Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Onvrijwillig - Lessen uit gedwongen vertrek van bestuurders

Paperback Nederlands 2020 9789490463748
Verkooppositie 1171Hoogste positie: 148
Verwachte levertijd ongeveer 3 werkdagen

Samenvatting

'Ik ben een half jaar van de kaart geweest. Mensen zeggen tegen me: volgens mij ben je nu pas weer de oude ... Het is inmiddels zes jaar geleden dat ik vertrok.'

Het komt met grote regelmaat voor dat een bestuurder van een organisatie gedwongen wordt te vertrekken. Dat is een ingrijpende gebeurtenis. Altijd. In de eerste plaats voor de bestuurders zelf (en hun naasten). Maar ook voor allerlei andere betrokkenen in en buiten de organisatie. En zeker ook voor de interne toezichthouders die verantwoordelijk zijn voor dat vertrek. Meestal gaat er een moeizaam, intensief en soms ook langdurig proces aan vooraf.

Toezichthouders worstelen nogal eens met de vraag of de zittende bestuurder nog past bij de opdracht van de organisatie. ‘Vinden we dat het goed gaat? Moet er worden ingegrepen en moet de bestuurder vertrekken? Zo ja, wanneer? En hoe dan?’ Op deze en vele andere vragen gaat dit boek in.

De auteurs hebben 70 gesprekken gevoerd met zowel bestuurders als toezichthouders die met een vraagstuk van gedwongen vertrek werden geconfronteerd. Allen waren werkzaam voor not forprofitorganisaties.

Dit boek doet verslag van hun bevindingen. Het bevat een groot aantal lessen voor zowel bestuurders als toezichthouders. Ook voor degenen die werkzaam zijn in het bedrijfsleven. It takes two to tango, concluderen de auteurs. Maar daarvoor moeten beide partijen wel goed kunnen dansen. En die dans begint al voor de eerste stap.

Specificaties

ISBN13:9789490463748
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:166
Uitgever:Mediawerf
Druk:1
Verschijningsdatum:10-4-2020
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (3)

recensie
Onvrijwillig - Actuele lessen rond vertrekkende bestuurders
Rob Govers | 9 juni 2022
Regelmatig lees je het in het nieuws: ‘bestuurder wordt gedwongen tot vertrek’. Het boek ‘Onvrijwillig’, ‘Lessen uit een gedwongen vertrek van bestuurders’, leest als een Griekse tragedie. De dynamiek in de boardroom kent verliezers en soms winnaars. Een belangrijke les is dat ‘good governance’ voor zowel de Raad van Bestuur als de Raad van Toezicht de bereidheid vergt om samen te werken, immers ‘it takes two to tango’.
Lees verder
recensie
Onvrijwillig - 'In een relatie moet je investeren'
Christel Deckers | 25 mei 2020
Wie heeft het uitgemaakt? Voor de verwerking van een verbroken relatie is het van belang ‘wie de relatie heeft beëindigd'. Immers het voelt altijd beter de eer aan jezelf te houden dan dat een ander de relatie verbreekt.
Lees verder
recensie
Onvrijwillig - 'Een rijk boek voor zowel bestuurders als toezichthouders'
Liesbeth Tettero | 8 mei 2020
Een bestuurder die weg moet, dat betekent bijna per definitie: gedoe. Gerommel in organisaties, onmin tussen bestuurder en Raad van Toezicht, imagoschade voor de oud-bestuurder... daar zit niemand op te wachten natuurlijk.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Interviews en artikelen (2)

interview
Pieter Wijnsma: ‘Wees niet naïef en luister goed naar je twijfels’
Bas Hakker 6 mei 2020 In Onvrijwillig - Lessen uit gedwongen vertrek van bestuurders onderzoeken drie auteurs welke lessen er te trekken zijn uit het voortijdige vertrek van bestuurders. We spreken een van de auteurs: Pieter Wijnsma. Zijn dwingende advies: ‘Bezint eer ge begint en dat geldt voor bestuurders én leden van de raad van toezicht. Je moet echt vooraf eerlijk analyseren of je deze klus wel aan kan.’
preview
Onvrijwillig - Lessen uit gedwongen vertrek van bestuurders
Pieter Wijnsma 23 april 2020 Onvrijwillig bevat een groot aantal lessen voor zowel bestuurders als toezichthouders. Ook voor degenen die werkzaam zijn in het bedrijfsleven. Een preview.

Over Pieter Wijnsma

Pieter Wijnsma is verbonden aan Governance Support. Zij ondersteunen bestuurders en toezichthouders bij governance vraagstukken door middel van advisering, begeleiding, coaching en scholing.

Andere boeken door Pieter Wijnsma

Over Hildegard Pelzer

Hildegard Pelzer is verbonden aan Governance Support. Zij ondersteunen bestuurders en toezichthouders bij governance vraagstukken door middel van advisering, begeleiding, coaching en scholing.

Andere boeken door Hildegard Pelzer

Over Monika Milz

Monika Milz is verbonden aan Governance Support. Zij ondersteunen bestuurders en toezichthouders bij governance vraagstukken door middel van advisering, begeleiding, coaching en scholing.

Andere boeken door Monika Milz

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Onvrijwillig - Lessen uit gedwongen vertrek van bestuurders