Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Toekomstbedrijven

Hoe steward-ownership ons bevrijdt van de macht van de aandeelhouder

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2023 9789047017271
10
Voormalig top 10Totaal 30 dagen
Voormalig top 100Totaal 42 dagen
Verkooppositie 3675Hoogste positie: 4
Direct te downloaden
6,99
6,99

Samenvatting

Een idealistische startup die voor de hoofdprijs verkocht wordt, maar zijn missie totaal uit het oog verliest. Een bevlogen ceo die wil verduurzamen, maar wordt afgestraft door beleggers. Langetermijndenken lijkt in het bedrijfsleven ver te zoeken, met grote gevolgen voor volgende generaties. Dit roept de vraag op: wie staat er in een bedrijf eigenlijk aan het roer? Bij de meeste bedrijven liggen zowel eigendom als zeggenschap bij aandeelhouders, waardoor snelle winstmaximalisatie vaak de prioriteit heeft.

Bij steward-owned bedrijven staan niet aandeelhouders, maar stewards aan het roer. Stewards zijn zorgdragers: ze zorgen ervoor dat het bedrijf op de lange termijn beter presteert én zijn missie kan waarmaken. En dat werkt: succesvolle bedrijven als Rolex, Carlsberg, tbi en Bosch zijn in handen van stewards.

'Toekomstbedrijven' neemt je mee in de absurditeit van het aandeelhoudersmodel en plofbedrijven, én presenteert de helden van de toekomst: stewards.

Specificaties

ISBN13:9789047017271
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:157
Druk:1
Verschijningsdatum:2-11-2023
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Toekomstbedrijven - ‘Mooie stap richting een betere rol voor bedrijven’
Nan van Grootel | 4 december 2023
Het prettige aan ‘Toekomstbedrijven’ is dat het niet begint met het uitkauwen van ‘de oplossing’, maar juist inzoomt op ‘het probleem’. Eigenaarschap is een groot goed maar niet het grootste. Kijk naar Twitter. Elon Musk werd eigenaar en was in staat duizenden mensen te ontslaan en de koers om te gooien. Een bedrijf zou eigen bestaansrecht moeten hebben, onafhankelijk van wie de eigenaar is. 
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
2 stemmen
2
0
0
0
0

Interviews en artikelen (2)

interview
Ontneem de aandeelhouder het stemrecht
Jeroen Ansink 31 januari 2024 Maatschappelijk verantwoord ondernemen en winstmaximalisatie gaan zelden samen. Vandaar dat missiegedreven bedrijven pas echt af zijn als ze geleid worden door stewards. In ‘Toekomstbedrijven’ schrijven Gijsbert Koren en Nina de Korte waarom dat zo is en hoe dat werkt. We spraken Gijsbert Koren over het boek: ‘Wie heeft ons aangepraat dat groei exponentieel moet?’
preview
Toekomstbedrijven - Hoe steward-ownership ons bevrijdt 
Gijsbert Koren 27 november 2023 Kunnen bedrijven de wereld redden? Terwijl de meeste ondernemers een bedrijf starten om een verschil te maken in de wereld, zien we om ons heen telkens weer gebeuren dat veel bedrijven aandeelhouderswaarde boven alles stellen. Hoe komt dat en zou het ook anders kunnen?

Over Gijsbert Koren

Gijsbert Koren is een creatieve ondernemer en houdt van pionieren. Zijn missie is om samen verrassende en betekenisvolle oplossingen voor de uitdagingen van onze tijd te realiseren. Vanaf 2010 was Gijsbert actief in de voorhoede van crowdfunding in Nederland en België. Hij was mede-oprichter van crowdfunding platform CrowdAboutNow en samen met Simon Douw en het team van Douw&Koren maakte hij honderden crowdfunding campagnes voor duurzame koplopers als Studio Roosegaarde, Seepje en Fairphone. In 2018 kwam Gijsbert in aanraking met steward-ownership. Een impact investeerder wees hem op de mogelijkheden om met steward-ownership de missie bij een onderneming voor altijd centraal te stellen door investeerders geen stemrecht te geven en duidelijke afspraken te maken over winstrecht. Steward-owned bedrijven kunnen daardoor opereren alsof ze ‘van zichzelf’ zijn. Het neemt daarmee de angel uit het aandeelhouderskapitalisme. Toen Gijsbert de potentie van steward-ownership zag, kon hij niet meer wegkijken: een nieuwe missie had hem gevonden. Vanuit stichting We Are Stewards werkt Gijsbert met een team aan het op de kaart zetten van steward-ownership in Nederland. Ondernemers, investeerders en adviseurs die met steward-ownership aan de slag willen vinden via We Are Stewards de tools om dat te doen. Daarnaast ondersteunt het team van We Are Stewards ondernemingen bij de verkenning en transitie naar steward-ownership. Patagonia, TBI, Bosch en de Efteling zijn allemaal steward-owned.

Andere boeken door Gijsbert Koren

Over Nina de Korte

Nina de Korte (1990) werkte als marketingadviseur bij energiestartups en is gastdocent Social Entrepreneurship. Samen met het team van We Are Stewards adviseert ze ondernemers die een transitie willen maken naar steward-ownership.

Andere boeken door Nina de Korte

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Toekomstbedrijven