Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , , e.a.

Gedragsverandering vanuit kwetsbaarheid

Het veranderverhaal van de jongeren van YETS

Gebonden Nederlands 2021 9789490463854
10
Voormalig top 10Totaal 2 dagen
Voormalig top 100Totaal 174 dagen
Verkooppositie 720Hoogste positie: 10
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

'Wat mij enorm heeft geholpen is dat ik niet één dag naar Amerika ben geweest maar twee jaar. Dat ik een coach annex vaderfiguur had die er onvoorwaardelijk was, die van ons basketbalteam een familie maakte, ons normen en waarden en discipline bijbracht, en die ons vrijwilligerswerk liet doen voor bijvoorbeeld ouderen en in kinderziekenhuizen.' - Peter Ottens

Geïnspireerd door zijn ervaringen in Amerika richtte Peter Ottens Youth Empowerment Through Sports (YETS) op. Deze stichting helpt kwetsbare jongeren in hun vorming zodat ze een volwaardige rol in de maatschappij kunnen vervullen. YETS biedt jongeren een nieuwe en veilige omgeving, waarin samen gebasketbald wordt, samen wordt gegeten en samen huiswerk wordt gemaakt. Het is een omgeving waarin jongeren onvoorwaardelijk worden geaccepteerd en zij hun kwetsbaarheid mogen laten zien. Zo brengt YETS échte verandering bij jongeren teweeg.

Met dank aan de openheid van de jongeren en hun coaches die hun verhalen wilden delen, verdiept 'Gedragsverandering vanuit kwetsbaarheid' op de aanpak van YETS. Wat maakt dat deze aanpak werkt? Hoe worden jongeren succesvol naar ander gedrag begeleid? Om deze vragen te kunnen beantwoorden, hebben adviseurs van TEN HAVE Change Management vanuit een veranderkundig en sociaalpsychologisch perspectief naar de aanpak gekeken.

Ook bij organisatieveranderingen is het essentieel om medewerkers aan te zetten tot nieuw of ander gedrag. De verhalen van de jongeren van YETS bieden leidinggevenden en managers een aantal belangrijke lessen én inzichten over leiderschap en gedragsverandering in organisaties.
Gedragsverandering vanuit kwetsbaarheid legt de verbinding tussen het veranderverhaal van jongeren, de sociale psychologie en (gedrags)verandering in organisaties. Vier topcoaches uit de sport voegen daar elk hun eigen visie aan toe.

'Het spreekt me aan dat het YETS-programma zich nadrukkelijk richt op het bijbrengen van normen en waarden, op het aanbieden van structuur en discipline. Op het basketbalveld, in hoe je het op school doet, in hoe je bijdraagt aan de maatschappij.' - Louis van Gaal

Specificaties

ISBN13:9789490463854
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:116
Uitgever:Mediawerf
Druk:1
Verschijningsdatum:9-6-2021
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

preview
Gedragsverandering vanuit kwetsbaarheid - Het veranderverhaal van de jongeren van YETS
Sjoerd Segijn 18 juni 2021 In het boek Gedragsverandering vanuit kwetsbaarheid worden lessen getrokken uit de succesvolle aanpak van de YETS Foundation. De basis wordt gevormd door de ervaringen van de jongeren en coaches bij YETS. We zien zes dominante thema's in de aanpak. Deze zijn vertaald naar 8 lessen over gedragsverandering en leiderschap in organisaties. In deze preview lichten de auteurs één van deze lessen toe.

Over Sjoerd Segijn

Sjoerd Segijn is organisatieadviseur. Hij behaalde zijn master Urban & Regional Planning (publiek private samenwerkingen bij stedelijke transformatie) aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds 2014 werkzaam bij TEN HAVE Change Management. Naast zijn werk als adviseur deed hij onder meer onderzoek voor het boek Reconsidering Change Management – Applying Evidence-Based Insights in Change Management Practice. Ook is hij co-auteur van het boek VeranderCanvas – systematisch van idee naar aanpak en schreef hij artikelen over zelforganisatie en evidence-based change management.

Andere boeken door Sjoerd Segijn

Over Judith Stuijt

Judith Stuijt is organisatieadviseur. Zij behaalde haar master Social, Health and Organisational Psychology aan de Universiteit van Utrecht en is sinds 2019 werkzaam bij TEN HAVE Change Management. Judith adviseert organisaties over strategie-, verander-, organisatie-inrichtings-, en gedragsvraagstukken.

Andere boeken door Judith Stuijt

Over Stefan Smit

Stefan Smit is sinds 2008 organisatieadviseur bij TEN HAVE Change Management. Na afronding van zijn studie Technisch Bedrijfskundige aan de TU Eindhoven heeft hij in het verleden in diverse (internationale) organisaties gewerkt. Hij heeft bijgedragen aan onderzoek over cultuur en gedrag in organisaties, heeft hierover gepubliceerd en doceert of heeft bijdragen geleverd aan opleidingen over verandermanagement, cultuur en gedrag aan de VU en de UVA.

Andere boeken door Stefan Smit

Over Wouter ten Have

Prof. Dr. Wouter ten Have is organisatieadviseur en hoogleraar Organisatieverandering aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij kerndocent Change Management bij de MBA Healthcare Amsterdam Business School (Universiteit van Amsterdam). Sinds 2004 is hij Managing partner van TEN HAVE Change Management. Wouter is als toezichthouder lid van de RvT van Cito, en lid van de RvT van KwadrantGroep.

Andere boeken door Wouter ten Have

Over Vittorio Busato

Vittorio Busato is psycholoog en publicist en heeft al vele artikelen en boeken op zijn naam staan. Hij schrijft vooral over psychologische onderwerpen en over personeels- en verandermanagement.

Andere boeken door Vittorio Busato

Inhoudsopgave

Voorwoord 6

1. De droom van Peter Ottens 13
Wat doet YETS? En voor wie? 20
'Een kind moet gewoon kind kunnen zijn' - Alysson Annan 22

2. YETS door de ogen van de jongeren 27
2.1 Familiegevoel 29
2.2 Een veilige setting 33
2.3 Zelfwaardering en zelfvertrouwen 37
2.4 Discipline 39
2.5 Respect 43
2.6 Perspectief bieden 44
'Iedereen heeft een talent, maar welk?' - Louis van Gaal 48

3. Een sociaal psychologisch en veranderkundig perspectief op YETS 53
'Geef aandacht, wees duidelijk en toon respect' - Thom Harinck 64

4. Lessen voor gedragsverandering in organisaties 69
'Winnen van jezelf' - Martin Šimek 82

5. Tips en inspiratie om verder te lezen 87

6. Eerst liefde, dan de regels - Peter Ottens 105
Met dank aan alle jongeren en coaches van YETS voor hun medewerking 112

Over de auteurs 114

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Gedragsverandering vanuit kwetsbaarheid