Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Het boek waarom

De nieuwe wetenschap van oorzaak en gevolg

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2019 9789492493569
Direct te downloaden

Samenvatting

Het duurde veel te lang voordat wetenschappers durfden te bevestigen dat roken longkanker veroorzaakt, en ook over de oorzaak van klimaatverandering durfden ze zich lange tijd niet uit te spreken. Waar dat door kwam? Doordat de (bijna heilige) mantra 'correlatie is geen causatie' gedurende een groot deel van de 20e eeuw de wetenschap in zijn greep hield. Het gevolg: wetenschappers durfden oorzaak en gevolg niet vast te stellen.

Volgens Judea Pearl (legendarische AI-wetenschapper en grondlegger van de Bayesiaanse netwerken) heeft de wetenschap hiermee een cruciale denkfout gemaakt. Tijdens zijn werk op het gebied van kunstmatige intelligentie ontwikkelde Pearl een methode voor omgaan met onzekerheid. Het bleek het startpunt van een causale revolutie in de wetenschap (en het einde van de mantra 'correlatie is geen causatie').

In 'Het boek waarom' doet Pearl met wetenschapsjournalist Dana Mackenzie voor het eerst uit de doeken hoe zijn methode voor causale redenatie werkt. Deze stelt ons eindelijk in staat om de wereld om ons heen te onderzoeken in termen van oorzaak en gevolg (‘waarom?’) én om te begrijpen wat onze mogelijkheden zijn (‘wat als?’).

Dit revolutionaire boek biedt niet alleen de sleutel tot de volgende generatie van kunstmatige intelligentie (want alleen als ze oorzaak en gevolg kunnen begrijpen worden ze écht intelligent), het plaatst ook ons menselijk denken in een nieuw perspectief.

Specificaties

ISBN13:9789492493569
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:320
Druk:1
Verschijningsdatum:29-4-2019
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Het boek waarom - 'Houdt je brein scherp'
Freija van Duijne | 19 mei 2020
Het is een simpele maar zeer menselijke vraag. Waarom eigenlijk? Een vraag die kinderen tot vervelens toe kunnen stellen. Het vraagt om een uitleg over oorzaak en gevolg.
Lees verder
recensie
Het boek Waarom - 'Uitdagend en uiterst relevant'
Elly Stroo Cloeck | 22 mei 2019
AlphaGo is een computerprogramma dat de beste Go-spelers ter wereld heeft verslagen. Hoe doet het dat? Geen idee. Zelfs de programmeurs van AlphaGo hebben geen idee waarom het zo goed speelt.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
1 stem
0
1
0
0
0

Over Judea Pearl

Judea Pearl is een wereldberoemde computerwetenschapper en filosoof, bekend door zijn grensverleggende werk binnen de kunstmatige intelligentie en het ontwikkelen van Bayesiaanse netwerken (voor de liefhebber). In 2011 won hij de Turing Award, de grootste en belangrijkste prijs in de informatica, daarnaast heeft zijn werk vele andere prijzen gewonnen. Hij is voorzitter van de Daniel Pearl Foundation.

Andere boeken door Judea Pearl

Over Dana Mackenzie

Dana Mackenzie is wiskundige slash schrijver en schrijft voor onder andere Science, Discover en New Scientist.

Andere boeken door Dana Mackenzie

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het boek waarom