Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Mijn ego heeft altijd gelijk

Van zelfbedrog naar zelfkennis

E-book Epub Nederlands 2023 9789402318210
Verkooppositie 4899Hoogste positie: 130
Direct te downloaden

Samenvatting

Hoe en waarom misleiden we onszelf? Met 'Mijn ego heeft altijd gelijk' krijgt de lezer meer inzicht in zelfbedrog en zelfkennis, wetenschappelijk onderbouwd en met leuke, aansprekende voorbeelden.

De ego’s van mensen kunnen in veel dagelijkse situaties hinderlijk zijn, voor anderen of voor henzelf. Mensen kunnen worstelen met onzekerheid over hun kwaliteiten of juist worden belemmerd in hun ontwikkeling door een overdosis aan zelfvertrouwen; ze willen anderen behagen om goed genoeg te zijn, of anderen aftroeven om de beste te zijn; ze zijn 'niet trouw' aan zichzelf, omdat ze zich te veel richten naar de wensen of verwachtingen van anderen, of trekken zich juist van niemand wat aan omdat ze 'nu eenmaal zo zijn'; ze vragen zich vertwijfeld af of ze wel leuk, aardig, mooi of slim genoeg zijn, maar als een ander kritiek op hen heeft worden ze boos. Voor al deze mensen en degenen die met hen te maken hebben, is dit boek een eyeopener en een nuttige leidraad.

Op basis van wetenschappelijk onderzoek en haar soms grappige, soms ontroerende observaties als coach en trainer, ontmantelt Roos Vonk een voor een onze illusies over onszelf. Ze doet dat met voorbeelden uit de praktijk, ook uit haar eigen leven – soms confronterend, soms troostrijk, vaak met humor om de onbeholpenheid van mensen en van zichzelf – en met keiharde onderzoeksresultaten. Net als je denkt dat het onmogelijk is om aan je eigen ego te ontsnappen, biedt ze ook uitwegen en een inspirerende schets van hoe je realistisch en nieuwsgierig naar je eigen sterke en zwakke kanten kunt kijken én een betere versie van jezelf kunt worden.

Specificaties

ISBN13:9789402318210
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:none
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:320
Uitgever:Meulenhoff
Druk:1
Verschijningsdatum:12-9-2023
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (3)

recensie
Mijn ego heeft altijd gelijk - ‘Boeiend betoog in een prima boek’
Elly Stroo Cloeck | 18 april 2024
Roos Vonk laat ons in ‘Mijn ego heeft altijd gelijk’ zien hoe het komt dat we onszelf, elkaar en de wereld niet écht zien, maar een beeld hebben dat beïnvloed wordt door ons ego. Dat beïnvloeden gebeurt in ons onbewuste, we merken er vaak niets van. Roze bril. Zelfbedrog. Zijn we dan machteloos? Nee, je kunt er wel iets tegen doen: met zelfacceptatie en zelfcompassie. Zo kom je tot zelfkennis. En red je de planeet …
Lees verder
recensie
Mijn ego heeft altijd gelijk - ‘Ontnuchterend en leerzaam’
Liesbeth Tettero | 17 november 2023
Jij bent toch zeker een rationeel denkend mens, met inzicht in je eigen drijfveren? Jouw ego is toch helemaal niet zo belangrijk? Nou, vergeet het maar… Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie, rekent in ‘Mijn ego heeft altijd gelijk’ genadeloos af met dit soort ideeën. Een ontnuchterend en leerzaam boek voor wie zichzelf, anderen en zelfs de hele mensheid wil begrijpen. 
Lees verder
recensie
Mijn ego heeft altijd gelijk - ‘Inzicht in de streken die het ego ons levert’
Rudy Kor | 10 november 2023
In ‘Mijn ego heeft altijd gelijk’ worden meer dan 100 psychologische theorieën lichtvoetig en goed onderbouwd beschreven. Na lezing word je wel bescheiden. Zo overschatten we volgens Roos Vonk onze autonomie. We zijn gevoelig voor prikkels die onze beslissingen onbewust beïnvloeden. En we kennen onszelf minder goed dan we denken. Daardoor hebben we zelden in de gaten welke streken het ego ons levert. 
Lees verder

Lezersrecensies

4.5 van de 5
4 stemmen
2
2
0
0
0

Over Roos Vonk

Roos Vonk is een hoogleraar met een extreem laag 'ivoren toren'-gehalte. Ze weet als geen ander de meest recente inzichten uit de psychologie toe te passen op de dagelijkse aspecten van de werkvloer en het gewone leven. Daarmee vertaalt ze kwalitatief hoogwaardige kennis naar praktische tips en adviezen voor het dagelijks leven. Als hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen doet ze onderzoek naar zelfkennis, sociale interactie, beïnvloeding en gedragsverandering. Ze is daarnaast een veelgevraagd spreker voor o.a. managers en HR-mensen. Tevens geeft ze geregeld masterclasses aan coaches, counselors en mediators die up-to-date kennis uit de psychologie willen vergaren en toepassen in hun werk.  Zowel in haar schrijven als in haar lezingen gebruikt ze veel voorbeelden uit het dagelijks leven en van de werkvloer, zodat het publiek zichzelf gemakkelijk herkent. Als het gaat om menselijke tekortkomingen, aarzelt ze ook niet om zichzelf en haar eigen leven als voorbeeld te gebruiken, hetgeen anderen stimuleert hetzelfde te doen en hun eigen menselijke gebreken te erkennen. Haar voormalige hoofdredacteur bij Intermediair merkte op dat ze 'mensen hun illusies afneemt, maar dat doet ze met compassie en een knipoog'. Ze wordt gewaardeerd om haar inspirerende, levendige stijl, haar persoonlijke benadering en de toepasbaarheid van haar inzichten.

Andere boeken door Roos Vonk

Inhoudsopgave

Inleiding 9

Blinde vlekken 19
Roze bril 65
Kleine ego’s, grote ego’s 107
Het strategische zelf 159
Bevrijd je van je ego 201
De narcistische samenleving 247

Nawoord 277
Bronnenlijst 279
Begrippenlijst 303
Website bij dit boek (QR-code) 319

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Mijn ego heeft altijd gelijk