Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Waarom de Fransen zo Frans zijn

Gebonden Nederlands 2004 9789055943326
Voormalig top 100Totaal 187 dagen
Dit product is niet leverbaar

Samenvatting

De Fransen staan te boek als chauvinistisch, arrogant en conservatief - om maar enkele van de ondeugden te noemen die de wereld dit raadselachtige volk toedicht. Dat beeld klopt van geen kant, stelde het Canadese journalistenpaar Jean-Benoît Nadeau en Julie Barlow vast na een verblijf van drie jaar in Frankrijk.

Op zoek naar de ware aard van de Fransen, ontdekten zij tot hun eigen verrassing een volk van louter gastvrije, dynamische en modern denkende mensen. Dat de Fransen graag staken, weinig van fastfood moeten hebben en altijd handen schudden blijft zeker waar. Maar wie door dergelijke clichés heen kijkt, ziet een hoog ontwikkeld land met grote sociale, economische en politieke verdiensten.

Waarom uitgerekend de Fransen de beste keuken ter wereld ontwikkelden en waarom juist zij de grandeur uitvonden is eigenlijk heel verklaarbaar: ze werden er door hun eigen geschiedenis toe gedwongen. Zoals de geschiedenis hen ook verplicht er elitaire scholen op na te houden en een leger van zes miljoen ambtenaren. Feodaal, maar ook ruimdenkend - ziedaar de hedendaagse Fransman. Europa doet er verstandig aan hem serieus te nemen, is de boodschap van Nadeau en Barlow. Een onmisbaar boek voor francofielen en professionele Frankrijkgangers.

"Een must voor iedereen die Frankrijk beter wil begrijpen.Of het nu is als ondernemer, manager, als politicus of gewoon als vakantieganger.", Management Team.

Specificaties

ISBN13:9789055943326
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:352
Uitgever:Scriptum
Druk:0
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (1)

recensie
Waarom de Fransen zo Frans zijn
Carla Verwijs | 23 maart 2006
Waarom lukt het Fransen niet om zelfmoord te plegen? Omdat ze het pistool boven het hoofd houden. Dit grapje tekent het beeld dat de meeste Nederlanders van Fransen hebben: ze zijn arrogant. De auteurs van 'Waarom de Fransen zo Frans zijn' proberen verder te kijken dan dit beeld; ze willen de Fransen begrijpen. In een caleidoscoop aan onderwerpen belichten ze de Franse mentaliteit, de structuren van het land en Frankrijk binnen Europa.
Lees verder

Lezersrecensies

3.5 van de 5
10 stemmen
1
3
6
0
0

Over Jean-Benoît Nadeau

De Canadese journalist Jean-Benoit Nadeau heeft de laatse tien jaar uitgebreid onderzoek gedaan naar de twee officiele talen van zijn vaderland. Jean-Benoit Nadeau werd in 1964 in Sherbrooke, Quebec, geboren. Hij heeft politicologie en geschiedenis gestudeerd aan de McGill Universiteit. Sinds 1987 werkt hij als journalist. Hij heeft geschreven voor L'actualite', 'Saturday Night Magazine', 'National Post Business' en 'Quebec Science'. Zijn journalistieke werk is zeven keer bekroond en in 1998 kreeg hij een beurs van het Institute for Current Workd Affaris in New Hampshire om te onderzoeken waarom de Fransen zich verzetten tegen de globalisering. In 2001 heeft hij een humoristisch reisverslag gepubliceerd, 'Les francais aussi ont un accent' (Payot, Parijs). Hij heeft reizen gemaakt doro Mexico, Engeland, Nieuw Zeeland en Algerije.

Andere boeken door Jean-Benoît Nadeau

Inhoudsopgave

Deel I. Mentaliteit
1. Van oerbewoner tot Fransman
2. De Fransen en hun grond
3. De private ruimte
4. Grandeur is beter
5. De kunst der welsprekendheid
6. Doorgaan tot het bittere einde
7. De Tweede Wereldoorlog, de oorlog die voortleeft
8. Algerije, de niet-erkende oorlog

Deel II. Structuur
9. De neiging tot absolutisme
10. De staat: één voor allen, allen voor één
11. Honden, steden en lokaal bestuur
12. Sterke taal
13. Elitair onderwijs
14. De énarchie
15. In naam der wet
16. Het gemeenschapsleven: onzichtbare helpende handen
17. De choreografie van het protest
18. Herverdeling van de rijkdom
19. Economische interventie, de staat grijpt in

Deel III. Veranderingen
20. De wereld volgens Frankrijk
21. Frankrijk als smeltkroes
22. Nieuwe controlemiddelen
23. De betekenis van Europa

Nawoord
Aanhangsel. De wisselende regimes in Frankrijk

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Waarom de Fransen zo Frans zijn