaatschappij. En zitten er ook schadelijke kanten aan onze obsessie met metingen en cijfers?

Over Berend van der Kolk

Dr. Berend van der Kolk is universitair hoofddocent aan de School of Business and Economics van de VU Amsterdam. Hij werd in 2020 door het Britse Thinkers50 betiteld als opkomende managementdenker. Eerder doceerde hij aan de IE Business School in Madrid, de London School of Economics en de Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzoekt wat het meten van prestaties met ons doet en publiceert daarover in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Stukken van hem verschenen ook bij Follow The Money, Holland Management Review en The Guardian.

Andere boeken door Berend van der Kolk

Inhoudsopgave

Voorwoord 7
Introductie 11

1 De meetexplosie 26
2 Motiverende meetsystemen 37
3 Meten is macht 53
4 Indicatorisme 71
5 Psychologische bijwerkingen 86
6 Maatschappelijke bijwerkingen 102
7 Tips voor een gezonde meethouding 118

Nawoord 137
Dankwoord 139
Referenties 141
Eindnoten 153

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De meetmaatschappij