Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Achtergrond

Juryrapport Managementboek van het Jaar 2022 - De inclusiemarathon

Op 21 april 2022 vond er eindelijk weer een managementboekengala plaats. De uitreiking van de twee eerdere edities vond in de coronajaren logischerwijs online plaats maar deze keer werd de winnaar bekend gemaakt in De Rode Hoed te Amsterdam. De jury ligt haar proces en keuze toe in het juryrapport.

Patrick Davidson | Mirjam van der Linden | 22 april 2022 | 2-3 minuten leestijd

De zes juryleden bogen zich voor deze verkiezing over ruim 160 managementboeken die in 2021 verschenen in ons land. Elk boek werd door minimaal twee juryleden gelezen. Ieder jurylid kreeg zo’n 65 boeken in zijn of haar handen. Dat komt grofweg neer op het lezen van ongeveer 20.000 bladzijden met in totaal meer dan 13,5 miljoen woorden. We hebben ervan genoten!

Shortlist

Waar de vorige winnaar Fantoomgroei duidelijk maakte dat er grenzen zijn aan groei laten de vijf boeken van deze shortlist zien hoe we in een tijdperk vol uitdagingen het beste voorwaarts kunnen.

De vijf genomineerde boeken:

Dit is een beknopte versie van het juryrapport toegespitst op de winnaar: De inclusiemarathon. Alle vijf de genomineerden worden uitgebreid besproken in het volledige juryrapport op managementboekvanhetjaar.nl

De inclusiemarathon

Winnende auteurs Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou slagen er volgens de jury in om de lezer goed uit te leggen

 • wat diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de werkvloer betekenen.
 • waarom dat belangrijk is en ook…
 • hoe je de eerste stap zet.

Niet het typische managementboek zou je wellicht denken. Wat dit boek echter kenmerkt is de heldere structuur. Zowel de manager, diversiteitsprofessional, als medewerker krijgen advies op maat aangeboden. In een heldere en krachtige structuur. Dat is belangrijk omdat het boek uitdagingen raakt die de verantwoordelijkheid van de individuele medewerker overstijgen. 

Al met al is dit een boek dat we elke manager en leider aanraden om te lezen en te bespreken met je naaste collega’s. Met name omdat het boek helpt om grip te krijgen op containerbegrippen en helder te krijgen wat voor actie je als lezer – we denken aan managers, bestuurders, ondernemers – kunt ondernemen.

De inclusiemarathon wint omdat:

 • Het zeer toegankelijk is geschreven maar ook stevig onderbouwd vanuit de praktijk.
 • Het heel actueel is, en aanzet tot nadenken én tot gerichte actie.
 • Het boek kan helpen om ervoor te zorgen dat
  • iedereen zich veilig voelt..
  • dat er niets en niemand ongehoord blijft…
  • écht iedereen kan meedoen bij de grote uitdagingen waarvoor organisaties en samenleving staan.

Namens de jury gefeliciteerd! Nora Ghaoui, Mirella Visser, Liesbeth Tettero, Peter Streefkerk, Louis Thörig en Patrick Davidson.

Over Patrick Davidson

Patrick Davidson helpt teams en organisaties om de toekomst naar voren te halen. Hij schrijft, begeleidt en adviseert over teaming, innovatie en visie. Dat doet hij vanuit betterday, een vernieuwend adviesbureau. Gefascineerd door mensen en teams die zichzelf overtreffen, schreef hij samen met Hans van der Loo vier boeken. 

Populaire producten

  Personen

   Trefwoorden