Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Dat mag je óók (al niet meer) zeggen

Welke woorden kunnen? En welke juist niet?

Paperback Nederlands 2022 9789082885910
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Allochtoon, negerzoen, slaaf, homofiel – soms zijn er woorden waar we opeens niet zo blij meer mee zijn. Ze wringen en schuren omdat ze beledigend zijn of bepaalde groepen mensen een ongewenst etiket geven. Sommige woorden zijn zó beladen dat ze zelfs niet meer uitgesproken of geschreven worden, zoals het n-woord. Voor zulke woorden zoeken we alternatieven – en daardoor verandert de taal.

Tegelijkertijd verandert ook hoe we over onszelf denken en praten. De tijd dat we de mensheid zonder meer verdeelden in mannen en vrouwen is definitief voorbij. Naast hij en zij kunnen we nu ook kiezen voor het genderneutrale die en hen. En ook de tijd dat we mannen belangrijker vonden dan vrouwen ligt achter ons – en ook dat heeft gevolgen voor ons taalgebruik. Noem je een vrouw die de baas is nou directrice of directeur?

In 'Dat mag je óók (al niet meer) zeggen' inventariseert taalkundige Vivien Waszink wat er allemaal gebeurt op hetgebied van schurende taal, genderinclusief woordgebruik en het weergeven van diversiteit. Welke gevoeligheden zijn er, en hoe gaan we daarmee om? Kun je de samenleving sturen door de taal te veranderen?

Specificaties

ISBN13:9789082885910
Trefwoorden:taal, taalgebruik
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:136
Druk:1
Verschijningsdatum:2-6-2022
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Vivien Waszink

Vivien Waszink is taalkundige en studeerde ooit af op de betekenis van het woord leuk. Vivien werkt op het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) mee aan het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW), doet onderzoek naar woordvorming en vertelt en schrijft graag over nieuwe woorden, hiphoptaal en jongerentaal. Vivien organiseerde vijf jaar lang de verkiezing Weg met dat woord!, schreef Woord! De taal van nederhop, Klerenwoorden en modetaal (2018) en is co-auteur van de boeken Waar komt pindakaas vandaan? (2013), Waar komt hagelslag vandaan? (2015) en Waar komt suikerspin vandaan? (2017).

Andere boeken door Vivien Waszink

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Dat mag je óók (al niet meer) zeggen